Trump'tan Clinton'a 'suikast tehdidi' ABD'yi karıştırdı

ABD'deki başkanlık seçimleri öncesi sürekli gaf yapan Cumhuriyetçi aday Trump, bu kez Demokrat rakibi Clinton'a suikast tehdidi savurmakla suçlanıyor. Ülke, Trump'ın tartışmalı açıklaması nedeniyle ayağa kalktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkan adaylığını açıklamasından bu yana tartışmalı açıklamalarıyla gündemden düşmeyen emlak zengini Donald Trump, şimdi de Demokrat rakibi Hillary Clinton'ı suikastla tehdit etmekle suçlanıyor. Trump, 'silah taşıyanların Clinton'ı suikastla durdurabileceğini' ima edince ABD'de ortalık karıştı. Cumhuriyetçi adaya her kesimden tepki yağıyor.

SÖZÜ KASTEN SİLAH LOBİSİNE GETİRDİ

Trump söz konusu açıklamayı Kuzey Carolina'nın Wilminton kentindeki bir mitingde yaptı. Cumhuriyetçi aday, bir sonraki başkanın Yüksek Mahkeme yargıçlarını atama yetkisine sahip olacağını hatırlatıp, sözü Hillary Clinton'ın bireysel silahlanma üzerindeki kontrolü artırmak istemesine getirdi. Amerikan Anayasası'nın 'halkın silahlanma hakkını' koruyan 2. Maddesi'ne atıf yapan Trump, şu tartışmalı sözleri kullandı:

'BELKİ SİZ ENGELLERSİNİZ...'

"Hillary 2. Madde'yi kaldırmak istiyor. Eğer Yüksek Mahkeme'ye kendi yargıçlarını seçerse, yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Belki 2. Madde'yi destekleyenler bir şey yapabilir, bilmiyorum. Ama size şunu söyleyeyim, o gün, korkunç bir gün olacaktır."

'BAŞKAN ŞİDDETİ TEŞVİK EDER Mİ?'

clinton carousel

Dinleyenler bu sözler sırasında Hillary Clinton'ı yuhalarken, Trump'a tepki gecikmedi. Clinton'ın kampanya yöneticisi Robby Mook "Trump'ın söylediği şeyler tehlikeli. ABD Başkanı olmak isteyen bir kişi hiçbir şekilde şiddete teşvik etmemeli" dedi.

ESKİ CIA BAŞKANI: GİZLİ SERVİSLİK SÖZLER

Eski CIA başkanı Michael Hayden CNN'e şu yorumu yaptı: "Eğer birisi bunu sokakta söylemiş olsaydı, şu an bir polis arabasının arka koltuğunda gizli servis tarafından sorgulanıyor olurdu."

'BU BİR SUİKAST TEHDİDİ'

2012'de bir ilkokulda 20 çocuğun öldürüldüğü Newtown'dan Senatör Chris Murphy ise daha da ileri giderek Trump'ı suikast tehdidi savurmakla suçladı: "Bu sözleri siyasi bir hata olarak görmeyin. Bu bir suikast tehdidi; bir ulusal trajedi ihtimalini ciddi biçimde artıran sözler bunlar."

SALMAN RÜŞTÜ: KONUYU BULANDIRMASINLAR

Tartışmaya Britanyalı yazar Salman Rüştü de, "Trump'ın yardakçıları konuyu tabii ki bulandırmaya çalışıyor ama Senatör Murphy Trump'un ne dediğini açıkça izah etti" diye tweet attı.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR BİLE ELEŞTİRDİ

Cumhuriyetçi Senatör Jeff Sessions da CNN'e açıklamasında Trump'ın suikast tehdidinde bulunmadığını söylese de, "Kendisini kötü ifade etmiş olabilir" demek zorunda kaldı.

GERİ ADIM ATMADI

Tepkilerin ardından Fox News'a konuşan Trump ise geri adım atmadı. Cumhuriyetçi aday, 2. Madde'yi ve bireysel silahlanmayı destekleyen siyasi hareketi kast ettiğini, şiddet imasında bulunmadığını savundu. Clinton, Trump'ın ortaya attığı '2. Madde'yi kaldırmak istiyor' iddiasını reddediyor.