DSYB Başkanı Yıldız: Havyan üreticisinin sabrı kalmadı

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, “Gelinen noktada üreticimizin sabrı kalmamıştır. Üreticimizin durumunu daha ne kadar görmezden gelebiliriz” dedi.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız
Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, düzenlediği basın toplantısında üreticilerin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldız, üreticinin para kazanmadığı için dayanacak sabrının kalmadığını ve üretimden kaçtığını söyledi.

‘TARIM VE HAYVANCILIK ÜRETİCİSİ KADERİNE TERK EDİLDİ’

Korona virüsü salgının ülkemizin de olumsuz etkilendiğini belirten Yıldız, “Salgın aşı ile kontrol altına alınmaya devam edilirken, salgın birçok sektörde tahribatlar neden oldu. Aynı zamanda elimizdeki bazı değerlerin de farkına varmamızı sağladı. Salgının başlangıcından itibaren en çok konuşulan konulardan biri de gıda tedariki oldu. Gıda tedariki konusundaki tedirginlik hala devam ederken, ülkemizde maalesef bu konu hakkında ciddi çalışmalar görülmüyor. Birçok ülke salgından çok önce gıda tedarikini karşılamak amacıyla kendi sınırları dışında bile birçok faaliyet yürütürken, ülkemizde tarım ve hayvancılık üreticisi adeta kendi kaderine terk edildi” dedi.

‘ÜRETİCİNİN SABRI KALMADI’

Üreticinin para kazanmadığı için dayanacak sabrının kalmadığını ve üretimden kaçtığını söyleyen Yıldız, “Unutulmamalıdır ki, salgın sürecinin gizli kahramanlarından biri de üreticileridir. Üreticilerimiz hiçbir zaman fırsatçı olmamış, her zaman mağdur olmuştur. Salgın süreci boyunca hep sabretmiş, ülkemiz tüketicisinin ithalata muhtaç etmemek için kâr etmemesine rağmen üretimden çekilmemiştir. Ancak gelinen noktada üreticimizin sabrı kalmadı. Her geçen gün ülkemizde üretici sayısı azalırken, üreticimizin durumunu daha ne kadar görmezden gelebiliriz? Görmezden geldiğimiz sürece kim kazanır, bunun muhasebesini iyi yapmak zorundayız” dedi.

‘HAYVANCILIĞIN ŞAKASI OLMAZ’

Yem fiyatlarının her hafta düzenli bir şekilde artmasına karşılık, et ve süt fiyatlarında aynı orantıda artış sağlanmadığını ifade eden Edip Yıdız, “Bu durum sektörün her geçen gün daralmasına neden oluyor. Süt konseyi acilen toplanmalı, 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni çiğ süt fiyatını belirlenmeli. Tüm dünyada süt fiyatlarının oluşmasında önemli bir ölçek olan süt/yem paritesi yeni belirlenecek süt fiyatlarında mutlaka dikkate alınmalı. Unutulmamalıdır ki, özellikle hayvancılığın şakası olmaz. Hayvancılık ciddiyetsizliği, ertelemeyi kabul etmez. Bugün hep birlikte üreticimizi artan maliyetler karşısında içerisinde bulunduğu durumdan çekip kurtaramazsak, üreticimiz dönüşü olmayan bir yola girmek durumunda kalır. Yıllardır emek emek geliştirmiş olduğumuz hayvancılık materyalleri, bir günde maalesef mezbahalarda ziyan oluyor. İnanıyorum ki, bunun yaşanmasını hiç kimse istemez. Bu dönemi iyi yönetemezsek sonrasında ekonomiye daha ağır zarar verdiği geçmiş örneklerden bilinen bir gerçek” şeklinde konuştu.