Savcı Baharara Sarraf için 17 Aralık'ı kanıt gösterdi: Bilgiler bizdekilerle örtüşüyor

Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmasına bu kez 12 sayfalık bir dilekçeyle karşı çıkan Savcı Preet Baharara, 17 Aralık dosyasında yer alan bilgileri mahkemeye kanıt olarak sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara, Amerika'nın İran'a yönelik yaptırımlarını delmek ve bankacılık sahtekarlığı gerekçesiyle tutuklattığı İran asıllı işadamı Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmasına bir kez daha karşı çıktı. Mahkemeye sunduğu dilekçede “Türkiye’deki 17 Aralık dosyası bizdeki bilgilerle örtüşüyor” diyen Bharara, dosyada bakanların Sarraf’tan rüşvet aldığına dair görüntülerin olduğunu da kaydetti.

Cumhuriyet'ten İlhan Tanır'ın haberine savcı Baharara, şartlı tahliye talep eden Rıza Sarraf’ın mahkemeye sunduğu savunmasında yer alan 58 sayfalık ek dilekçesine yanıt verdi.

Preet Bharara'nın 1 Haziran günü öğlen saatlerinde davaya bakan Hâkim Richard M. Berman’daa verdiği dilekçe 12 sayfadan oluşuyor. Dilekçede Sarraf’ın kefaletle de olsa serbest bırakmamasını isteyen Bharara “Türkiye'deki 17 Aralık dosyası bizdeki bilgilerle örtüşüyor. Dosyada bakanların rüşvet aldığına dair görüntüler de yer alıyor" dedi.

AVUKATI KANIT GÖSTERDİ

Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, salı günü mahkemeye sunduğu yeni dilekçede 17 Aralık soruşturmasının New York’taki davaya karşı kullanılmaması gerektiğini belirterek kefalet talebinin karşılanmasını istemişti. 58 sayfalık dilekçede Brafman, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmemesini kanıt göstermişti. Brafman, Sarraf’ın ifadesi alınırken Türkçe tercüman olmadığını ve birçok yalan yanlış bilginin bu yüzden yöneltildiğini iddia etmişti.

Sevcı Preet Bhrara, Hâkim Berman’a sunduğu dilekçeyle Sarraf’ın avukatının iddialarına yanıt verdi. Bharara, mahkemeye Sarraf’ın İngilizce bildiğini gösteren videoyu da sundu. Videoda Sarraf’’ın ilk sorgusunda FBI yetkilileriyle çok iyi İngilizce konuştuğunun görüldüğü belirtiliyor. Hatta Bharara, Sarraf’ın tercümandan daha iyi İngilizce konuştuğunu da iddia ediyor ve Sarraf’ın ABD yargısını yanıltmaya çalıştığını öne sürüyor.

Savcı dilekçesinde “Rıza Sarraf’ın cep telefonu kullanım dili de İngilizce ve işadamlarıyla ingilizce olarak mesajlaşmaları telefonda yer alıyor” gibi ayrıntılara yer verdi.

17 ARALIK'IN KAPATILMASINI DELİL GÖSTERDİ

Savcı Bharara “17 Aralık dosyası bizdeki bilgilerle örtüşüyor” derken, dosyada bakanların rüşvet aldığına dair görüntülerin de yer aldığını belirtti. Sarraf’ın avukatlarının ‘Türkiye’de kapanmış bulunan 17 Aralık soruşturmasına ilişkin belgeler kanıt olamaz’ iddiasına  karşılık veren Bharara, davanın kapatılmasının Sarraf’ın üst düzey Türk yetkililerle olan rüşvet ilişkisine ayrı bir delil olduğunu söyledi.

Savcı Bharara, Sarraf'ın avukatının bu "Müvekkilimin 2013’deki rüşvet çarkı iddiaları nedeniyle tutuklanmasının dikkate alınmaması gerekiyor”görüşüne ise şu yanıtı verdi:

“Uluslararası hukukta soruşturmayı yapan savcı ve polislerin Sarraf davasının peşinden gitmemesi için yerleri değiştirildikten, kovulduktan hatta kendilerinin bizzat cezalandırıldıktan sonra atanan savcının kararına saygı gösterilmesi şeklinde bir ilke yok”.

'HÜKÜMET YETKİLİLERİ İLE BAĞLANTI İÇİNDE'

Bharara, ayrıca Türkiye’deki 17-25 Aralık soruşturmasının önemli bulgularının kendisinin mahkemeye sunduğu tespitlerle örtüşüp örtüşmediğinin mahkeme tarafından değerlendirilebileceğini de kaydetti. ABD'li savcı Sarraf’in üst düzey Türk yetkililerinin ile kirli ilişkilerinin olup olmadığının da mahkemece değerlendirebileceğini yazdı. Bharara şu ifadelere yer verdi: “Raporda (17- 25 Aralık raporu) bulunan detaylar, Sarraf ve yardımcılarının hükümet yetkilileri ile bağlantılı muazzam rüşvet çarkı hakkında dinlenmiş telefon konuşmaları, tercümeler ile birlikte kolluk kuvvetlerinin soruşturma raporunun bütün özelliklerine haiz görünüyor. E-posta araştırmaları da Amerikan kolluk kuvvetlerinin kendi yaptığı e-posta araştırmaları soruşturma sonuçları ile, Sarraf ve yardımcılarının yetkililere nakit para teslimini gösteren fiziki takip materyalleriyle uyuşuyor.”

ABD'NİN SARRAF'IN BABASINA KESTİĞİ CEZA

Bharara, dile getirdiği bu gerekçelerle 17- 25 Aralık soruşturma dosyası, deliklerinin ABD kolluk kuvvetlerince doğrulandığını ifade etmiş oldu. Dosyada ayrıca Rıza Sarraf’ın babasına ABD Hazinesi tarafından kesilen 9 milyon dolarlık cezaya da yer verildi.