8 ildeki yangınlardan 5'i söndürüldü

Balıkesir ve İzmir'deki orman yangınları ile Çanakkale'de tarlada başlayan yangına müdahale sürüyor. Karaman, Edirne, Bursa, Ankara ve Maraş'taki yangınlar söndürüldü.

İzmir'in Selçuk ilçesindeki yangına müdahale ediliyor. (Fotoğraf: AA)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'in 5 ilçesinde ve Balıkesir'de orman yangınlarına, Çanakkale'de tarım arazisinde çıkan yangına müdahale ediliyor. Karaman, Edirne, Bursa, Maraş ve Ankara'daki yangınlar ekiplerin çalışmasıyla söndürüldü.

İzmir'in Menderes ilçesindeki yangın nedeniyle 1 mahalle, Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Yeniköy ve Üvecik köyleri tahliye edildi. İzmir'in Selçuk ilçesinde başlayan ve Aydın'a sıçrayan yangın sebebiyle de Bayraklıdede Mahallesi'nde bulunan 2 otel ve evler boşaltıldı.

İZMİR'İN 4 İLÇESİNDE YANGIN SÜRÜYOR

İzmir'in Menderes, Selçuk, Torbalı ve Menemen ilçelerinde orman yangınları devam ediyor.

Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Karacadağ mevkiinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 8 helikopter, 25 arazöz, 6 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi.

Orman Bölge Müdürlüğü, yangının 12.53'te çıktığını, ilk müdahalenin 13.05'te gerçekleştirildiğini bildirdi. Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Menderes'teki yangın söndürme çalışmalarına TOMA'lar da destek verdi. (Fotoğraf: AA)


Menderes ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken, alevlerin yaklaştığı kırsal Çamönü Mahallesi'nde, bazı evlerde yaşayanlar tedbir amaçlı tahliye edildiği belirtildi. 

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "İzmir’de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter görevlendirildi" açıklamasını yaptı. 

SELÇUK-KUŞADASI KARA YOLU ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

İzmir'in Selçuk ilçesinde de orman yangını çıktı. Selçuk-Kuşadası kara yolu Pamucak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Selçuk ilçesinde orman yangını çıktı. (Fotoğraf: AA)

Yangın nedeniyle Arvalya mevkisinde, Selçuk-Kuşadası kara yolu araç trafiğine kapatıldı.

İhbar üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 5 helikopter, 18 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 5 dozer sevk edildi.

Selçuk'taki yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. (Fotoğraf: AA)

YANGIN KUŞADASI'NA SIÇRADI

Yangının saat 17.12'de çıktığı ve ilk müdahalenin 17.20'de gerçekleştirildiği bildirildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

DHA'nın haberine göre, yangın Aydın'ın Kuşadası ilçesine de sıçradı. Kuşadası Bayraklıdede Mahallesi'nde bulunan 2 otel ve evler tahliye edildi. Burada konaklayanların, çevredeki diğer otellere yönlendirildiği öğrenildi.

Ayrıca Selçuk Belediyesi'ne ait hayvan barınağı boşaltıldı. Hayvanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesinin barınaklarına gönderildi.

İzmir'in Tire ilçesinde, Hasançavuşlar Mahallesi Mersindere mevkisindeki ormanlık ve makilik alanda yangın başladı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Tire Kaymakamı Vural Karagül ile Belediye Başkanı Hayati Okuroğlu da bölgede çalışmaları takip etti.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

ÇEŞME'DEKİ YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

İzmir'in Çeşme ilçesinde Germiyan Mahallesi'ndeki makilik alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 1 uçak, 1 helikopter, 7 arazöz ve 1 su ikmal aracı sevk edildi. 

Yangının saat 14.34'te başladığı, ekiplerin ilk müdahaleyi 14.47'de yaptığı belirtildi. Çeşme'deki yangın, yaklaşık 10 saat süren müdahale ile kontrol altına alındı.

Urla ilçesinde, İzmir-Çeşme Otoyolu kenarındaki otluk alanda da yangın çıktı. Yangın nedeniyle İzmir'den Çeşme yönüne giden şerit yaklaşık 20 dakika trafiğe kapatıldı. Ekiplerin müdahalesinin ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

BAKAN YUMAKLI, İZMİR'E GİDİYOR

İzmir'deki yangınlarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "İzmir’de devam eden Selçuk, Menderes, Torbalı, Menemen, Çeşme yangınlarına 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi 972 personel sevk edildi. Yangının başladığı ilk andan itibaren Ormanın Kahramanları cansiparane mücadelesini sürdürüyor" dedi.

