ABD'de polis üç günde iki siyahı öldürdü

ABD, polisin bir haftada iki siyah vatandaşı öldürmesiyle çalkalanıyor. Polisin son olarak Minnesota'da siyah bir adamı aracının içinde vurarak öldürmesi an be an kaydedildi. Adamın kız arkadaşı, görüntüleri Facebook'ta yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan polisinin üç gün içinde iki siyah vatandaşı vurarak öldürmesi öfke yarattı. İkinci polis cinayeti Minnesota'da, tam da salı günü benzer bir olayın yaşanması üzerinde ülke çapında protestoların düzenlendiği sırada meydana geldi. Öldürülen adamın kız arkadaşı Lavish Reynolds, cinayetten hemen sonra yaşanan anları Facebook'tan canlı yayınlandı.

ARABADA ÇOCUK DA VARDI

Görüntülerde Reynolds, 32 yaşındaki erkek arkadaşı Philando Castile'in öldürüldüğü arabanın içinde, sevgilisi yanında kanlar içinde yatarken, yaşananları aktarıyor. Bu sırada Reynolds'ın çocuğu da arabanın içinde bulunuyor. Videodaki anlatıma göre, olay şöyle gerçekleşti:

SİLAHI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Minnesota eyaletinin başkenti St. Paul'de, trafik polisi arka farı yanmayan arabayı çevirip Castile'in ehliyetini görmek istedi. Castile ehliyetinin cüzdanında olduğunu söyledi; cüzdanına uzanırken de, cebinde aynı zamanda lisanslı bir silahı olduğu bilgisini polise verdi. Amacı polisi silahın varlığından haberdar etmekti.

'SADECE EHLİYETİNİ ALACAKTI'

Fakat polis hemen "Hareket etme" emri verdi ve Castile ellerini havaya kaldırırken dört-beş el ateş etti. Kolundan vurulan Castile kan kaybından öldü. Görüntülerde, kadının "Ona dört kurşun sıktınız efendim. Sadece ehliyetini alıyordu" dediği, polisin de "Ona silaha uzanmamasını söyledim. Ellerini dışarı çıkarmasını söyledim" ifadesini kullandığı duyuluyor.

'TEK SUÇU SİYAH OLMAK'

Minnesota polisi soruşturma açarken, tetiği çeken memur açığa alındı. Bir okulun kafeteryasının müdürü olan Castile'in kuzeni Antonio Johnson ise yerel Star Tribune gazetesine yaptığı açıklamada, "Siyah olduğu için doğrudan suçlu muamelesi gördü" tepkisini gösterdi.

SALI GÜNÜ DE BİR SİYAH ÖLDÜRÜLDÜ

ABD de polis salı günü de, Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge'da beş çocuk babası Alton Sterling'i öldürmüştü. İki polisin Sterling'i yere yatırdıktan sonra ateş ederek öldürdüğü görüntülerin ortaya çıkması sonrası siyahların öfkesi büyümüştü. Yüzlerce kişi, bu görüntülerin yayınlanması sonrası başta cinayetin işlendiği nokta olmak üzere çeşitli yerlerde 'siyahların hayatı önemlidir' sloganıyla protesto gösterileri düzenliyor.

Etiketler polis ABD cinayet siyah