Dövizdeki yükselişle Kocaeli'deki 10 kamu ihalesi iptal edildi

Dolar kurundaki yükselişle artan inşaat maliyetleri, kamu ihalelerinin iptal edilmesine neden oluyor. Kocaeli’de 8’i okul olmak üzere 10 kamu ihalesi iptal edildi.

İzmit'te bulunan Halkevi'nin restorasyon ihalesi de döviz kurları nedeniyle iptal edildi.
Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Doların TL karşısında yükselmesi nedeniyle birçok yapım ihalesi iptal oldu. Kocaeli’de de 8 okul yapım ihalesi, sağlık çalışanları için yapılması planlanan Sağlık Kent Konut ihalesi ve İzmit’in simgelerinden olan Halkevi Binası’nın restorasyon ihalesi iptal edildi.

8 OKUL İHALESİ DE İPTAL

İzmit İHL’nin yapım ihalesini 24 milyon 961 bin TL teklif vererek Atak İnşaat- Özkeskin İnşaat ortaklığı almıştı. Ancak ihalenin gerçekleştiği 23 Eylül tarihinde dolar kuru 8,75 liraydı. İhale iptalinin gerçekleştiği gün ise dolar kuru 17,44 TL’ydi. Aradan geçen zamanda dolar kuruna bağlı olan inşaat malzemesi fiyatları da bir hayli yükseldi. Kocaeli’de 8 okul ihalesi bu nedenle iptal edildi. İhalesi iptal edilen okullar şu şekilde: İzmit İmam Hatip Lisesi, İzmit Türk Pirelli Ortaokulu, Gebze Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu, Gebze İstasyon Anaokulu, Gölcük Saraylı İlkokulu, Gölcük İhsaniye Çiftlik İlkokulu, Darıca Mustafa Kemal Anaokulu, Darıca Kazım Karabekir İlkokulu.

MUHAMMEN BEDELİN ÜSTÜNDE RAKAMLAR VERİLDİ

23 Kasım günü gerçekleşen Sağlık Kent Konut ihalesinin muhammen bedeli ise 140 milyon 749 bin 453 lira 33 kuruş olarak açıklanmıştı. İhalede AK Partili Macit Haldız’ın sahibi olduğu Haldız İnşaat 192 milyon 750 bin TL teklif verirken, Yavuz Dekorasyon İnşaat Limited Şirketi ise 200 milyon TL teklif  vermişti. 23 Kasım günü dolar kuru 11 TL’ydi. Döviz kurundaki artıştan Sağlık Kent Konutları ihalesi de nasibini aldı ve iptal edildi.

HALKEVİ DE İPTAL EDİLDİ

İzmit’te bulunan Halkevi için restorasyon kararı alınmıştı. Halkevi ihalesi de 23 Kasım günü yapıldı. Tek firmanın katılım gösterdiği ihalede Mavva Yapı Proje, restorasyon için 18 milyon 444 bin lira teklif vermişti. Halkevi ihalesi de aynı sebeplerden dolayı iptal edildi. Dolar kurunun düşüş göstermesinin ardından ihalelerin yeniden yapılması bekleniyor.