Almanya'da çifte vatandaşlık düzenlemesi

Oy kaybından endişelenen Merkel, yeni güvenlik paketi hazırladı. Terörle bağlantılı kişilerin çifte vatandaşlığı iptal edilecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2017'de seçimlere hazırlanan Almanya'da, ülkenin bir dizi terör saldırısının hedefi olması sonrası Başbakan Angela Merkel olası oy kaybına karşı harekete geçti. Hükümetin önerdiği bir dizi yeni güvenlik önlemi arasında, 'terör örgütleriyle bağlantıları tespit edilen kişilerin çifte vatandaşlığının iptali' de bar. Burkanın yasaklanacağı iddiasıysa yeni güvenlik paketinde yer almadı.

KİMLERİN VATANDAŞLIĞI İPTAL EDİLECEK?

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'in açıkladığı yeni güvenlik paketinde, 'yurtdışında İslamcı örgütlerle birlikte savaştığı tespit edilen kişilerin çifte vatandaşlığının iptali' öngörülüyor. Maiziere, "Başka ülkelerde terör milisleriyle birlikte savaşan Alman vatandaşlarının, eğer ikinci bir ülkeden de vatandaşlıkları varsa, Alman vatandaşlığından çıkarılmasını öneriyorum" dedi.

SAHTE KİMLİĞE GÖZ YUMULMAYACAK

Alman bakanın açıkladığı yeni önlemlere göre, ülkede yabancı kökenli suçluların iadesi de hızlandırılacak. Maziere, Almanya'da kalmak için sahte kimlik kullanan kişilere de göz yumulmayacağını vurguladı. Güvenlik paketinde, polisin personel, teçhizat ve keşif yetkilerinin artırılması da yer alıyor.

'BEĞENMEDİĞİNİZ HER ŞEYİ YASAKLAYAMAZSINIZ'

Sabah saatlerinde Alman basınının dile getirdiği 'burka yasağı' iddiasıysa güvenlik paketinde yer almadı. İktidar partisi CDU'dan Jens Spahn burka yasağını  "Nikab veya burkanın yasaklanmasının vakti geldi. Bu ülkede burka görmek istemiyorum" sözleriyle gündeme getirmişti. Almanya İçişleri Bakanı'ysa, böyle bir yasağın 'sorunlu' olacağını belirterek, "Beğenmediğiniz her şeyi yasaklayamazsınız" dedi.

NEDEN ŞİMDİ?

Almanya'nın güneyindeki Wuerzburg ve Ansbach kentleri ağustos başında terör saldırılarının hedefi olmuştu. Bu saldırıların ardından, hem eyalet seçimlerine hem federal seçimlere hazırlanan ülkede güvenlik sorunu siyasi bir meseleye dönüşmüştü.