ABD Kuzey Kore'yi vurur mu?
ABD ve Kuzey Kore arasındaki gerilim dünyanın gözünü bir kez daha Güney Asya'ya çevirdi. Trump'ın ülkeye saldırma ihtimali nedeniyle bölge diken üstünde.
DUVAR - ABD ile Kuzey Kore arasındaki nükleer gerilim dünyanın gözünü bir kez daha Güney Asya'ya çevirdi. Daily Mail gazetesinin 'Rusya'nın Kuzey Kore sınırına asker yığdığı'na dair haberi Rus ordusu tarafından yalanlansa da, Kuzey Kore'nin ABD'yi 'süper güçlü bir önleyici saldırı' ile tehdit etmesi ve Donald Trump yönetiminin Suriye'deki gibi ani bir saldırı düzenleme ihtimali nedeniyle bölge diken üstünde.
Reuters muhabiri Ju-min Park, Avustralya gazetesi Sydney Morning Herald için yazdığı yazıda, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik saldırı olasılığını analiz etti:
Ju-min Park *
Kuzey Kore devlet medyası, ABD'nin nükleer programı konusunda Kuzey Kore’ye baskı uygulamak için yeni yollar aradıklarını söylediğinde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı “süper güçlü önleyici bir saldırı” konusunda uyardı.
ABD Başkanı Donald Trump, müttefiklerinden gelen tavsiyeleri reddeden ve BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına aykırı olarak nükleer füze programları yürütmekte olan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile müttefiki Çin arasında sert bir çizgi çekti.
Kuzey Kore’de iktidardaki İşçi Partisi'nin r esmi gazetesi olan Rodong Sinmun, Trump’ın sözlerini görmezden gelmedi ve “Süper güçlü önleyici bir saldırının başlatılması durumunda, Güney Kore ve çevresindeki ABD emperyalistlerinin işgal kuvvetlerini tamamen ve anında yok edecek ve ABD anakarasını küle çevirecek” yorumunu yaptı.
Rusya'dan Kuzey Kore açıklaması
Rusya, Kuzey Kore sınırına asker gönderiyor
Kuzey Kore kayıtsız biçimde düzenli olarak Japonya, Güney Kore ve ABD'yi yok etme tehdidinde bulunuyor ve pazar günü gerçekleşen başarısız bir füze denemesinin ardından, başkent Pyongyang'da düzenlenen geçit töreninde füzelerini sergilemesinden sonra, bu davranış yanıtsız bırakılmadı.
Tillerson çarşamba günü Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, Birleşik Devletlerin “hem terörizme devlet desteğine ilişkin hem de Pyongyang rejimine baskı yapabileceğimiz diğer yollara dair Kuzey Kore'nin durumunu geniş biçimde gözden geçirdiğini” belirtti.
'STRATEJİK SABIR DÖNEMİ BİTTİ'
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Asyalı müttefiklerine düzenlediği gezisi esnasında, birçok kez “Kuzey Kore’ye ilişkin stratejik sabır döneminin" sona erdiğini ifade etti.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da Londra ziyareti sırasında askeri seçeneğin uyguladıkları baskının bir parçası olması gerektiğini söyledi. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim’e gönderme yaparak, “Bu diktatörün bu çeşit bir güce sahip olmasına göz yummak, uygar ulusların izin vereceği türden bir durum değildir” dedi.
Ryan, gerginliğin azaltılması hususunda Çin’le birlikte çalışmak için gösterilen çabaların teşvik edildiğini, ancak Kuzey Kore'nin ABD müttefiklerini nükleer silahlarla vurma tehdidinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Kuzey ve Güney Kore teknik olarak hâlâ savaş halindeler; çünkü 1950-53 çatışması, bir barış antlaşması ile değil ateşkesle sonuçlanmıştı.
GÜNEYDE 'DEVASA GÖK GÜRÜLTÜSÜ' HAZIRLIĞI
Güney Kore'nin Başkan vekili Hwang Kyo-ahn, perşembe günü üst düzey yetkililerle bir araya geldiği toplantıda, savunma ve güvenlik bakanlıklarına sürekli olarak teyakkuzda olma çağrısında bulundu.
