Sarkozy'den burkini tartışmasına 'radikal' bakış

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Göçmenlere yönelik sert tavrıyla tanınan ve 2017'deki seçimlerde yeniden aday olacağını açıklayan eski Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkedeki burkini yasağı tartışmalarından 'eksik kalmadı'. Sarkozy, tesettür mayosu 'burkini'yi 'provokasyon', 'radikal' ve 'militanca' gibi sözcüklerle niteledi.

'SİYASİ EYLEM'

Fransa'nın peş peşe hedefi olduğu IŞİD saldırılarının ardından bir dizi plajda yürürlüğe giren burkini yasağı, Nice kentindeki bir plajda dört silahlı polisin bir kadının tesettür mayosunu zorla çıkarttırması üzerine ülke çapında tepki çekmişti. Sarkozy ise Le Figaro gazetesiyle söyleşisinde "Burkini giymek siyasi bir eylemdir; bu militanca, bu bir provokasyon" dedi.

[plaj 2]

'BURKİNİYE SON VERMEZSEK...'

Ülkenin kadınları 'kumaşların arkasına saklamaması gerektiğini', burkiniye karşı hiçbir şey yapmamanın 'Fransa'yı zayıf gösterdiğini' savunan Sarkozy, "Eğer buna bir son vermezsek, başlarını kapatmayı veya burkini giymeyi istemeyen genç Müslüman kadınların 10 yıl içinde damgalanması ve baskı görmesi riskiyle karşı karşıya kalırız" ifadelerini kullandı.

Sarkozy, seçimleri kazanırsa Fransız üniversitelerinde her tür dini simgeyi yasaklayacağını söylüyor.

YASAK MAHKEMEYE GİDİYOR

Fransa'da 2016 yazında Korsika'nın Disco kasabasının yanı sıra Fransız rivierasının Nice, Cannes ve Villeneuve-Loubet kentlerinde plajlarda burkini yasaklandı. İnsan haklar gruplarının girişimlerinin üzerine, yasaklar Fransız Yüksek Mahkemesi tarafından gözden geçirilecek.