İngiltere’de Aralık ayında yaşanan şey, şu anda başka Avrupa ülkelerinde de yaşanıyor. Belçika, Almanya, Fransa,vb. Bu ülkelerin hiçbiri varyant virüsün çocukları özel olarak vurduğu iddiasında bulunmuyor. Çünkü bunu sebep sonuç ilişkisi ile destekleyen epidemiyolojik veri yok. Bir parantez: varyant virüsün çocuklarda neden daha fazla hastalık yapacağına dair bir biyolojik mekanizma da göstermiyor iddiaları ortaya atanlar. COVID hala ACE2 reseptörleri ile hücreye giriyor; çocukların solunum yolunda hâlâ ACE2 reseptörleri yetişkinlere göre daha az.
Virüste ne değişti de çocukları daha fazla etkilesin? Çocukların geçmişte geçirdikleri corona virüs enfeksiyonlarından kalan kısmi bir bağışıklık onları hala biraz koruyor. Çocuklarda da bir değişiklik yok. Kapa parantez. Varyant virüsün bulaşıcılığı öncekine göre yüzde 35 kadar daha fazla. Bu tüm yaş grupları için geçerli. Dolayısıyla, yetişkin vakalardaki artışla paralel olarak çocuk vakalarda da bir miktar artış var. Tüm Avrupa’da bu böyle.
Almanya’da Merkel’in söylediği de bu: varyant virüs eskisine göre çok daha bulaşıcı. Bu iş şakaya gelmez; HER YERDE önlemleri sıkılaştırmamız gerekiyor diyor: iş yerleri, fabrikalar, okullar, vb. her yer. Okullara özel bir vurgu yok. Türkiye’de okul öncesi dönemde ve okullarda alınan önlemler zaten Avrupa’ya göre çok daha sıkı. Avrupa önlemleri sıkılaştırdığında ancak Türkiye seviyesine gelecek/geliyor.
Ocak'ta yayınladığımız raporumuzda ilkokulların açılması için verdiğimiz öneriler zaten varyant virüsün ülkemize de geleceğini öngörmüştü ve Avrupa’dan daha sıkıydı. Bakanlık bundan da sıkı önerilerle okulları açtı. (havalandırma hariç, bu ciddi bir eksik) Örneğin, şu anda varyant var diye Belçika’da okullar için tartışılan şey: İlkokul 5-6. sınıflara maske takmayı mecbur hale getirelim mi? (Hala okul öncesi ve 1-4. sınıflar için maske tartışılmıyor) Liseleri açalım mı, uzaktan mı kalsın? Hollanda'da ilkokullarda hâlâ maske yok.