Düğünde olduğu kanıtlanmıştı: Yargıtay, Mazlum İçli’nin cezasını onadı
Yargıtay, 6-8 Ekim olaylarına katıldığı gerekçesiyle 2014 yılında tutuklanan Mazlum İçli'ye verilen cezayı, olay günü bir düğünde olduğuna ilişkin görüntülerin ortaya çıkmasına rağmen onadı.
DİYARBAKIR - 6-8 Ekim olaylarında Yasin Börü'nün de arasında bulunduğu 4 kişiyi öldürme iddiasıyla 14 yaşında tutuklanan ve 9 yıldır cezaevinde olan Mazlum İçli’nin cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce onandı. İçli’nin olay günü Diyarbakır'a 140 kilometre uzaklıkta bir köydeki düğünde olması delilleriyle ispatlamasına rağmen Yargıtay, kararda ‘hukuka aykırılık’ olmadığını belirtti.
MAZLUM’A 124 YIL 8 AY HAPİS CEZASI
6-8 Ekim olayları sırasında Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde meydana gelen olaylarda Yasin Börü, Ahmet Dakak, Hasan Gökguz ve Riyat Güneş isimli dört kişi yaşamını yitirdi, Yusuf Er ise yaralandı. Mazlum İçli, 8 Aralık 2014 tarihinde bahsi geçen cinayetlerin işlenmesine iştirak ettiği iddiası ile gözaltına alındı. O tarihte henüz 14 yaşında olan Mazlum, yargılamanın tüm aşamalarında olay tarihinde babası ile birlikte Kulp İlçesinde bir köydeki düğünde müzik yaptığını, cinayetlerin faili olamayacağını belirtti.
Ancak Mazlum, söz konusu cinayetlerin işlenmesine iştirak ettiği gerekçesi ile 20'yi aşkın kişi ile birlikte yargılandı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Nisan 2017’de 'Devletin Birliğini Ve Ülke Bütünlüğünü Bozma, Canavarca His Sevkiyle ve Eziyet Çektirerek 4 Kişiyi Öldürme, 1 Kişiye Karşı Öldürmeye Teşebbüs ve Örgüt Propagandası Yapma' suçları nedeniyle Mazlum’a 124 yıl 8 ay hapis cezası verdi.
GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI: MAZLUM OLAY TARİHİNDE KÖYDE
Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 03.02.2020 tarihli kararıyla Mazlum’a “Yasin Börü’ye yönelik öldürme suçu” yönünden verilen cezayı bozma kararı verdi. Bu sırada Mazlum’un avukatı Mahsuni Karaman, Mazlum’un işlediği iddia edilen cinayet gün ve saatlerinde Mazlum’un Diyarbakır'a 140 km uzaklıktaki Kulp İlçesi Demirli Köyü Keçiveren Mezrasında Muhsin Bayram isimli birinin düğününde olduğuna dair görüntü kayıtlarını sundu, yargılamanın yenilenmesini talep etti.
Mahkeme düğün görüntü kayıtlarındaki kişinin Mazlum İçli olup olmadığına ilişkin 1 yıl araştırma yaptı. Köyde o tarihte düğün yapılıp yapılmadığından görüntülerde yer alan ağaçların ekim ayının mevsimsel özelliklerini gösterip göstermediğine, düğün sahibinden Mazlum ile babasını olay yerine getiren taksiciye kadar herkes araştırıldı, dinlendi. Tüm deliller Mazlum’un olay günü köydeki düğünde olduğunu gösteriyordu.
Savcı da 28.05.2021 tarihli duruşmada elde edilen deliller üzerine gerekçeli mütalaası açıkladı, Mazlum'un beraatini talep etti. Aynı savcı, aradan geçen 27 günün ardından mütalaasını değiştirdi, Mazlum'un cezalandırılmasını istedi. Mahkeme aynı gün yargılamanın yenilenmesi talebinin kabülüne ve Mazlum’un infazının durdurulmasına oybirliği ile karar verdi.
Savcı, aynı gün karara itiraz etti. İtirazı inceleyen mahkeme, bu sefer de yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması kararının kaldırılmasına karar verdi.
GEREKÇE: MAHKEMENİN KARARI ‘ÇELİŞMEYEN VERİLERE’ DAYANIYOR
Avukat Mahsuni Karaman, kararı Yargıtay’a taşıdı. Karaman’ın duruşmalı inceleme talebi, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce ‘takdiren’ reddedildi. Mazlum İçli dosyasını dün karara bağlayan Yargıtay, ilk derece mahkemenin kararında bir isabetsizlik bulunmadığına hükmederek temyiz isteminin oy birliğiyle esastan reddine ve hükmün onanmasına karar verdi:
“Yargılama sürecindeki usuli işlemlerin kanuna uygun olarak eksiksiz yapıldığı, hükme esas alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiği, ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdanın kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu, yaptırımların kanuni bağlamda şahsileştirmek suretiyle uygulandığı anlaşılmakla; sanık hakkında kurulan hükümde hukuka aykırılık bulunmamıştır.”