Köln'de darbe protestosu: Erdoğan'ın mesajı okundu

Almanya'nın Köln kentinde, 'Darbeye Karşı Demokrasi Platformu'nun organize ettiği ve Türkiye saati ile 16.00'da başlayan miting sona erdi. Mitinge 20 bin Türkiye kökenlinin katıldığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden Türkiye kökenliler 'Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi' için Almanya'nın Köln kentinde bir araya geldi. Katılımcılara telekonferansla seslenmesi mahkeme kararıyla engellenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mesajı da mitingde paylaşıldı.

Miting İstiklal Marşı ve Almanya Ulusal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Yaklaşık 100 derneğin desteklediği mitingde Almanca ve Türkçe olarak darbeyi kınayan ortak bildiri okundu.

Sanatçı Uğur Işılak'ın da sahne aldığı etkinlikte Türkiye, Almanya, Afganistan ve Suriye bayraklarının sallandığı görüldü.

Deutsche Welle'nin haberine göre mitinge katılım beklenenin altına kaldı. Alman emniyet yetkililerinden verilen bilgilere göre 50 bine kadar yükselebileceği tahmin edilen buluşmada katılımcı sayısı 20 binde kaldı.

MİTİNGE KARŞI 4 GÖSTERİ

“Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” çeşitli siyasi grupların düzenlediği karşı mitinglerle protesto edildi:

- “ErdoWahn'ı durdurun-Türkiye'de demokrasi ve insan hakları için” adlı ittifak, Heumarkt Meydanı'nda toplandı. İttifakın bileşenleri Sol Parti gençlik örgütü Linksjugend, Sosyal Demokrat Parti SPD'nin gençlik örgütü Juso ve Yeşiller Partisi gençlik örgütü Grüne Jugend.

- Cami karşıtı aşırı sağcı PRO-NRW yandaşları, “Almanya'da Erdoğan'a itaate hayır: İstanbullu İslamcı Hükümdarı Durdurun!” sloganıyla Köln Tren Garı önünde toplandı.

- "Internationale Krefelder" isimli bir grup “Erdoğan'ın Almanya'ya uzanan kolu” sloganıyla bir miting düzenledi.

- “Köln Sağa Karşı” adlı ittifak “Almanya'da ve Türkiye'de milliyetçiliğe ve ırkçılığa hayır” sloganıyla bir yürüyüş yaptı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NE TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dev ekranlardan halka seslenebilmesine ilişkin başvuru cumartesi akşamı Federal Anayasa Mahkemesi'nce reddedilmişti. Mahkemenin kararına Cumhurbaşkanlığı makamından ve AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'ten tepki göstermişti.

Çelik, "Alman Anayasa Mahkemesi’nin Köln’deki “Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi” ile ilgili aldığı karar, ifade özgürlüğü ve demokrasi konusunda atılmış bir geri adımdır. AB’nin demokrasiyi savunma ve darbe tehdidiyle yüzleşen bir üye ülkeye dayanışma göstermedeki başarısızlığını görmek çok üzücü. AB haklı olarak demokrasiye yönelik şimdiye kadarki en ağır saldırı olarak adlandırılan bu saldırıya karşı harekete geçmezse, ne zaman geçecek. Alman Mahkemesi’nin Türkiye Cumhurbaşkanı'nın doğrudan göstericilere seslenmesinin yasaklaması demokratik değerlere tamamen aykırıdır. Bu mahkeme kararı ifade ve toplanma hakkına da aykırıdır. Viyana Havaalanı'ndaki Türkiye seyahatlerini önlemeye yönelik skandal mesaj açıkça düşmanca ve AB değerlerine aykırıdır. Türkiye'ye demokrasi ve değerler üzerine vaaz verenler ortak değerlerimizi korumak ve sağduyuya bağlı kalmak için şimdi AB’nin kendi içine bakmalı." ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Almanya'daki "Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi"ne video konferans yoluyla katılımının engellenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu dile getirmişti. (HABER MERKEZİ)