DSÖ’nün Wuhan raporunda 'kayıp halka' yine bulunamadı

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Wuhan'da araştırma yapan ekibinin raporu sızdırıldı. Raporda, virüsün insanlara yarasalardan başka bir hayvan yoluyla bulaştığı ama bu hayvanın ne olduğunun henüz bilinmediği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) korona virüsünün kökenlerini araştırmak için Wuhan'da araştırma yapan uzman ekibin taslak raporu basına sızdırıldı. Raporda, Sars-Cov-2 virüsünün yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı tespiti yer alırken bu hayvanın ne olduğunun henüz bilinmediği belirtildi.

Amerikan haber ajansı Associated Press'in (AP) Cenevre'deki bir diplomattan aldığı taslak raporda, Covid-19'un insan yapımı olup laboratuvardan sızmış olma ihtimalinin 'son derece düşük' olduğu saptaması yer aldı. Taslak raporda, virüsün yarasalardan insanlara geçişi arasında bir başka hayvanın daha bulunmasının en muhtemel senaryo olduğu sonucuna varıldı. AP'nin haberinde, pangolin, vizon ve kedilerin olası taşıyıcı hayvanlar olabileceği öne sürüldü.

Raporda, yarasalardan insanlara doğrudan sıçrama ihtimali de 'olası' olarak değerlendirilirken, dünya çapına yayılmanın 'soğuk zincir' gıda ürünlerinden kaynaklanmasının da 'olası ama muhtemel olmadığı' belirtildi. Virüsün kökenlerine ilişkin birçok soru yanıtsız kalırken, laboratuvar/insan yapımı iddiası haricindeki her türlü olası senaryo üzerinde daha fazla inceleme yapılması gerektiği belirtildi. 

DSÖ'nün Wuhan'daki bulgulara dayanan raporunun açıklanması birkaç kez ertelenmiş, Batı dünyasında Pekin yönetiminin kuruma baskı yaptığı iddia edilmişti. Çin ise hem bu suçlamayı, hem de virüsün insan yapımı olduğu iddiasını kesin bir dille reddetmişti. (DIŞ HABERLER)