DHA'nın haberine göre Yumaklı, yangınlar nedeniyle İzmir'e gidiyor.

AA'nın Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberde, İzmir'de bugün 8'i orman, 8'i kırsal alanda olmak üzere toplam 16 yangın çıktığı, yangınlardan 11'inin kontrol altına alındığı belirtildi.

İZMİR VALİSİ: GÖZALTI YOK, ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR

İzmir Valisi Süleyman Elban, Selçuk'ta yaptığı açıklamada, bugün kentte sabahtan itibaren irili ufaklı 17 yangın çıktığını, bunun 5'inin küçük, 12'sinin ise büyük olduğunu söyledi.

Yangınların 2'si dışında diğerlerinin kontrol altına alındığını belirten Elban, "Menderes'te 2 farklı yangınımız vardı, birisi Şaşal bölgesinde birisi de Çamönü köyünde. Şaşal bölgesindeki de kontrol altına alındı. Çamönü köyündeki yangınımız henüz kontrol altına alınmamakla birlikte yangının şiddetinde ciddi bir azalma var" dedi.

Selçuk'un Pamucak mevkisindeki yangının saat 17.12 itibarıyla başladığını ve 8 dakika sonra hava araçlarının müdahale ettiğini söyleyen Elban, "Pamucak ve Menderes'te Allah'a şükür can kaybımız ya da yaralımız bulunmuyor. Menderes'te yerleşim yeri dışında bulunan evde birer oda ya da bir eklenti bölümünde hafif bir yangın oldu. Orman dışında büyük bir zararımız olmadı. Burada da yine çok şükür yerleşim yerlerine ciddi bir tehdit gözükmüyor. Yangın biliyorsunuz Selçuk-Kuşadası sınırında başladı. Daha sonra yangın Kuşadası tarafına sirayet etti. Ancak biraz önce bölge müdürümüz ve diğer ekiple havadan yangını takip ettik. Özellikle Kuşadası ve diğer bölgelerde yangının enerjisi düşmüş durumda. Kontrol altına alınmadı ancak başladığı saatlerdeki yoğun bir yangın şiddeti de yok" diye konuştu.

Selçuk'taki yangının küçük bir tarlanın olduğu bölgeden çıktığını hatırlatan Elban, şu an için bir gözaltı olmadığını ancak jandarmanın konuyu detaylıca araştırdığını sözlerine ekledi.

BALIKESİR'DEKİ 3 YANGINDAN 2'Sİ SÖNDÜRÜLDÜ

Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki kırsal Sülecek Mahallesi'nde bir arazide çıkan yangın, ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce olay yerine ekipleri sevk edildi. Ekipler, havadan ve karadan müdahaleye devam ediyor.

Sındırgı ilçesinde Kırsal Çaygören Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye ekipler yönlendirildi. Alevlere 70 kişiden oluşan ekipler, 14 arazöz, 2 su ikmal aracı, 6 ilk müdahale aracı, 3 hizmet aracı, 6 helikopter, 2 uçak, 3 dozer ve 2 greyderle müdahale etti. Yangını kontrol altına alan ekipler, soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

AYVALIK'TA ÇÖPLÜKTE BAŞLAYAN YANGIN RÜZGARIN ETKİSİYLE BÜYÜDÜ

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Altınova Mahallesi'nde çöplükte çıkan yangın, hızı saatte 70 kilometreye ulaşan rüzgarın da etkisiyle büyüdü.

Otluk alana ve sahildeki Dalyan mevkisinde zeytinliklere sıçrayan yangının söndürülmesi için bölgeye Balıkesir Büyükşehir Belediyesine bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği ekipleri sevk edildi. Ayvalık Belediyesi'ne ve bazı özel firmalara ait su tankerleri de müdahale için gönderildi.

Madra Çayı boyunca sazlıkta ilerleyen ve otluk alandaki iki ağıla zarar veren alevlerden korumak için 100'ün üzerinde büyükbaş, 35 buzağı ve 30'a yakın küçükbaş hayvan güvenli bölgeye götürüldü.

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman da olay yerine gelerek ekiplerden söndürme çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

Güçlükle kontrol altına alınan yangın nedeniyle yaklaşık 25 hektar alandaki 70'e yakın zeytin ağacı, 100 saman balyası, hayvanseverler tarafından yaptırılarak konulan köpek kulübelerinin zarar gördüğü belirlendi.

Ekiplerin bölgedeki soğutma çalışması sürüyor.

