‘IŞİD’in, Türkiye’ye petrol sattığına dair bulgular ve göstergeler var’

IMF raporunda IŞİD’in, günde 30 ila 80 bin varil ham petrolü Türkiye, Irak, Ürdün, Lübnan ve Suriye’de de rejime sattığına dair göstergeler bulunduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya daha önce yaptığı açıklamada IŞİD petrolünün tankerlerle Türkiye’ye taşındığını iddia etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçen Aralık’ta verdiği brifingde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve oğlu başta olmak üzere ailesini, IŞİD’le petrol ticaretiyle doğrudan bağlantılı olmakla, ‘Suriye’nin zenginliğini çalmak’la suçlamış ve uydu görüntülerini yayınlamıştı.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre; Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Suriye ekonomisine yönelik hazırladığı ‘Suriye’nin Çatışma Ekonomisi’ adlı raporda, iç savaşın başladığı 2011’den 2015 sonuna kadar ülke, Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) yüzde 57’sini kaybetti.

SURİYE YÖNETİMİ DE ALIYOR

Raporda ayrıca Suriye hükümetinin, IŞİD ve ülkenin kuzeyindeki Kürtlerle petrol satın alma anlaşması yaptığı iddialarına da yer verildi.

IMF’nin raporunda birçok Suriyeli küçük ve orta ölçekli girişim ve girişimcinin, üretimlerini Türkiye’ye kaydırdıkları ve ürettikleri malları tekrar Suriye’ye sattıkları belirtildi. Raporda şöyle dendi: "2014’te, Türkiye’nin Suriye’ye ihracatı yeniden, 2012’deki 500 milyon dolarlık seviyesinden, kriz öncesindeki 1.8 milyar dolarlık düzeyine geldi. Suriyeliler, Türkiye’de yeni tescil edilen işlerin yüzde 26’sına sahipti."