İsveç darbe girişimine karışanları Türkiye’ye iade etmeyecek

Göçmen Dairesi tarafından yapılan duyuruda, Fethullah Gülen için 'muhalefet lideri' tanımlaması kullanıldı. Açıklamada Gülen Cemaati’ne mensup olanlar kadar diğer muhaliflerin de risk altında bulunduğu belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İskandinav ülkesi İsveç, 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılı sığınmacıları -iltica başvuruları reddedilse dahi- Türkiye'ye geri göndermeyeceğini açıkladı.

Uluslararası haber ajansı Associated Press'in haberine göre İsveç Göçmen Ajansı’ndan (Migrationsverket) yapılan açıklamada, Türkiye’de Gülen Cemaati’ne mensup olanlar kadar diğer muhaliflerin de risk altında bulunduğuna dikkat çekildi.

İsveç’in ülkeleri, 'güvenli' ya da 'güvenli değil' şeklinde sınıflandırmadığını söyleyen Migrationsverket Sözcüsü Guna Graufeld “Bu yıl Türkiye’den 172 kişi sığınma talebinde bulundu. Geçen yıl bu sayı 253 idi. Sığınmacıların iade edilmeyeceğine dair kararı, darbe girişiminden üç gün sonra verdik” dedi.

Açıklamada 'İnandırıcı muhalif aktiviteler' içindeki sığınmacıların 'risk grubunda' olduğunu belirtilirken "Türkiye'deki güncel durumla ilgili olarak daha fazla bilgiye ihtiyaç olduğu" kaydedildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström 15 Temmuz darbe girişimi hakkında pazartesi günü bir açıklama yapmış, "Türkiye'deki gelişmeleri protesto etmeli ve ülke üzerindeki baskıyı artırmalıyız. Ancak aynı zamanda Türkiye ile diyaloğun sürdürülmesi için mevcut platformları kullanmalıyız" demişti. (HABER MERKEZİ)