IŞİD Şiilere saldırdı, Taliban kınadı

Afganistan'da azınlıktaki Şii Hazaraları hedef alan intihar saldırılarında en az 61 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlenirken Taliban'dan kınama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Saldırı, Afganistan'ın en büyük üçüncü azınlığı olan Hazaraların başkent Kabil'de protesto gösterisi düzenlediği sırada düzenlendi. Hazaralar ayrımcılığa karşı renkli pankartlarla yürürken, arka arkaya iki intihar saldırısı meydana geldi.

TALİBAN E-MAIL İLE KINADI

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani saldırıdan derin züüntü duyduğunu söyleyip, "Barışçıl protesto her vatandaşın hakkı fakat fırsatçı teröristler kalabalıkların içine sızıp saldırı gerçekleştirdi" dedi. Saldırıları kendi haber ajansı Amaq üzerinden üstlenen IŞİD, iki savaşçısının 'Şii gösterisinde intihar yeleklerini patlattığını' duyurdu. Taliban saldırıyı kınarken, örgütün sözcüsü Zabiyullah Mücahit medya kuruluşlarına e-posta gönderip patlamalardan kendilerinin sorumlu olmadığını belirtti.

AYRIMCILIK TALİBAN DÖNEMİNE UZANIYOR

Moğol kökenli olan ve Afganistan nüfusunun yüzde 15 ila 20'sini oluşturan Hazaralar, özellikle de 1990'lardaki Taliban yönetiminden bu yana karşılaştıkları ayrımcılıktan şikayetçi. Saldırının hedef aldığı gösteride de, Türkmenistan'dan Kabil'e uzanacak yeni bir elektrik hattının Hazara nüfusunun yoğun olduğu iki bölgeyi baypas etmesini protesto ediyorlardı.