DTSO bir yıllık faaliyetlerini paylaştı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), oda organları ve üyeleriyle bir araya gelerek, bir yıllık faaliyetlerini değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - DTSO, oda organları ve üyeleriyle bir yıllık değerlendirme toplantısı ve meslek komiteleri müşterek toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıya DTSO Yönetim Kurulu, Meclis, Meslek Komite, DTSO Kadın Meclisi,  TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Genç Girişimciler Kurulu, Yüksek İstişare Kurulu ve İş Konseyi üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, "Mezopotamya coğrafyasının kadim kenti Diyarbakır kültür, sanat ve ticaretin merkezi olduğu kadar siyasetin de kalbinin attığı bir kenttir. Bizler bu yapının bireyleri ve yöneticileri olarak kentimize karşı olduğu kadar bölgemizin bütün sorunlarına karşı duyarlılığımızı devam ettirmiş, gerektiğinde bu yolda her türlü bedeli de ödemiş insanlarız. En zor koşullarda bile bu kenti terk etmeyip, coğrafyamızın, halkımızın ekonomik anlamda refahını arttırmak için çaba göstermiş bireyleriz. Bu çabalarımızın asla kesintiye uğramayacağından da eminim" dedi.

Nevin İl


'ÖRGÜTLÜ YAPILARIMIZI GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR'

Kısıtlı imkanlara rağmen kentte 4 organize sanayi bölgesinin (OSB) bulunduğunu ve bu alanlarda binlerce insana istihdamı sağlandığını belirten İl, bunun "büyük bir başarı" olduğunu vurguladı. Nevin İl, şunları söyledi:

"Bu başarının paydaşı ve sahibi DTSO’dur, seçilmiş yerel yönetimlerimiz, meslek odalarımızdır. Ekonomik yapılanmalarda toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışını savunan ticaret odamızın, fırsat eşitliğine hedefli, en önemli projelerinden biriydi Kadın Meclisi ve birlikte başardık. Başta odamız olmak üzere, kentteki bütün paydaşlarımız ile kurmuş olduğumuz Kent Koruma ve Dayanışma Platformu oldukça önemli bir yapılanma. Aynı şekilde Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Kaya’nın çabaları ile kurulmuş olan Tarım Konseyimiz var artık. İş Konseyimiz, Yüksek İstişare Kurulu, Kadın Meclisi gibi yapılarımız var.  

Bizler kendi kaderimizi kendimiz belirlemek istiyorsak, örgütlü yapılarımızı güçlendirmek, farklı alanlarda kurumsal yapıları, birlikleri, kooperatifleri, konseyleri kurmamız gerekiyor. Tabi bu yapıları kurmakla da kalmayıp bu yapılarımızın daha aktif çalışmalarını sağlayacak kurumsal olanaklarımızı da sunmamız gerekiyor. Bugün burada sizlerle bir araya gelmek, sizlerden alacağımız görüş, önerilerle çalışmalarımıza yön vermek, kentimizi, coğrafyamızı kalkındırmak, yarınlarımıza daha güvenle bakmak istedik."

'VAKFIMIZ DİYARBAKIR'DA ÜNİVERSİTE KURMAYI AMAÇLIYOR'

Daha sonra konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, sözlerine Diyarbakır Rudaw Temsilcisi Maşallah Dekak’a yönelik saldırıyı kınayarak başladı. 

DTSO kayıtlı üye sayısının 222 bin 800 olduğu ifade eden kaya, "2023 yılında 2 sektörümüzde üye artışı yaşandı. Bölgenin en önemli gücü inşaat sektöründe üye sayısı önceki yıla göre yüzde 13.37 artmıştır. Diğer önemli bir artış da imalat sektöründe yaşandı. Önceki yıla göre imalatçı firma sayımız yaklaşık yüzde 11 artış sağlandı. Bu iki sektör kentimiz için çok değerli. Odamız bünyesinde faaliyet gösteren 3 tane kurumumuz var. Bunlar Kredi Garanti Fonu, Türk Standartları Enstitüsü ve Vize Başvuru Merkezi’dir. Odamıza ait Bilim ve Eğitim Vakfımız var. Vakfımız Kürt dili ile ilgili çalışma yapan derneklere, yayınlara destek veriyor. Vakfımızın temel amacı Diyarbakır’da üniversite kurmaktır. Bugün aslında buradan belirtmek isterim ki, gerçekten kadın temsiliyeti anlamında gerek yönetim kurulunda olsun, gerek mecliste olsun, gerekse de kurduğumuz yapılarda Türkiye'de en iyi temsil edilen odalardan biriyiz" diye konuştu.

