'Pisa Cami' İtalya'yı karıştırdı

Pisa Kulesi'nin 400 metre yakınına cami inşa etme kararı İtalya'yı karıştırdı. Yerel halk protesto için sokağa dökülürken, belediye başkanı 'ibadet özgürlüğü' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya, eğikliği nedeniyle yüz binlerce turist çeken Pisa Kulesi'nin yakınına cami inşa edilmesi kararını tartışıyor. Yerel halk, belediyenin kararını protesto etmek için sokağa döküldü.

Pisa belediyesi, kulenin 400 metre yakınına 3.8 milyon euro (12.60 milon TL) harcama yapılarak bir cami inşa edilmesini onayladı. Ancak yerel halk, caminin bir 'radikaliz merkezi' haline geleceği iddiasıyla protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

BERLUSCONİ'NİN ESKİ PARTİSİ ÖRGÜTLÜYOR

Eski başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi olan sağcı Forza İtalya'nın örgütlediği gösterilere yüzlerce kişinin katılırken, eylemciler kararın referanduma sunulması için 2 binden fazla imza topladıklarını savundu.

Forza İtalya, kentin 90 binlik nüfusunun çoğunluğunun camiye karşı olduğunu savunuyor. Parti üyelerinden Gianluca Gambini, Daily Telegraph gazetesine, "Tek sorun Pisa kulesine sadece 400 metre mesafede inşa edilecek olması değil. Aynı zamanda insanlar şunu da biliyor ki, camiler radikalleşme riski barındıran yerlerdir" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI 'ÖZGÜRLÜK' DEDİ

Pisa Belediyesi Başkanı Marco Filippeschi ise İtalyan anayasasındaki ibadet özgürlüğüne işaret ederek, protestoculara şu tepkiyi gösterdi: "Pisa'da yaşayan Müslümanlar 20 yıldır kent merkezinde küçük bir camide bir araya geliyordu ve buna kimse tepki göstermiyordu. Caminin inşası için de belediyenin cebinden tek bir kuruş çıkmayacak."

Pisa kentindeki Müslümanların nüfusu son dönemde Kuzey Afrika ve Bangladeş'ten gelen göçmenlerle artmıştı.

PİSA KULESİ'NİN ÖZELLİĞİ NE?

Pisa Kulesi'nin inşaatı 1173 yılında başlamış, 200 yıl sürmüştü. Kule, inşaatın başlamasından kısa süre sonra eğilmeye başlamıştı. 1990-2001 arasında yapılan restorasyon çalışmalarıyla, kulenin eğimi 5.5 dereceden 3.99 dereceye düşürülmüştü.