Dubai çikolatası tepkisi: 'Suriye'den fıstık ithalatını durdurun'
Dubai çikolatasına oluşan talebin fıstık fiyatlarını artırmasını önlemek amacıyla Suriye'den yapılan fıstık ithalatına üreticiler tepkili: "Çiftçinin emeği hiçe sayılıyor."
DUVAR - Dubai çikolatasına olan talebin artmasıyla Antep fıstığı fiyatlarında hareketlilik yaşandı. Bu gelişme üzerine baklavacılık sektörü temsilcileri, fiyat artışını durdurmak amacıyla Suriye'den Antep fıstığı ithalatı yapılması talebinde bulundu. Ticaret Bakanlığı da fiyat artışını durdurmak için Suriye'den Antep fıstığı ithal etmek için çalışmalara başladı.
Bakanlığın Suriye’den fıstık ithal etme kararı, bölgenin en önemli fıstık üretim merkezi olan Antep’teki üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Fıstık üreticileri, Suriye’den ithalat kararının gözden geçirilmesini talep ederek, yetkililere çağrıda bulundu: “Bu hatadan dönülmeli. Üreticinin alın teri, ithalatla heba edilmemeli.”
'ÇİFTÇİYE İTHALAT KARARIYLA İKİNCİ BİR DARBE VURACAKLAR'
Barak Ovası’nda fıstık üretimi yapan çiftçilerden Cuma Öztekin, artan maliyetler nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade ederek, ithalat kararının çiftçilere bir darbe daha vuracağını belirtti. Barak Ovası’nda hasat zamanı fıstığın yüzde 25’inin 240 liradan alıcı bulduğunu ancak girdi maliyetlerinin hızla yükseldiğini söyleyen Öztekin, "İşçilik, mazot gibi masraflar sürekli artıyor. 250 ağacımın yıllık masrafı 400 bin TL’yi buluyor ve fıstıktan yalnızca iki yılda bir ürün alıyoruz. Buna rağmen, hasat zamanı fiyatlar çiftçiyi mağdur edecek kadar düşük seviyelerdeydi" dedi.
Suriye’den yapılması planlanan fıstık ithalatına tepki gösteren Öztekin, "Hasat döneminde çiftçiyi tüccarın insafına bıraktılar, şimdi de ithalat kararıyla ikinci bir darbe vuracaklar. Çiftçinin 240-250 TL'ye sattığı boz kavlak fıstık şu an 480-500 TL'den alıcı buluyor, kırmızı ben fıstık ise 280-300 TL arasında. Fiyatlar daha yeni dengeye oturmuşken ithalat kararı çiftçinin emeğini hiçe saymak anlamına geliyor" diye konuştu.
'ÇİFTÇİLER BAKANLIĞIN İVEDİLİKLE BU YANLIŞTAN DÖNMESİNİ İSTİYOR'
Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, Ticaret Bakanlığı’nın Suriye’den fıstık ithalatı kararına karşı çıkarak, bu yanlıştan dönülmesi çağrısında bulundu. Çiftçilerin zaten zor durumda olduğunu vurgulayan Bozkurt, "Bakanlık, üreticiden fıstık alıp işleyerek ve paketleyerek ihracata yönelmeli. Ancak dışarıdan ithalat yaparak kendi çiftçisini mağdur ediyor. Çiftçi zaten yeterince ezildi. Hasat zamanı fiyatlar yarıya düşerken maliyetler iki katına çıktı. Çiftçinin yanında durması gerekirken bakanlık, adeta çiftçileri boğarak öldürmeye çalışıyor. Bu yapılan büyük bir yanlış ve bir an önce bu hatadan dönülmesi lazım" dedi.
'SURİYE’DEN FISTIK İTHAL EDECEĞİNİZE BARAK OVASI’NA SU GETİRİN'
CHP Gaziantep milletvekilleri de yazılı bir açıklama yaparak Ticaret Bakanlığı’nın Suriye'den fıstık ithalatı kararına tepki gösterdi.
CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen bu konuda yaptığı basın açıklamasında, fiyatlardaki artışın üreticiye bir yansımasının olmadığını, tüccarların ve komisyoncuların fiyatları artırdığını söyledi. Öztürkmen, şöyle devam etti: "Tarımı bitirenler, fiyat artışını bahane ederek çiftçimizi daha kötü duruma sokan politikaları müjde gibi açıklayamaz. Akaryakıt, gübre ve ilaç maliyetleri iki katına çıkarken, fıstık fiyatları yüzde 50 geriledi. Barak Ovası kuraklıkla mücadele ediyor, Fırat Nehri boşa akıyor. Sulama kanalları yıllardır atıl durumda. Suriye’den fıstık ithal edeceğinize Barak Ovası’na su getirin.”
CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç de, ithalat politikasını eleştirerek, “Çözüm üretmek yerine ithalatı meşrulaştırmak için aflatoksin iddialarını öne sürdünüz. Şimdi de Suriye’den fıstık ithalatı yapıyorsunuz. Verimli toprakları değerlendirmek yerine, dışa bağımlılığı tercih ediyorsunuz. Çiftçiyi aç bırakıp başka bir ülkeden çözüm bekliyorsunuz. Çiftçiyi değil, ithalatı destekleyen bu zihniyeti kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.