ABD: YPG'yle işbirliği devam edecek

ABD Savunma Bakanı Carter, Rakka operasyonu için YPG'nin parçası olduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Carter, "Rakka'ya ilerlemelerine yardımcı olmak konusunda ne gerekiyorsa desteklerim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Suriye'de IŞİD'e karşı Kürtlerle işbirliği ve doğrudan silahlandırma iddiası tartışma yaratmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Kürtleri doğrudan silahlandıracaklarına dair iddialarla ilgili bir soruyu yanıtsız bırakırken, YPG'nin parçası olduğu SDG'yle (Suriye Demokratik Güçleri) birlikte çalışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

'RAKKA İÇİN NE GEREKİYORSA YAPARIM'

Carter, Senato'nun Silahlı Hizmetler Komitesi'ndeki oturumda, Suriyeli Kürtlere silah desteğiyle ilgili soruya doğrudan yanıt vermekten kaçındı. Carter, "Suriye Demokratik Güçleri'nin mevcut kapasitesini güçlendirmek, Rakka'da başarılı olma ihtimalini artırır" dedi. Amerikalı bakan, "Onların Rakka yolunda hareket etmesine yardımcı olmak konusunda ne gerekiyorsa desteklerim" diye konuştu. Carter, SDG'yle çalışmayı sürdüreceklerini belirtirken, 'iyi bir müttefik' diye söz ettiği Türkiye'yle 'çok yakın' çalıştıklarını vurguladı.

'TÜRKİYE'NİN KAYGILARINI HAFİFLETMEYE ÇALIŞIYORUZ'

Aynı oturumda soruları yanıtlayan ABD Genelkurmay Başkanı Joe Dunford da, 'sahadaki en etkili müttefikimiz' diye nitelediği SDG konusunda, "Birlikte şu anda tam olarak ne yapacağımız üzerine düşünüyoruz" dedi. Dunford, "Türk müttefiklerimizle doğru bir yaklaşım bulmak için çok yakın olarak çalışıyoruz. (…) ve Türklerin, Kürtlerin uzun vadeli siyasi beklentileriyle ilgili kaygılarını hafifletmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'Obama Suriyeli Kürtlere doğrudan silah verecek''Obama Suriyeli Kürtlere doğrudan silah verecek'

Yaklaşık 30 bin savaşçısı bulunan SDG'nin ana gücünü YPG oluştururken, grubun bünyesinde Suriyeli Araplar da bulunuyor. ABD olası Rakka operasyonunda SDG'nin de yer almasını savunurken, Türkiye YPG'nin dahil olacağı olası Musul ve Rakka operasyonlarına katılmayacağını vurguluyor. (BBC Türkçe, afp)