Firari Türk darbeciler Yunanistanı böldü

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Alexandroupolis-Dedeağaç’a kaçan 8 darbeci asker Yunanistan'ın başını ağrıtmaya devam ediyor. Darbecilerin Türkiye'ye iadesi, Atina’yı ikiye bölmüş durumda.

Google Haberlere Abone ol

Nikolaos Stelya / [email protected]

DUVAR - 16 Temmuz sabahı Alexandroupolis Havalimanı’na inen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait helikopter Yunanistan’ın gündemini alt üst etti. Haberin duyulmasıyla beraber Atina’da Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay teyakkuza geçti. Askeri uçağın Yunanistan’a ulaşmasından hemen sonra Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede Atina Türkiye’nin seçilmiş hükümetinin yanında olduğu mesajını verdi. Ve görüşmenin hemen sonrasında helikopter Türkiye’ye iade edildi.

Askeri helikopterin Türkiye’ye iadesinden sonra Atina’daki siyasi ve diplomatik çalkantı devam etti. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan medyası Türkiye’nin darbecilerin iadesi için Atina’ya baskı uyguladığı haberini geçti. Yunanistan medyasına göre Türkiye’nin Yunanistan’daki konsoloslukları ve elçiliği bu konu hakkında Atina’ya sert mesajlar gönderiyor ve baskı uyguluyor. Aynı şekilde Batı Trakyalılar AK Parti hükümetinin yanında saf tutup Atina’ya mesaj gönderiyor.

ATİNA TEYAKKUZDA

Yunanistan’ın firari darbeci askerler konusundaki tedirginliği sekiz askerin iadesi konusuyla sınırlı değil. 15 Temmuz gecesinden beri Atina, Ege’nin genelinde teyakkuz durumunda. Yunanistan Genelkurmayı Ege’deki tüm birimleri üst düzey alarm seviyesine geçirdi. Türkiye’ye yakın kıyılarda Yunan donanmasına ait gemiler devriye görevi icra ediyor. Hava sahasındaysa Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait unsurlarda önemli bir hareketlilik gözlemleniyor. 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından Yunanistan’ın başını ağrıtan senaryo Alexandroupolis’te vuku bulan gelişmelerin Ege’nin başka köşelerinde tekrarlanması olasılığı.

Beri yandan Yunanistan’ın dikkatini çeken bir başka nokta da söz konusu. Atina 15 Temmuz sonrası gelişmelerin mülteci konusuna olan etkisi için de kafa yoruyor. Duvar’a ulaşan son bilgiler Atina’nın 15 Temmuz sonrasında Ege’deki mülteci dalgasında yeni bir hareketlilik gözlemlediği yönünde.

HÜKÜMET İADEYE SICAK BAKIYOR

Konu hakkındaki görüşlerini paylaşan, Syriza-Bağımsız Helenler hükümetini yakından takip eden kaynaklar, Aleksis Çipras ve yakın mesai arkadaşlarının firari darbecilerin Türkiye’ye iadesi seçeneğine sıcak baktığı yorumunda bulunuyor.

Atina, Ankara’nın bu zor anlarında ‘senin ve seçilmiş hükümetinin safındayız’ mesajı vermek istiyor. Yunanistan Hükümeti 15 Temmuz darbe girişiminin Türk-Yunan ilişkilerini olumsuz yönde etkilemesini arzulamıyor. Hâlihazırda Ege’de, Trakya’da, Heybeliada Ruhban Okulu’nda ve Kıbrıs’ta birikmiş birçok mesele bulunmakta. Son yıllarda iki ülkenin yetkilileri bu konular hakkında kafa yoruyor. Hatta Kıbrıs meselesinde bazı başlıklarda mesafe kat edilmiş durumda. Yunanistan 15 Temmuz girişimi nedeniyle bu çabaların gölgelenmesini arzu etmiyor. Tüm bu etkenleri dikkate alan Çipras ve yakın çalışma arkadaşları Yunanistan’daki hukuki sürecin sona ermesinden sonra darbeci askerlerin ülkelerine teslim edileceği varsayımı temelinde Ankara’ya yatıştırıcı mesajlar gönderiyor.

HUKUK ADAMLARI FARKLI DÜŞÜNÜYOR

Syriza-Anel Koalisyon Hükümeti’nin aksine, Yunanistan toplumunun geniş kesimleri, milliyetçi sağ siyasi etmenler, insan hakları konusunda duyarlı olan Yunanistan solu ve hukuk adamları darbecilerin Türkiye’ye iadesinin mümkün olduğu düşüncesini taşımıyor.

Geçtiğimiz günlerde Yunan medyasına görüşleri yansıyan deneyimli hukuk adamı Steryo Yalaoğlu’na göre Avrupa Hukuk müktesebatına, Yunanistan’ın tabi olduğu uluslararası anlaşmalara ve Yunanistan’ın kendi iç hukukuna göre firari askerlerin Türkiye'ye iadesi mümkün değil. Hukukçulara göre firari darbeciler kendi ülkelerinde ‘siyasi bir eyleme’ karışmış durumda. Yunanistan’ın en yüksek mahkemesine göre kendi ülkelerinde siyasi bir eylem dolayısıyla kovuşturmaya tabii tutulan vatandaşların Yunanistan’dan uzaklaştırılması mümkün değil. Aksine Yunanistan’ın bir an evvel bu askerlere iltica hakkı tanıması gerekli.