İran, nükleer fizikçiyi idam etti

İran, nükleer programına dair gizli bilgileri ABD'ye vermekle suçlanan nükleer fizikçiyi idam etti. Amiri, ihanet suçlamasını reddediyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – İranlı nükleer fizikçi Şahram Amiri, 2009'da Hac ziyareti sırasında Mekke'deyken ortadan kaybolmuş ve bir yıl sonra ABD'de ortaya çıkmıştı. Nükleer fizikçi CIA tarafından kaçırılıp sorgulandığını savunarak, ''hassas bilgileri ifşa etmesi için yoğun psikolojik baskı gördüğünü' söylemişti.

CASUSLUKLA SUÇLANIYORDU

Amerikalı yetkililerse Amiri'nin kendi isteğiyle 'saf değiştirdiğini' ve kendilerine İran'ın nükleer programı hakkında 'yararlı bilgiler' verdiğini savunmuştu. Amiri ülkesine döndüğünde kahraman gibi karşılansa da, sonradan 'vatana ihanet' suçlamasıyla hapse atıldı; casusluk suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı.

ANNESİ: ASILDI

Nükleer fizikçinin idam edildiği haberi, ilk olarak ailesi tarafından yapılan açıklamayla duyuldu. Annesi, 6 Ağustos günü Amiri'nin boynunda ip izleri bulunan cansız bedeninin kendilerini teslim edildiğini açıkladı. İran yönetimiyse haberi bir gün sonra doğruladı.

'HAYATİ BİLGİLERİ BÜYÜK ŞEYTAN'A VERDİ'

İnfazı açıklayan İran Yargı Kurumu Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, “Ülkenin çok gizli bilgilerine erişen bu kişi, İran'ın birinci dereceden düşmanı büyük şeytan ABD'yle irtibat içinde olup, hayati bilgileri düşmana ulaştırmıştır" dedi. Ejei, İran İstihbarat Teşkilatı'nın Amiri'nin ABD'yle irtibatının tüm aşamalarından haberdar olduğunu söyledi.

Tahran yönetimiyle Batılı güçler arasındaki nükleer kriz, geçen yıl varılan nükleer anlaşmayla yatışmıştı.