DSÖ'den kızamık salgını uyarısı: 22 milyon çocuk aşı olmadı
Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz sene 22 milyon çocuğun kızamık aşısının ilk dozunu olmadığını, ikinci dozu yaptıranların da bağışıklık hedefinin altında kaldığını açıkladı.
DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2020 yılında 22 milyondan fazla çocuğun kızamık aşısının ilk dozunu kaçırdığını açıklayarak, ölümcül bir kızamık salgını uyarısında bulundu. DSÖ ile ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin ortak raporunda, son 20 yılda ilk kez bu kadar çok çocuğa kızamık aşısı yapılmadığı belirtildi.
Raporda 2020'de kızamık vakalarında yüzde 80 oranında düşüş görülse de riskin esasında arttığı vurgulandı. DSÖ'nün Aşılar ve Aşılama Bölümü Başkanı Kate O’Brien, "Raporlanan kızamıj vakaları 2020'de düşmüş olsa da, kanıtlar şunu gösteriyor ki, dünya çapında salgın riski artarken muhtemelen fırtına öncesi sessizlikle karşı karşıyayız" dedi.
Even though measles cases dropped in 2020, the World Health Organization said the risk of outbreaks of the deadly disease is growing. The warning followed a report that over 22 million children missed their first measles vaccine dose last year. https://t.co/I6glmYkpsi
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) November 10, 2021
2019 yılına kıyasla 3 milyon çocuğun daha kızamık aşılarının ilk dozunu yaptırmadığı belirtilen raporda, ikinci dozu yaptıranların yüzde 95 hedefine rağmen yüzde 70'de kaldığı ve korona virüsü pandemisi nedeniyle 2020'de dünya çapında planlanan 24 kızamık aşısı kampanyasının ertelendiği aktarıldı. DSÖ, kızamık tarama ve izleme oranlarında da düşüş yaşandığını, laboratuvarlara test için gönderilen örneklerin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirtti.
O’Brien ise ülkelere, korona virüsü aşılaması nedeniyle kızamık aşısı kampanyalarını geri plana atmama çağrısı yaptı. DSÖ yetkilisi, "Eğer bu yapılmazsa, bir ölümcül hastalığı bir diğeriyle takas etme riski altındayız" dedi.
Bilinen en bulaşıcı virüslerden biri olan kızamık, çoğunluğu çocuk olmak üzere yılda 60 binden fazla kişinin ölümüne yol açıyor. Aşılamanın küresel çapta yaygınlaşması öncesindeyse yılda 1 milyondan fazla kişinin kızamıktan öldüğü biliniyor. (DIŞ HABERLER)