Mehmet Kaya


'ONAY VERİLDİ, YAKLAŞIK 3 BİN DÖNÜMLÜK ALANDA SİLVAN OSB’Yİ KURUYORUZ'

En büyük sorunlarının gelen yatırımcıya "istediği özellikte alan verememek" olduğunu ifade eden Kaya, DTSO'nun çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı Besi OSB, Karacadağ OSB ve Silvan Gıda ve Tarımsal OSB mevcuttur. Bugün Silvan OSB’de işlemleri başlatıyoruz. Onay verildi ve yaklaşık 3 bin dönümlük bir alanda Silvan OSB’yi kuruyoruz. Bölgesel ihtiyacı giderecek Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına da başlayacağız.

2023 yılında 5 tane fuar düzenledik. Gastronomi çalışmamızın en önemli ayaklarından bir tanesi. Coğrafi işaretli ürünler konusunda son 3 yılda 67 başvurudan 51 tanesini gerçekleştirdik ve halen devam ediyoruz. Bunların 3 tanesin tanesini de AB tescilini almak için önemli mesafe kat ettik. Boğazkere üzümü, Karacadağ pirincinin Avrupa Birliği tescilli alması konusunda aşamalara getirdik. Fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili çalışmamız devam ediyor. Hedefimiz FAO ile birlikte tüm kuzey ilçelerimizde 2 milyon fide dağıtıp burada bir fıstık işleme tesisiyle iyi bir kırsal model yaratmak istiyoruz. Odamız bünyesinde Girişimci Destek Merkezi, Gastro İnovasyon Merkezi, Sanayi Mektebi var. Bu merkezlerimizde gençlere birçok alanda eğitimler veriyoruz."

'MEKANLARINI DEPREMZEDELERE AÇAN ÜYELERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ'

Maraş merkezli depremlerin etkilediği kentte, depremzedelere destek veren üyelerine teşekkür eden Mehmet Kaya, "Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları, deprem döneminde sabah saatlerinde Kent Koruma Dayanışma Platformunun Koordinasyonu odamızda kriz masası kurdu. Deprem döneminde düğün salonu, oteller, okullar gibi her yere insanlarımızı yerleştirdik. Buradan özellikle bu mekanlar açarak hiçbir ücret talep etmeden her türlü hizmeti veren üyelerimize çok teşekkür ediyoruz" dedi.

'KAYYIM DÖNEMİNDE RAYLI SİSTEM İÇİN HER YIL ÖDENEK GELDİ AMA PROJE BİLE YAPILMADI'

Diyarbakır'da hafif raylı sistemlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Kaya, "2017 yılından beridir hafif raylı sistemle ilgili bakanlıktan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ödenek geliyor. Yani kayyımdan sonra her yıl ödenek geliyor. En son 2023 yılında 642 milyon lira ödenek geldi. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri proje bile yapılmadan maalesef geri gitti. Yani bu kenti öncelemezseniz, bu kentin seçtiği, bu kentin insanı bu kenti yönetmezse, bu tip büyük projeleri sadece bürokratlara bırakırsanız bu durum ortaya çıkar. Yani Ankara ödenek göndermesine rağmen Diyarbakır bunu kullanmayı beceremedi" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, DTSO Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Burç Baysal, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu Defne Eyyubi ve TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Vedat Elibal, 2023 yılında yaptıkları faaliyetler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. (DUVAR)