Dublin'de mültecilerin kalacağı eski fabrika binası ateşe verildi

İrlanda'nın başkent Dublin'de bir grup, önce mülteci karşıtı eylem yaptı, ardından bazı protestocular mültecilerin kalması planlanan eski bir fabrika binasını ateşe verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İrlanda'nın başkenti Dublin'de mültecilerin yerleştirilmesi planlanan eski fabrikayı ateşe verildi. Bu olayın öncesinde, Coolock'taki Crown Paints binası protestolara sahne olmuştu. Artık kullanılmayan fabrika binası, protestonun ardından ateşe verildi.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, cuma akşamı 1000'i aşkın kişi eski Crown Paints fabrikası önünde toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Konuşmaların da yapıldığı protesto sırasında gruptan bazı kişiler ellerinde 'İrlandalı hayatlar önemlidir' ve 'İrlanda halkı' yazılı dövizler taşıdı. İrlanda polis teşkilatı Gardaí'den bir sözcü, polis memurlarının halihazırda devam eden 'kamu düzeni olayına' müdahale ettiğini bildirdi. 

'DUBLIN İTFAİYESİ YANGINA MÜDAHALE EDİYOR'

Polis sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında ayrıca "Kısa bir süre önce aynı alanda patlak veren küçük bir yangına Dublin itfaiyesi tarafından müdahale edildi" dedi, olayda yaralanan olduğuna ilişkin kendilerine bir bilginin gelmediğini belirtti. Söz konusu protestonun 'Coolock Says No' (Coolock Hayır Diyor) isimli grup tarafından, hükümetin sığınmacıların kalması için eski fabrika binasını kullanma planına karşı düzenlendiği belirtildi. Önce Gardaí merkezinde, ardından fabrika binasında eylem yapıldı. 

Protestoyu organize edenler, bu hafta başında bölgede şiddet olaylarının yaşanmasının ardından dünkü protestonun 'barışçıl' olacağını söylemişti. Ancak, bazı protestocular, dağıldı ve fabrikanın dışında yangın çıktı. İrlanda Başbakanı (Taoiseach) Simon Harris, Coolock'taki protestlara katılırken 'haydutluk' yapan herkesin 'hukuku tüm gücüyle karşısında bulacağını' söyledi. Donegal'de konuşan Başbakan, herkesin protesto hakkının olduğunu belirterek, son günlerde gördükleri şeyin bu olmadığını, nispeten az sayıda insanın kanunsuzluk yaptığını ve suç teşkil eden eylemlerde bulunduğunu kaydetti. 

ŞEHİR MERKEZİNDE 15 MÜLTECİYE SALDIRI

Bu bağlamda çok sayıda gözaltı olduğunu ve son birkaç günde 19'dan fazla kişinin hakim karşısına çıktığını belirten Harris, bu sebeple bazı kişilere suçlama yönetildiğini anlattı. 

Bu hafta başında bazı maskeli kişiler makineleri ateşe vermiş, polise taş, şişe ve havai fişek atmıştı. Bir güvenlik görevlisi sedyeyle olay yerinden uzaklaştırılırken, çok sayıda polis aracı da yaşanan olaylarda zarar görmüştü. Sığınmacılara karşı şiddetin arttığı ülkede, bu hafta başında ellerinde bıçaklar ve borular olan bazı kişiler Dublin'in merkezinde çadırlarda kalan 15 mülteciye saldırmış, bu kişileri oradan uzaklaşmaya zorlamıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)