Dr. Alver’den müsilaj uyarısı: Denize girmek hasta edebilir
Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi Alver, müsilajın olduğu bölgelerde denize girmenin enfeksiyona neden olabileceğini belirterek yüksek ateş, ishal, mide bulantısı gibi belirtilere karşı uyardı.
DUVAR – Marmara Denizi’ni etkisi altına alan ve Ege ve Karadeniz’de de görülen müsilajla ilgili Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, müsilaj olan bölgede denize girmenin enfeksiyona neden olabileceğini söyledi.
‘MÜSİLAJLI BÖLGEDEN AVLANAN BALIK İYİ PİŞİRİLEREK TÜKETİLMELİ’
“Yüksek ateş, ishal, mide bulantısı, ağız içi yaralar, kusma, ciltte kaşıntı, vajinal akıntı ve kaşıntı gibi durumlarda hastaneye başvurulmalıdır” diyen Alver, müsilajın olduğu bölgelerden avlanılan deniz canlılarının tüketilmesine karşı da uyardı. Balık tüketmek isteyenlerin balığın iyi pişmesine özen göstermeleri gerektiğini tavsiye etti. Aksi halde sadece denize girmekle değil, tüketilen besinler yoluyla da çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirtti. Müsilajın deniz suyu kalitesini bozacağını ve önlem alınmazsa deniz canlılarının türlerinin azalmasına sebep olacağını söyleyen Alver, müsilajın güneş ışınlarının suyun alt tabakalarına girişini engelleyerek dipte bulunan ve suyun arıtımında önemli görevleri olan deniz canlılarının ölmesine yol açtığına da dikkat çekti. Alver, “Müsilaj nedeniyle suyun oksijen oranında önemli düşüşler de meydana geldiğinden suyun kalitesi azalacaktır. Eğer kısa zamanda önlem alınmazsa, ilerleyen dönemlerde su kıtlığına ve beslenmede önemli yeri olan balık türlerinin azalmasına yol açabilir” diye konuştu.
‘AŞIRI AVLANMAYA DİKKAT EDİLMELİ’
Aşırı avlanma ve av yasağına uyulmamasının da müsilaj oluşumunda büyük etkisi olduğunu ifade eden Alver şunları söyledi: “Aşırı avlanmanın balık popülasyonunu baskılamasıyla fitoplankton ve mikroalglerde aşırı çoğalma meydana gelir ve salgılanan kimyasal birleşikler deniz suyuna daha yüksek oranda karışır. Bu durum da deniz kirliliği ile yoğun bir müsilaj üretiminin meydana gelmesine sebep oluyor. Deniz ekosistemi dengesinin değişmemesi adına av yasağına uyulması ve aşırı avlanmadan kaçınılması gerekli. Aksi takdirde müsilaj tabakası tekrar tekrar meydana gelecektir.” (HABER MERKEZİ)