Avrupa için kader günü: İngiltere AB üyeliğini oyluyor
Avrupa Birliği nefesini tuttu, gözler İngiltere'de düzenlenen AB referandumuna çevrildi. Milyonlarca İngiliz, birliğin kaderini de değiştirecek referandumda oy kullanıyor.
İngiltere bugün, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamayı oylamak için sandığa gidiyor. 46.5 milyon seçmenin oy kullanacağı tarihi referandumun kesin sonuçları yarın sabah açıklanacak. Oylama, Avrupa Birliği projesi için de hayati önemde.
SONUCU KARARSIZLAR BELİRLEYECEK
Oy pusulasında şu soru yer alacak: "Birleşik Krallık Avrupa Birliği üyesi olarak kalmalı mı yoksa Avrupa Birliği'nden ayrılmalı mı?" Oyların yarısından fazlasını alan taraf seçimi kazanmış sayılacakken, son anketlerde taraflar başabaş görünüyordu. Sonucu, oranı yüzde 10 olarak görünen kararsızların belirlemesi bekleniyor.
'AB'den Ayrıl' ve 'AB'de Kal' kamplarının dört aydır yürüttüğü kampanyada, temel tartışma noktalarını göçmenler, ekonomi ve dış politika oluşturuyordu. Türkiye'nin olası AB üyeliği göç madesş altında de en çok gündeme getirilen konulardan biri olmuştu.
BREXIT NASIL GERÇEKLEŞECEK?
Referandumdan 'AB'den ayrılalım' (Brexit) sonucu çıkarsa, bu hemen gerçekleşmeyecek. İngiltere Parlamentosu'nun AB'den ayrılmak için geçirmek zorunda olduğu bazı yasalar var. Çıkış iki yıl veya daha uzun sürebilir.
KİM NE DİYOR?
Başbakan David Cameron, geçen yılki genel seçimlerden önce iktidara gelirse AB'den ayrılmak için referandum yapma sözü vermişti. Referandum kampanyalarında partiler üstü bir çalışma izleniyor. İktidar partisi ve muhalefetten AB'den ayrılma konusunda hemfikir olanlar bulunuyor. Cameron ise bu yılın başında 28 üyeli AB'yle müzakereler sonucunda 'birlikte kalmanın ülke için daha yararlı olacağı' açıklaması yaptı. İktidardaki Muhafazakar parti kampanya sırasında tarafsız kalırken, muhalefetteki İşçi Partisi, İskoçya Ulusal Partisi ve Liberal Demokratlar Birlik'te kalmayı destekledi.NEDEN KALSIN?
- 'AB'de kalalım' diyenler, ekonomik yararların birlik için harcanan maliyetten daha fazla olduğunu, AB'den çıksa bile İngiltere'nin ortak pazarda kalmak için AB bütçesine katkı sağlaması gerektiğini savunuyor.
- 'Kalalım' diyenler, göçmenler konusunda da daha ılımlı. Kampanyayı yürütenler, başta AB ülkelerinden gelenler olmak üzere göçmenlerin yararlandıkları kamu hizmetlerinden çok, vergi vererek katkı sağladığını söylüyor.
- 'Kalalım' diyenler, göçmenlerin ekonomi için faydalı olduğunu ve İngiltere'nin ortak pazarda kalmak için serbest dolaşımı kabul etmek zorunda kalacağını savunuyor.
NEDEN GİTSİN?
- 'Brexit' kampanyasını yürütenlerin başında, Londra'nın Muhafazar Partili eski belediye başkanı Boris Johnson geliyor. Sağ görüşlü İngiltere Bağımsızlık Partisi (UKIP) de İngiltere'nin AB'den ayrılması gerektiğini savunuyor.
- 'Ayrılalım' diyenlerin dayanak noktasını, her yıl İngiltere'ye gelen 300 bin dolayında göçmenler oluşturuyor. AB'de olduğu sürece İngiltere'nin göçmenlerin sayısını kontrol altına alamayacağını iddia eden Brexit'ciler, ülkeye gelen göçmenler yüzünden kamu hizmetlerinin aksadığını savunuyor.
- İngiltere'nin AB'den çıkması halinde dış siyasette de daha güçlü olacağını söyleyen ayrılık yanlıları, ülke ekonomisinin de özgürleşeceğini, İngiliz şirketlerinin böylelikle AB yükümlülüklerinin yükünden kurtulacaklarını savunuyor.
- 'Çıkalım' kampanyasının bir diğer önemli noktası da İngiltere'nin her hafta AB'ye 350 milyon Sterlin para göndermesi. Kampanyacılar bu paranın İngiltere'deki yatırımlara harcanabileceğini ve ülke içinde birçok proje için kullabileceğini dile getiriyor.