Avrupalılar mültecileri tehdit olarak görüyor
ABD'de de bulunan bir araştırma merkezi, Avrupalıların mülteciler ile ilgili ne düşündüğü konusunda anket yaptı.
DUVAR - Pew Araştırma Merkezi'nin yaptığı ankete göre, Avrupalılar mültecilerden korkuyor. Mülteciler 'terörist' olarak görülüyor ya da işsizliğe yol açacakları düşünülüyor.
Deutsche Welle'in haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri merkez Pew Araştırma Merkezi, Avrupalıların mültecilerle ilgili ne düşündüğü konusunda bir anket yaptı. Anketin sonuçlarına göre, Avrupalılar mültecilerin 'terör' tehlikesini arttıracağını düşünüyor. Ayrıca Avrupalılar, mültecilerin işlerini ve sosyal yardımlarını ellerinden alacağından endişe ediyor.
Avrupa nüfusunun yüzde 80'ini temsil eden 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden 8'inde, mültecilerin ülkeye gelmesinin terör saldırısı tehlikesini arttırdığını düşünenlerin oranı yüzde 50'nin üzerinde. Bu görüşte olanların oranı Macaristan'da yüzde 76, Polonya'da ise yüzde 71.
Almanya'da mültecilerin 'teröre' yol açacağını düşünenlerin oranı yüzde 61'e gelmiş durumda. Geçen yıl iki kez cihatçı örgütlerin hedefi olan Fransa'da ise halkın yüzde 51'i, mültecilerin ülkeye gelmesinin terör tehlikesini arttırdığına inanmıyor.
MÜLTECİ - TERÖR BAĞLANTISI
Anketin sonuçlarına göre, Avrupalılar mülteci krizi ile 'terör' arasında kesin bağlantı kuruyor. Mülteci sayısındaki artış, sağcı partiler tarafından da kullanılıyor.
Başka bir sonuca göre ise, 10 ülkeden 7'sinde, mülteciler yük ve rakip olarak görülüyor. Çoğunluk mültecilere, çalışma yaşamında ve sosyal yardımlar konusunda rakip gözüyle bakıyor. Bu düşüncede olanların oranı Macaristan'da yüzde 82, Polonya'da yüzde 75 ve Yunanistan'da yüzde 72.
Geçen yıl diğer ülkelere nazaran daha fazla mülteci kabul eden Almanya ve İsveç'te ise bu oran daha düşük. Almanya'dan ankete katılanları yüzde 59'u mültecilerin işleri için tehdit olmadığının düşünüyor. İsveçlilerin ve Almanların çoğunluğu gelenlerin yetenekleri ve iş gücü olarak yaptıkları katkıyla ülkelerini daha güçlü hale getireceğini düşünüyor.
Nisan ayının başı ile Mayıs ayı ortasında, Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan ankete, 11 500 kişi katıldı. Araştırma, Almanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Büyük Britanya, Hollanda, Polonya, İsveç, İspanya ve Macaristan'da yapıldı.