ABD Büyükelçisi Bass'tan Suriye'nin geleceği açıklaması

"Suriye'deki bir grubun DAEŞ'le mücadeleye sunduğu katkının, Suriye'nin yönetim şeklinin değiştirilmesine yön verme amacıyla kullanılmasına karşıyız."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA — ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, PYD'nin Menbiç operasyonuna yaptığı katkıyı değerlendirirken 'Suriye'de tüm muhalif gruplara' mesajlar verdi.

Bass, Ankara'da 13 Temmuz'da verdiği resepsiyonun ardından soruları yanıtladı. Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Bass, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirirken "PYD'ye mesaj mı" sorusunun ortaya atılmasına neden olan açıklamalarda bulundu.

'SURİYE'DEKİ HERKES KATILMADIKÇA'

Büyükelçi, Suriye’nin Menbiç bölgesinde PYD güçlerinin IŞİD’e yönelik düzenlediği, ülkesinin de hem havadan hem de askeri uzmanlarla karadan destek verdiği,  operasyonu değerlendirirken şunları söyledi: “Türkiye ve uluslararası koalisyonun diğer üyeleriyle birlikte elimizden geldiğince ve hızlı bir şekilde DAEŞ'le mücadele etmek için çalışıyoruz. Aynı şekilde, Irak hükümetiyle de birlikte hareket ediyoruz. Suriye'deki herhangi bir grubun DAEŞ'e karşı mücadeleye sunduğu katkının, Suriye'nin siyasi geleceğinin ve yönetim şeklinin değiştirilmesine yön verme amacıyla kullanılmasına, Suriye'deki herkes katılmadıkça karşıyız.”

Bass’a, 'Suriye’nin geleceğini şekillendirmek'ten bahsederken PYD’yi kastedip-etmediği soruldu. Bu soruya karşılık Bass, "Suriye'deki her grubu, tüm grupları kastediyorum. Suriye'nin geleceğine tüm Suriyeliler karar verir. Bu da, ABD'nin yıllardır yürüttüğü siyasetinin temel taşlarından biridir” yanıtını verdi.

ALA VE IŞIK'LA GÖRÜŞME

Bass, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Çarşamba günü yaptığı görüşmelerle ilgili soru üzerine ise, “Bugün yaptığım görüşmeler, Türk hükümetiyle devam eden işbirliğimizin, DAEŞ, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadeleye dair karşı karşıya kaldığımız her türlü meydan okumaya ilişkin görüşmelerimizin bir parçası” dedi.

Haberin tamamı