İsrail'in yeni Savunma Bakanı Lieberman oldu

Filistinlilere karşı sert politikalar uygulanmasını isteyen sağcı lider Avigdor Lieberman, İsrail'in yeni Savunma Bakanı oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de, sağcı Yisrael Beitenu (İsrail Evimiz) Partisi'nin koalisyon hükümetine girmesiyle, partinin lideri Avigdor Lieberman İsrail Savunma Bakanı oldu. Lieberman, geçen hafta istifa eden Moşe Yaalon'un görevine getirildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre, yeniden hükümete giren Lieberman, ilk açıklamasında "makul politikalar" izleyeceğini söyledi. Geçmişte iki kez İsrail Dışişleri Bakanlığı görevini yapan ve Filistinlilere karşı sert tutumuyla tanınan Lieberman'ın bakanlığına tepki gecikmedi. Konuyla ilgili açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, yeni İsrail hükümetinin istikrar için tehdit haline geldiğini söyledi.

İsrail Evimiz Partisi hükümete katılmadan önce Netanyahu hükümeti mecliste yalnız bir sandelye ile çoğunluğu elinde tutuyordu. Lieberman ve partisinin katılımıyla bu sayı 7'ye çıktı.

IRKÇILIK YÜKSELİYOR

İstifa eden eski Savunma Bakanı Moşe Yaalon, radikal görüşlerin ve ırkçılığın İsrail toplumunu tehdit ettiğini hatta ordu kademelerinde de benimsendiği yönünde uyarıda bulunmuştu. Yaalon'un istifaya götüren süreç ise İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Yair Golan'ın açıklamalarıyla başladı. Golan, Yahudi Soykırımı Anma Günü öncesinde yaptığı açıklamada "Almanya'da onlarca yıl önce yaşananları bugün İsrail'de yaşananlara" benzetmişti.

Yaalon'un, açıklamanın Golan'ı kendi görüşü olduğunu söyleyerek savuması sonrasında Netanyahu ile görüş ayrılığına düşmüşlerdi.

FİLİSTİNLİLERE İDAM İSTİYOR

Deutsche Welle'in haberine göre Lieberman, "terör suçu"ndan hüküm giyenlerin idam edilmesini istiyor. Lieberman, ölüm cezalarını yalnızca askeri mahkemeler tarafından verilmesi gerektiğini savunuyor. "Terör" gerekçesiyle askeri mahkemeler tarafından idam cezası verileceklerin neredeyse tamamı Filitinlilerden oluşuyor.

Partisinin geçen yılın Mayıs ayında, Herzliya ilinde düzenlediği mitinge katılan Lieberman, "İsrailli Araplardan bizim yanımızda duranlar her şeyi elde edecek ama bize karşı olanların başını baltayla kesmek lazım. Yoksa bu topraklarda İsrail diye bir şey kalmaz" şeklinde konuşmuştu.