Ömer Çelik'ten PYD tepkisi

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik bugün Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, PYD'nin hâlâ Fırat'ın batısında kalan unsurlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, bu sabah itibariyle Suriye'deki Kürt gruplardan PYD'nin büyük kısmının Fırat'ın doğusuna geçtiği, bir kısmının ise Fırat'ın batısında kaldığının belirtildiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Çelik, geçen hafta başlatılan ve Cerablus'un İŞİD unsurlarından temizlenmesini hedefleyen Fırat Kalkanı operasyonunu değerlendirirken PYD'nin faaliyetlerini de değerlendirdi.

Çelik, "Bu sabah itibariyle PYD'nin büyük kısmının Fırat'ın doğusuna geçtiği bir kısmının kaldığı belirtiliyor, bu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Cerablus operasyonu öncesinde Suriye Demokratik Güçleri'nin Fırat'ın batısında yer alan Menbiç kentinin IŞİD unsurlarından temizlenmesi için başlatılan operasyona PYD unsurları da katılmış, ABD Menbiç IŞİD unsurlarından temizlendikten sonra operasyona katılan PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekileceğini taahhüt etmişti.

Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde zaman zaman PYD unsurları da vurulurken, Ankara ve PYD arasında ateşkes sağlandığı iddialarını da değerlendiren Çelik, "Şunu kesinlikle kabul etmiyoruz, Türkiye ile Kürt unsurları arasında uzlaşma-ateşkes sağlandığı söyleniyor, Türkiye egemen bir devlettir. Türkiye'yi bir terör örgütüyle eşit değerlendirerek mutabakat varmış gibi değerlendirilemez" dedi.