Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: 9 milyon çocuk daha risk altında
Uluslararası Çalışma Örgütü dünyada çocuk işçi sayısının 160 milyona ulaştığı, yıl sonuna kadar 9 milyon daha artabileceği konusunda uyardı.
DUVAR - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, dünyada çocuk işçi sayısının yıl sonuna kadar 9 milyon artabileceği konusunda uyardı. ILO Çocuk İşçiliği Yetkilisi Benjamin Smith, "Bu yılın sonuna doğru dünyada çocuk işçi sayısı yaklaşık 9 milyon artabilir" dedi.
Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan ILO yetkilisi Smith, pandemi öncesi döneme ait ILO'nun yaptığı araştırmalara göre dünya genelinde çalışan 160 milyon civarında çocuğun bulunduğunu kaydetti.
Smith, "ILO olarak Kovid dönemi sonrası için yaptığımız tahminler ve ülkelerden aldığımız rakamlar, salgının geçim kaynağı, istihdam ve hane halkının ekonomik durumuna yönelik etkilerinden ötürü çocuk işçiliğinin artmakta olduğunu doğruluyor. Tahminlerimize göre bu yılın sonuna doğru dünyada çocuk işçi sayısı yaklaşık 9 milyon artabilir" diye konuştu.
YÜZDE 70'İ TARIM SEKTÖRÜNDE
"İş gücünde yer alan çocukların yüzde 70'i tarım sektöründe çalışıyor ve çocuk işçilerin üçte ikisi aileleriyle beraber iş yapıyor" bilgisi veren ILO yetkilisi, aileleriyle beraber çalışan çocukların yoksulluktan ötürü iş gücüne katılmak zorunda kaldığını vurguladı. Smith, "Ebeveynlerin doğru düzgün bir işi olmadığı için çoğu zaman çocuklarını, üretkenliklerine bakmaksızın iş gücünde kullanmak durumunda kalıyorlar" dedi.
Benjamin Smith, ILO'nun bu yılki Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Gününde, bu sorunu çözmek için kilit unsurlardan biri olan "Evrensel Sosyal Koruma" konusuna odaklanacağını belirterek "Her ülke ulusal çocuk işçiliğiyle mücadele politikası benimser ve sosyal koruma sağlayan tedbirler alırsa, ILO olarak belirlediğimiz 2025'e kadar her türlü çocuk işçiliğini sonlandırma hedefinin gerçekleştirilmesi yolunda büyük adımlar atılmış olur" diye konuştu.
79 MİLYON ÇOCUK TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞIYOR
ILO ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) 2020'de ortak hazırladığı rapora göre, dünyadaki yaklaşık 160 milyon çocuk işçinin içinde yaşları 5 ila 17 olan ve tehlikeli işlerde çalışan 79 milyon çocuk bulunuyor. Çalıştırılan çocukların 5-11 yaşlarındakilerin yüzde 28’i ve 12-14 yaşlarındakilerin yüzde 35’i okula gitmiyor.
Buna göre, Asya ve Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, 2008'den bu yana çocuk işçiliği konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydederken Afrika genelinde durum 2020'ye doğru kötüleşti.
AFRİKA'DA ÇOCUK İŞÇİ SAYISI ARTIYOR
Çocuk işçiliği oranı Asya ve Pasifik bölgesinde yüzde 13,3'ten 5,6'ya, Latin Amerika ve Karayipler'de yüzde 10'dan 6'ya düşerken, Sahraaltı Afrika bölgesinde ise 2008-2012 döneminde düşüş olsa da 2012'de yüzde 21,4 olan oran 23,9'a yükseldi. Sahraaltı Afrika, çocuk işçilerin en yoğun olduğu bölge olarak dikkat çekiyor.
ILO, çocukların içinde bulunduğu kötü durumu vurgulamanın bir yolu olarak 2002 yılında ilk kez "Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nü başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)