Gülen'i Mısır da istiyor!

Seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbeyle devrilmesi sonrası Türkiye'yle arası bozulan Mısır'dan Fethullah Gülen 'açıklaması' geldi. Bir milletvekili, darbe girişimine destek vererek ülkesinin Gülen'e sığınma hakkı tanımasını önerdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mısırlı milletvekili İmad Mahrus, 'Türkiye'nin Müslüman Kardeşler üyesi teröristleri barındırdığını' öne sürerek, Mısır'ın da darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen'e sığınma hakkı vermesini talep etti. Meclis başkanı, başbakan ve dışişleri bakanına bu talebin yer aldığı bir mektup gönderen Mahrus, ayrıca bir basın toplantısı da düzenledi.

'ERDOĞAN DA MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İ BARINDIRIYOR'

Demokratik Barış Partisi üyesi vekil, basın toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'den Gülen'in iadesini istemesini 'nahoş' bulduğunu belirterek şöyle dedi: "Erdoğan bunu, terörist Müslüman Kardeşler örgütünün yüzlerce liderine ve gece gündüz Mısır'a saldıran başka kanlı militan İslamcı grupların üyelerine sığınma verirken istiyor."

'ŞAH RIZA GİBİ GELSİN'

El Ahram gazetesinin haberine göre Mahrus, Gülen'e 'ABD'nin kendisini sınırdışı etmesini beklememesini' önererek, "Şah Rıza Pehlevi'nin 1979 devriminden sonra ABD'yi terk etmesi gibi Gülen de kısa süre içinde ABD'yi terk edip Mısır'a gelmeli" dedi.

'MISIR DA TÜRKİYE'YE BENZEYECEKTİ'

Türkiye hakkında "Burası, Erdoğan'ın ve Müslüman Kardeşler bağlantılı partisinin elinde İslamcı bir diktatörlüğe dönüşen ılımlı bir Müslüman ülkeydi" ifadelerini kullanan Mısırlı vekil, Erdoğan'ın darbe girişimini ülkeyi bir Müslüman Kardeşler diktatörlüğüne dönüştürmek için suistimal ettiğini de öne sürdü: "Bu darbe Mısır halkına, eğer Mursi ve Müslüman Kardeşler iktidarda kalsaydı kendi ülkelerinin neye benzeyeceğini gösterdi. Müslüman Kardeşler, bütün Mısır'ı Erdoğan stilinde İslamcılaştırabilirdi."

'GÜLEN MISIR'A GELMEMELİ'

El Ahram'a konuşan diğer vekiller ise Gülen'e sığınma verilmesinin muhtemel olmadığını söyledi. Bağımsız vekil Abdül Muneym el Uleymi "Erdoğan'ın kötücül bir figür haline geldiğinde hepimiz hemfikir olsak da, düşmanına sığınma hakkı vermek hükümetin şu an en son ihtiyaç duyduğu şey" dedi.

'HER KAÇMAK İSTEYEN GELSE...'

Mısır parlamentosunun dış ilişkiler komitesinin başkanı ve eski dışişleri bakanı Muhammed el Orabi ise Mahrus'un talebinin 'Türkiye'nin içişlerine karışmak anlamına geleceğini' vurgulayarak, "Eğer Mısır Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler diktatörlüğünden kaçmak isteyen bütün Türkiyeli siyasetçilere sığınma hakkı verseydi, sanırım bütün Türkiye Mısır'a gelirdi. Mısır, Erdoğan'ın muhaliflerine sığınma vermek yerine, dünyayı Türkiye'deki dini diktatörlüğün tehlikelerine karşı uyarmalı" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanı Mursi'nin anayasal bir kararnameyle bütün yetkileri elinde toplaması üzerine ordu 2013'te darbe yapmış ve Müslüman Kardeşler iktidarını devirmişti. AK Parti hükümeti, Mursi'nin yerine cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Abdülfettah Sisi'nin hükümetiyle ilişki kurmayı reddetmişti. Son olarak, Başbakan Binali Yıldırım Kahire'yle bir yakınlaşmanın sinyalini vermişti.