Savunma bakanlığı, ABD ve Güney Kore hava kuvvetlerinin 28 Nisan'a kadar, kod adı ‘Max Thunder’ (Devasa Gök Gürültüsü) olan yıllık bir eğitim çalışması yürüttüğünü açıkladı. Kuzey Kore, bu tür eğitimler olası istilâ için hazırlık iddiasıyla düzenli olarak kınıyor.
Güney Koreli pilot Albay Lee Bum-chul gazetecilere verdiği bir demeçte, “Her zamankinden daha pratik ve daha yoğun bir eğitim yürütüyoruz. Bu eğitim sayesinde eminim ki düşmanımızı savaştan caydırıp, bizi kışkırtma niyetini boşa çıkarabiliriz” diyor.
Güney Koreli cumhurbaşkanı adayları, Çin'in tepkisini çeken ve ABD tarafından tedarik edilen bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) anti-füze sisteminin Güney Kore’de konuşlandırılması planı nedeniyle, çarşamba günü aralarında tartışmaya başladı.
Pazartesi günü Bay Hwang ve Bay Pance, THAAD ile devam etmeyi planladıklarını tekrarladılar; ancak, karar verme yetkisi bir sonraki Güney Kore Cumhurbaşkanı’na kalacak. Çin, sistemin içerdiği güçlü radarın kendi güvenlikleri açısından bir tehdit olduğunu savunuyor.
Kuzey Kore, Amerika Birleşik Devletleri anakarasına dek ulaşabilecek bir füze geliştirdiğini açıklasa da yetkililer ve uzmanlar, bir nükleer savaş başlığının minyatürleştirilmesi de dahil olmak üzere, Kuzey Kore’nin gerekli teknolojiye ulaşmasının bir süre daha mümkün olmayacağını düşünüyorlar.
ABD ve Rusya, çarşamba günü Birleşmiş Milletler'de Kuzey Kore'nin başarısız balistik füze denemesini kınamak için ABD tarafından hazırlanan Güvenlik Konseyi beyannamesi üzerinde tartıştı.Diplomatlar Çin'in bildiriyi kabul ettiğini açıkladı.
On beş üyeli konsey tarafından yapılan bu açıklamaların oy birliğiyle kabul edilmesi gerekiyor.
Füze atışlarını kınayan önceki bildiriler, “Konsey üyelerinin yanı sıra diğer devletlerin diyalog yoluyla barışçıl ve kapsamlı bir çözümü kolaylaştırma çabalarını memnuniyetle karşıladı” demekteydi. En son taslak bildiride “diyalog yoluyla” sözü düştü ve Rusya yeniden dahil edilmesini istedi.
Rusya'nın BM misyonundan yapılan açıklamada, “Siyasi önem taşıyan anlaşmada kullanılan dilin yeniden tesis edilmesini istediğimizde, taslak üzerinde çalışmaya devam etmeyi taahhüt eden ... herhangi bir açıklama yapmayan ABD delegasyonu tasarı üzerindeki çalışmayı iptal etti” denildi.
Diplomatlara göre ABD, konsey üyelerine verdiği demeçte görüşmelerden çekildiğini açıkladı ve “Uluslar arası topluluğun, Kuzey Kore’nin nükleer çalışmaları sorununa barışçıl ve kapsamlı bir çözüm bulma çabalarının, kendi çözüm yollarını aşırı derecede daraltacağını” açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang ise Çin'in Güvenlik Konseyi’nde birliği sağladığına inandığını söyleyerek, “Güvenlikle ilgili olarak, yarımadadaki duruma dair uygun bir sesle konuşmak, Güvenlik Konseyi için son derece önemlidir” dedi.
Başkan Trump'ın geçtiğimiz hafta, Kuzey Kore'ye uyarı amacıyla bir “armada” gönderdiği bildirilmişti; ancak gemiler hâlâ Kore sularından uzak olduğu halde, ABD uçak gemisi grubunun nerede bulunduğuna ilişkin bir karışıklık vardı.
ABD ordusunun Pasifik Komutanlığı, USS Carl Vinson saldırı grubunun daha önceden Avustralya'yla planlanan eğitim süresinin kısaltıldığını açıkladı. Armada, Batı Pasifik'e doğru yola çıkmış durumda.
Haberin aslı The Sydney Morning Herald gazetesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)