Dünya liderlerinden Biden mesajları: Trump'a üzülen yok
ABD'de Joe Biden'ın başkan olarak yemin etmesinin ardından, dünya liderlerinin mesajlarında 'Trump sonrası rahatlama' dikkat çekti. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier "Büyük bir rahatlama hissediyorum. Almanya'da bu hisleri çok fazla insanın paylaştığını biliyorum" dedi.
DUVAR - ABD'de Demokrat Partili Joe Biden'ın yeni başkan olarak yemin etmesi, Washington'ın geleneksel müttefiki Avrupa'da olumlu karşılandı. Latin Amerika ve Asya'dan birçok lider de Biden'ı tebrik etti.
AB: İTTİFAKIMIZA HAYAT VERMEYE HAZIRIZ
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "ABD geri döndü. Ve Avrupa, eski ve güvenilir bir ortakla yeniden bağlanmaya, el üstünde tuttuğumuz ittifakımıza yeniden hayat vermeye hazır. Biden'la birlikte çalışmayı iple çekiyorum" mesajını paylaştı.
ALMANYA: DEMOKRASİ İÇİN İYİ BİR GÜN
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, bir video mesaj yayınlayarak "Bugün demokrasi için iyi bir gün. Demokrasinin çok büyük meydan okumalarla karşılaştığı ve bunların üstesinden geldiği ABD'de..." diyen Steinmeier, şöyle devam etti: "Amerika'nın kurumsal dokusunu bozma yönündeki girişimlere rağmen, seçim görevlileri, valiler, yargı ve Kongre güçlü olduklarını kanıtladı. Bugün, Joe Biden'ın başkan olarak yemin etmesi ve Beyaz Saray'a gidecek olmasıyla büyük bir rahatlama hissediyorum. Almanya'da bu hisleri çok fazla insanın paylaştığını biliyorum."
İSPANYA: DEMOKRASİNİN SUİSTİMAL EDİLMESİNE İZİN VERİLMEDİ
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Biden'ın seçim zaferi, aşırı sağ ve kullandığı üç yönteme -kitlesel kandırma, ulusal bölünme ve demokratik kurumların bazen şiddet de içerek şekilde suistimal edilmesine- karşı demokrasinin zaferini temsil ediyor" dedi. Sanchez, "Beş yıl önce Trump'ın kötü bir şaka olduğunu düşünmüştük ama beş yıl sonra şunu fark ettik ki, dünyanın en güçlü demokrasisini riske atmış" dedi.
İTALYA: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ
İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, Biden'la birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini söyleyerek, "Etkili bir çok taraflılıktan iklim değişikliğine, yeşil ve dijital geçişe ve toplumsal katılıma dair ortak ve güçlü bir gündemimiz var" dedi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı konuşmada "Biden ve yeni yönetimiyle birlikte çalışmayı, ülkelerimiz arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi, iklim değişikliğini ele almaktan, pandemiden çıkışa ve transatlantik güvenliği güçlendirmeye uzanan ortak önceliklerimiz üzerine çalışmayı dört gözle bekliyorum" dedi.
KREMLİN'DEN SİLAH KONTROLÜ ANLAŞMASINI KORUMA ÇAĞRISI
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ABD'yle silah kontrolü anlaşmasını korumayı istediklerini söyledi.
NETANYAHU: SICAK BİR ŞAHSİ DOSTLUĞUMUZ VAR
Trump'la en iyi geçinen nadir liderlerden biri olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeminlerini 'tarihi' diye niteleyip, mesajında şahsi ilişkilerini vurguladı. "Başkan Biden, sizin ve benim, on yıllarca geriye giden sıcak bir şahsi dostluğumuz var" diyen Netanyahu, Biden'la birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini belirtti. Netanyahu, 'başta İran'ın yönelttiği tehdit olmak üzere' ortak sorunlara birlikte karşı koyma çağrısı yaptı.
İRAN: ABD'Yİ SADECE KENDİSİ İYİLEŞTİREBİLİR
Öte yandan Tahran, Biden'ı Trump'ın tek taraflı olarak çekildiği nükleer anlaşmaya geri dönmeye çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı ise Biden'ın 'ülkeyi onarma ve iyileştirme' sözü verdiği yemin töreni konuşmasından sonra bir tweet paylaşarak, "Dünya şunu biliyor ki, ABD'yi sadece kendisi onarabilir- sadece sözlerle değil, eylemlerle" ifadelerini kullandı.
HAMAS'TAN ÇAĞRI
Hamas sözcüsü Fevzi Barhum da, Trump'ın gidişine üzülmeyenlerdendi. Barhum, Trump'ı 'dünyadaki adaletsizliğin, şiddetin ve aşırılıkçılığın en büyük kaynağı' ve 'İsrail işgalinin doğrudan ortağı' olarak niteledi; "ABD Başkanı Joe Biden halkımıza karşı yanlış yönlendirilmiş ve haksız politikaları tersine çevirmeli, bölgede güvenlik ve istikrarın temellerini atmalı" dedi. (DIŞ HABERLER)