'Dr. Kâbus'u görevden alan Bolsonaro'ya tepki dinmedi: 'Sorun sağlık bakanı değil'

Korona virüsü nedeniyle her gün yüzlerce kişinin öldüğü Brezilya'da, salgın tedbirlerine karşı çıkan aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yine sağlık bakanı değiştirdi. 10 aylık görev süresinde 260 bin Brezilyalının ölmesi nedeniyle 'Dr. Kâbus' olarak anılan Eduardo Pazuello görevden alındı.

Görevden alınan Eduardo Pazuello.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika ülkesi Brezilya'da korona virüsü salgınındaki yönetim krizi derinleşiyor. Covid-19'u 'hafif bir grip' diyerek önemsemeyen ve halk sağlığı tedbirlerini 'gereksiz' gören aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, son haftalarda binlerce kişinin ölmesi üzerine yine sağlık bakanı değiştirdi.

'BOLSONARO SORUMLULUKTAN KAÇIYOR'

Bolsonaro, 10 ay önce atadığı eski asker Eduardo Pazuello'yu görevden aldı. Pazuello'nun yerine, kalp doktoru Marcelo Queiroga getirildi. Queiroga, Brezilya'nın salgın sürecindeki dördüncü sağlık bakanı olacak. Birçok yorumcuysa, 'asıl sağlık bakanı'nın Bolsonaro'nun kendisi olduğunu ve bu göreve getirilen kişilerin sadece emirleri uyguladığı yorumu yaparak devlet başkanının sorumluluktan kaçtığına dikkat çekti.

TIP DİPLOMASI OLMAYAN ESKİ ASKER

Pazuello 10 ay önce göreve geldiğinde, Brezilya'da Covid-10 kaynaklı ölü sayısı 15 bin olarak veriliyordu. Ancak bu süreçte hem Manaus kentinde yeni bir varyantın ortaya çıkması, hem de Bolsonaro'nun başkanlığındaki federal hükümetin gerekli tedbirleri almamasıyla salgın ülkede hızla yayıldı; Pazuello'nun görev süresi 260 binden fazla Brezilyalının ölümüne sahne oldu. Geçtiğimiz haftaysa ölümler rekor seviyelere yükseldi; 24 saat içinde 2 binin üzerinde can kaybının kaydedildiği günler yaşandı.  

Tıp diploması bulunmayan eski bir asker olarak bakanlık görevine getirilen Pazuello, salgın yönetimindeki başarısızlığı nedeniyle Pesadello (Kâbus) olarak anılıyor. Amazon'daki Manaus kentinde hastanelerde hastalara verilecek oksijen kalmaması nedeniyle hakkında soruşturma da başlatıldı.

'BİRİ EMİR VERİYOR, DİĞERİ UYGULUYOR'

Ancak Brezilya'da sağlık bakanı değişiminin salgın yönetiminde değişiklik sağlayacağına inananların sayısı az. Zira kararları Bolsonaro'nun dayattığı biliniyor. Pazuello'nun kendisi de, ekim ayında 46 milyon doz CoronaVac aşısı alma girişiminin Bolsonaro tarafından veto edilmesi sonrasında "Durum basit: Biri emirleri veriyor, diğeri uyguluyor" demişti. 

GÖREVİ REDDEDEN DOKTOR: BANA SİYASİ KARİYERİNİ SORDU

Tanınmış kalp doktoru Ludhmila Hajjar ise Bolsonaro'nun bakanlığı kendisine teklif ettiğini ama 'bilime inandığı için' bu görevi reddettiğini açıkladı. Bolsonaro'yu reddettikten sonra bir televizyon kanalına konuşan Hajjar, "Eğer hiçbir şey değişmezse Brezilya'da ölü sayıları 500 bin ila 600 bine yükselecek" dedi; Bolsonaro'nun görüşmelerinde kendisine "Kuzeydoğuyu kapatıp bana seçim kaybettirmeyeceksin, değil mi?" diye sorduğunu açıkladı. 

'TEK YOL, BOLSONARO'YU İKTİDARDAN İNDİRMEK'

Siyasi yorumcu Ricardo Melo, Folha de São Paulo gazetesinde yayımlanan makalesinde "Doktor Kâbus'un mezarlıkları doldurmaktan başka işe yaramadığı açık. Fakat daha fala Covid ölümünden kaçınmanın tek yolu, Bolsonaro'yu iktidardan indirmek" ifadelerini kullandı.

Ülkenin eski sağlık bakanlarından José Gomes Temporão ise "Sorun sağlık bakanı değil. Şu anki büyük sorun, devlet başkanının kendisi. Gerçek şu ki, devlet başkanı, sağlık bakanı. Bilimle ve Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleriyle savaşmayı tercih eden o" dedi. (DIŞ HABERLER)