Soykırım yasası sonrası Almanya'yla İncirlik krizi

Ermeni soykırımı yasasını kabul eden Almanya'dan bir heyetin, İncirlik'teki askerlerini ziyaretine izin verilmemesi iki ülke arasında yeni bir gerilime yol açtı.

Google Haberlere Abone ol

Soykırım yasasını kabul eden Almanya'yla İncirlik Üssü krizi yaşanıyor. Üst düzey bir Alman heyetinin İncirlik Üssü'ndeki askerlerini ziyaret etmesine izin verilmedi. Berlin'den tepki gelirken, Ankara 'siyasilerin İncirlik Üssü'ne yapacağı ziyaretin uygun görülmediğini' açıkladı.

'AÇIKLAMA YAPILMADI'

Krize dair ilk açıklama, Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsünden geldi. Sözcü, başkanlığını Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe'nin yapacağı heyetin ziyaretine izin verilmediğini ve herhangi bir gerekçe de gösterilmediğini söyledi. Sözcü, "Türkiyeli yetkililer şu an ziyaret planlarına onay vermiyor. Yazılı bir açıklama da yapılmadı" diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU: SADECE ASKERİ EKİPLERE İZİN VAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise 'siyasilerin İncirlik Üssü'ne yapacağı ziyaretin uygun görülmediğini'  söyleyerek, "Olayın özü budur. Eğer askeri teknik ekip Almanya'dan gelmek isterse burada da zaten konuşlu askerleri var ama onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz, son derece net" dedi.

ALMAN SİYASETİNDEN TEPKİ YAĞIYOR

Üst düzey Alman heyetine izin verilmemesi, Berlin'den tepki çekti. Spiegel'in haberine göre, Alman Korgeneral Dieter Warnecke sebebin soykırım kararı olduğunu öne sürdü. Deutche Welle'nin haberine göreyse, Hırıstiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Federal Meclis dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn "Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiki bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır" tepkisini gösterdi.

'ALTERNATİF ARAYIŞI' ÇAĞRISI

Türkiye'nin tavrını 'hesaplanmış provokasyon' diye tanımlayan Hahn, bunun Almanya'nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU sözcüsü, "Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün'deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz" ifadelerini kullandı. Almanya eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da, "Türkiye'ye uygun bir karşılık verilmelidir" dedi. Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik'te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.

İNCİRLİK'TE 250 ALMAN ASKERİ VAR

IŞİD'e karşı İncirlik'ten yürütülen operasyonlara katılmak için İncirlik'te bulunan 250 Alman askeri bulunuyor. Almanya'dan gelen heyetin, bu askerleri temmuz ayı içinde ziyaret etmesi bekleniyordu.