Cihatçıların faaliyetleri Emniyet fezlekesinde

HDP'nin Diyarbakır mitingine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak savcılığa gönderilen polis fezlekesinde cihatçı örgütlerin faaliyetleri anlatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) mitingine yönelik bombalı saldırıyla ilgili olarak Emniyetin hazırladığı fezlekede, cihatçı örgütlerin faaliyetleri anlatıldı. Fezlekede, IŞİD başta olmak üzere cihatçı grupların nasıl militan kazandıkları, nerede toplandıkları gibi birçok önemli bilgi yer aldı. Türkiye'ye geçen yaralı militanlar, Suriyeli isimleri kullanarak hastanelerde tedavi edilmiş.

Milliyet gazetesinden Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, HDP'nin Diyarbakır mitingine düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili olarak Emniyet tarafından, savcılığa gönderilen fezleke ortaya çıktı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve savcılığı gönderilen 16 Haziran 2015 tarihli fezlekede, IŞİD'den El Nusra'ya kadar cihatçı örgütlerin faaliyetleri anlatıldı. Fezlekeye göre, Türkiye sınırında bulunan Atme Kampı'nda Azerbaycan, Çeçenistan, Kazakistan, Doğu Türkistan’dan gelen militanlar kalıyor. Emniyete göre, Afganistan ve Pakistan'da bulunan çatışma grupları örgütler tarafından Suriye'ye kaydırılmaya çalışılıyor.

IŞİD'in sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden birçok militan topladığı da belirtildi.

GELEN MİLİTANLARA AJANLIK TESTİ YAPILIYOR

Fezlekede, militanların Suriye’ye Türkiye üzerinden geçişleri konusunda şu ifadelere yer verildi:

“Yabancı şahısların ülkemize çoğunlukla havayolu, bazen de karayolu üzerinden İstanbul, Ankara ve Antalya’dan giriş yaptıkları, anlaştıkları şahısların kendilerini karşılaması ile birlikte karayolu üzerinden Suriye’ye geçiş yapacakları sınır illerden birine geçtikleri, yaptıkları kısa araştırmadan sonra illegal yollardan kendilerini geçirecek kişileri tespit ettikleri, ve 20-30 TL gibi cüzi bir miktar karşılığında kendilerini Suriye’ye geçirttikleri, Suriye’ye geçen şahısların öncelikle burada kısa bir teste tabi tutuldukları ve gelenlerin yabancı ajan olup olmadıkları, uyrukları, mezhebi, silah eğitimi alıp almadığı gibi sorulara muhatap oldukları, testten sonra silah eğitimi olanların çatışma alanlarına gönderildikleri, eğitimi olmayanların ise ya lojistik hizmetlerde görevlendirildiği ya da silah eğitiminden geçirilip çatışma alanlarına gönderildiği anlaşılmıştır."

3-4 BİN DOLARA SİLAH TEMİNİ

Örgütlerin çatışma bölgelerinde silah sıkıntısı yaşaması nedeniyle, ortalama 3-4 bin dolar civarında ücret karşılığında militanlar silah temin ediliyor.

Çatışma bölgesine geçişlerin ise akşam saatlerinde havanın kararması ile birlikte, sınıra yakın olan çatışmaların yaşanmadığı bölgelerden sağlanıyor. Militanların geçiş zamanını çatışma bölgesinde bulunanların belirliyor.

Yaralananlar ise Türkiye'de bulunan örgüt üyelerinin yardımıyla, sınıra yakın yerlerdeki hastanelere Suriyeli isimleri ile kayıt yaptırıp, tedavi ediliyor.

ÖRGÜTLERİN KAMPLARI

Fezlekede, sınıra yakın bölgelerde eğitim ve toplama kampları bulunduğu belirtilerek, bu kamplar şöyle sıralandı:

Atme Kampı: Atme kasabasının konaklama-toplanma merkezi olarak kullanıldığı, buraya gelen şahısların ilk olarak bu kampa geldiği, kampın Azerbaycan, Çeçenistan, Kazakistan, Doğu Türkistan, gibi orta Asya ülkeleri başta olmak üzere Türkiye, Tunus, Fas, Cezayir, Lübnan, Mısır vatandaşlarından oluştuğu, şahısların yüzde 30-35’inin aileleriyle geldiği, Atme’ye tamamen hakim bir grubun olmadığı ancak IŞİD Kuzey Saha Koordinatörü Ebu Ömer’e bağlı grupların faaliyetlerinin görüldüğü, sayılarının 2-3 bin olduğu anlaşılmıştır.

Akrobat Kampı: Reyhanlı/Kuşaklı köyü sınır hattına yaklaşık 700-800 metre mesafede 1 ev, 1 koyteynır, 2 büyük, 4 küçük çadırdan oluşan eğitim-toplanma kampının bulunduğu grubun Ketibet-ü Taliban olarak adlandırıldığını, liderliğini Ebu Hattab kod isimli İsmet Altın adlı şahsın yürüttüğü, sayılarının 1000-1500 olduğu, çatışmaların yoğun olduğu yerlere buradan gidildiği, kampa yeni gelenlere 15 günlük eğitim verildiği, kampın eğitim sorumluluğunu Diyarbakırlı Ebu Selem, dini sorumluluğunu Yalovalı Ebu Meryem’in yaptığı anlaşılmıştır.

Hanedan Kampı: Kampta IŞİD ve Nusret cephesi mensubu şahısların bulunduğu, grupların sayısının değişkenlik gösterdiği, yaklaşık 8 bin ila 10 bin kişi oldukları, çatışma bölgelerine buradan gittikleri anlaşılmıştır.

Harım/Kafar Takharim Kampı: IŞİD, Nusret Cephesi, Ketibet-ül Taliban grubu kişilerin Harim kasabasında bulunduğu, kasabanın yaklaşık 10 km. güneyindeki Kafar bölgesinde yaklaşık 200 kişiden oluşan kampın bulunduğu yönünde bilgiler alınmıştır.