Dünya Altın Konseyi’nin raporu: Merkezi talep altına tarihi rekor getirebilir
Dünya Altın Konseyi’nin araştırmasının raporuna göre, ağırlıkla gelişmekte olan ülke merkez bankaları, artan ekonomik risklere karşı önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırma eğiliminde.
DUVAR - Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan araştırmaya göre merkez bankalarının önemli bir kısmı, artan ekonomik risklere dair endişeler nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde altın rezervlerini artırmak istiyor. Bunun başlıca nedenlerinden birinin gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının olası bir küresel finansal krize yönelik artan endişeleri olduğu değerlendirilirken anket katılımcılarının yüzde 25’inin rezervlerine daha fazla altın eklemek istediği görüldü. Bu oran 2021 yılında yüzde 21’di.
Artan enflasyona ek olarak sıkılaşmacı para politikaları ve Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle tedarik zincirlerinin daha fazla bozulması ve jeopolitik belirsizlikler piyasada kaygı yaratıyor. Anket sonuçlarına göre katılımcıların büyük bir kısmı altının değer saklama aracı ve kriz zamanlarında iyi performans gösterme özellikleri sayesinde toplam rezervlerdeki oranının önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyorlar.
Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre, bununla birlikte bazı analistlere göre, merkez bankalarının talebi altını 3.000 dolara itebilir. Yakın tarihli bir raporda, Societe Generale analistleri, gelişmekte olan ülke merkez bankalarının değerli metal talebinde artış yaşanabileceğini söylüyor. Analistler, OECD dışı merkez bankalarının altın varlıklarını yüzde 5 artırması durumunda bunun 475 ton altına eşdeğer olacağını belirtiyor.
Lombardi Financial Araştırma Analisti Moe Zulfiqar da, artan merkez bankası talebinin altını 3.000 dolara itmede önemli bir itici güç olabileceğini söylüyor. Analist, merkez bankalarının dövizdeki oynaklıktan korunmak için altına ihtiyacı olduğunu vurguluyor.