ÇANAKKALE'DEKİ YANGIN 7 SAATTE KISMEN KONTROL ALTINA ALINDI

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde Yeniköy köyündeki tarım arazisinde yangın çıktı.

Bozcaada'dan da dumanı görülen yangının bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Ezine Belediyesi ve Geyikli belde Belediyesi'ne bağlı itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi.

Ezine'deki yangın Bozcaada'dan da görülüyor. (Fotoğraf: AA)


Kısa sürede geniş alana yayılan yangın nedeniyle yazlık konutlar ile ağılların da bulunduğu Yeniköy ve Üvecik köylerinin tedbiren tahliye edilmesine başlandı.

Havadan ve karadan müdahale edilen yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü. Alevler ormana ve bölgede bulunan AKÇANSA çimento fabrikasının liman tesislerine kadar ulaştı. Fabrikanın bir  bölümü alevler içerisinde kaldı. 

Ezine'deki yangın 7 saatte kısmen kontrol altına alındı. Ekipler bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarına devam ediyor.

Öte yandan, Ezine ilçesinde, Üvecik, Yeniköy ve Mahmudiye köyleri arasında Batak Ovası'na hakim bir konumda bulunan 18. yüzyılın ortalarında yaptırılan Cezayirli Hasan Paşa Köşkü, yangından son anda kurtuldu. Köşkün yakınına gelen alevler, ekiplerin müdahalesi sonucu söndürüldü.

KARAMAN'DA 600 HEKTAR ALAN KÜL OLDU

Karaman'ın Ermenek ilçesinde sabah saatlerinde başlayan orman yangını kontrol altına alındı.

Ermenek ilçesine bağlı Ardıçkaya ve Yaylacık mevkilerinde çıkan yangına müdahale için bölgeye Ermenek Orman İşletme ve Ermenek Belediyesi itfaiye ekipleri gönderildi. Yangına 2 helikopter, 1 uçak, 1 dozer, 1 ekskavatör, 14 arazöz 6 su tankeri ve insansız hava aracı (İHA) ile müdahale ediliyor. Konya Mersin gibi çevre illerden ekipler sevk edildi.

Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınırken, bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

Öte yandan ilk belirlemelere göre ise bölgede 600 hektar alan kül oldu. Alevleri Konya Mersin gibi çevre illerden Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri kontrol altına almaya çalışıyor.

EDİRNE'DE TARLADA BAŞLAYAN YANGIN ORMANA SIÇRADI

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde Demirköy yakınlarında hasat edilmiş buğday tarlasında başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle yakındaki ormanlık alana sıçradı.

Çevre köylere doğru ilerleyen yangına, Orman İşletme Müdürlüğü ve Lalapaşa Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Söndürme çalışmalarına çevre ilçelerin itfaiye ekipleri de destek verdi

Edirne Valisi Yunus Sezer, yangın bölgesine giderek söndürme çalışmalarını koordine etti.

Dombay ve Tuğlalık köylerindeki ormanlık alanda etkili olan yangın, ekiplerin 4 saatlik çalışmasının ardından kontrol altına alındı.

MARAŞ'TA 19 HEKTARLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Maraş'ın Onikişubat ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Sarıçukur Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesine ait itfaiye araçları sevk edildi. 

Yangına 1 helikopter, 8 arazöz, 5 su tankeri ve iş makineleriyle müdahale edildi.

Kontrol altına alınan yangında, 19 hektarlık alan zarar gördü. 

ANKARA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde Karaşar Mahallesi Tatlısu mevkisindeki ormanlık alanda alevler yükseldi

Yangın, Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözler ile itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

BURSA'DA ÇIKAN ORMAN YANGINI 1 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ

Bursa'nın Kestel ilçesinde, saat 12.45 sıralarında Baraklı Mahallesi'nde orman yangını çıktı.

Çevredekilerin ihbarı üzerine kısa süre içerisinde olay yerine gelen itfaiye ekipleri; 2 helikopter, 8 arazöz, 9 su tankeri, 1 ilk müdahale aracı, 5 hizmet aracı olmak üzere toplamda 25 araç ve 87 personelin ortak çalışmasıyla yangını kontrol altına aldı.

Fotoğraf: DHA


İlerleyişi durdurulan yangının çevresini tamamen saran ekipler, alevlerin yerleşim yerlerine sıçramasını engelledi.

İtfaiye ekipleri yangın nedeniyle herhangi bir can kaybı ya da yaralanmanın yaşanmadığı açıklandı.

(HABER MERKEZİ)