'Dövizin 15 Mayıs sabahı mutlaka artacağını söylemek doğru mu?'
Ekonomistler, 15 Mayıs sabahı dövizin durumunun sandık sonuçlarına göre değişebileceğini, yükselme beklentisi kadar düşme olasılığının da olduğunu belirtiyor.
DUVAR- AK Parti iktidarının dövizi sabit tutmaya yönelik ekonomi politikasının seçimlerden sonra nasıl bir tablo yaratacağı tartışma konusu. Ekonomistler, dövizin seçimlerden sonra hızla yükseleceğine ilişkin piyasadaki öngörülerin gerçekleşmeyebileceğini belirtiyor. Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, dövizin durumunun sandıktan kimin çıkacağına göre değişeceğini belirtiyor. Aktaş'ın "Dövizin 15 Mayıs sabahı mutlaka artacağını söylemek doğru mu?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Hep birlikte düşünelim ve seçenekleri ortaya koyalım:
* Seçimi Cumhur ittifakı kazanırsa dövizi tutmak için aylardır sürdürdüğü önlemleri birden terk eder mi, mümkün mü böyle bir adım! Hadi bir ay sonra 20 lira olacak doların seçimin hemen ardından birkaç günde ya da haftada yüzde 10-20 artmasına izin verilir mi? Mevcut uygulamalar devam ettirilir ve artış zamana yayılır, en azından yayılmak istenir. Hem unutulmasın 2024’te bir seçim daha var.
* Seçimi Millet ittifakı kazanırsa bir kere Türkiye yüzünü Batı’ya dönecek. Gerekli olan dövizi Körfez ülkelerinden ve Rusya’dan swap ya da benzer yollarla bulma girişimi sona erecek. Zaten doğrudan yatırım, kısa sürede bu olmayacağına göre portföy yatırımı çekilmeye çalışılacak. Ekonomi politikası tümden değişeceği ve Merkez Bankası araç bağımsızlığına kavuşacağı için bu tür yatırımlar belki tahminlerin de ötesinde gelmeye başlayacak. Dolayısıyla döviz üstündeki baskının kalkmasıyla birlikte kurların fırlaması pek de söz konusu olmayacak. Hatta tam tersine bir durum ortaya çıkabilecek ve bu kez kurun düşmemesi için adımlar atılacak ve Merkez Bankası’nın rezervi güçlendirilecek.
Mazbataya kadarki süre
Kamuoyunda dile getirilen bir görüş, bir kaygı var:
'Seçimi Millet ittifakı kazandığında tabii ki 15 Mayıs sabahı görevi devralmayacak. Mazbatalar alınana kadar geçecek bir süre var. O sürede örneğin Merkez Bankası dövizi tutmak için uyguladığı politikaları bir anda terk eder ve kurun tırmanmasına yol açarsa ne olacak?'
Merkez Bankası böyle bir adım atamaz, zaten atmaması gerekir. Bürokratik ahlak bunu gerektirir. Aksi yönde talimat verilse bile...
Hem sormazlar mı, 'Madem bu önlemleri bir anda kaldıracaktınız, neden 15 Mayıs sabahını beklediniz' diye...
Sormazlar mı, 'Bu politika iyiydi ki uyguladınız, bir günde mi kötü oldu' diye...
Sormazlar mı, 'Bu politika kötüydü, kötü olduğunu yeni mi anladınız' diye...
Kaldı ki, ihtimal vermiyorum ama böyle bir tercihte bulunuldu ve döviz artış gösterdi, o zaman Millet ittifakının göreve başlamasıyla bu sefer hızlı bir geri çekilme olacaktır." (HABER MERKEZİ)