Mısır'dan İranlı 'Bodyguard' hamlesi

İranlı general Kasım Süleymani'yi konu alan Bodyguard filmi Mısır'da da gösteriliyor. Suudi Arabistan Mısır'a öfkeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Giderek bozulan Mısır ve Suudi Arabistan ilişkilerinde şimdi de İranlı General Kasım Süleymani'yi konu alan "Bodyguard" filmi damgasını vurdu.

Fars Haber Ajansı'nın, Kudüs Tugayları komutanı General Kasım Süleymani'yi anlatan "Bodyguard" filminin Mısır'da da gösterime gireceği haberi Arap basınında geniş yankı uyandırdı.

Filmin Mısır'da gösterime gireceği yönündeki haberler, Mısır-Suudi Arabistan ilişkilerinin çok hassas olduğu bir döneme denk geldiği için manidar bulundu.

Mısır'ın sık sık Suriye, Irak ve Lübnan'daki operasyonlarıyla gündeme gelen Süleymani'nin propagandasının yapıldığı filme izin vermesi, ilişkilerinin giderek gerildiği Suudi Arabistan'a karşı bir hamlesi olarak değerlendiriliyor.

Ortadoğu'nun müttefik konumundaki iki büyük ülkesi arasındaki sıkı ilişkiler son dönemlerde oldukça gerilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Mısır'ın Birleşmiş Milletler'de yapılan oylamada Suudi Arabistan'ın tasarısı yerine Rusya'nın Halep konusundaki yasa tasarısının lehine oy kullanması, Suudi Arabistan tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Son olarak Suudi Arabistan Petrol şirketi ARAMCO'nun Ekim ayı boyunca Mısır'a petrol tedarikini durdurduğu yönündeki açıklamalar iki ülke arasındaki gerilimin boyutunu gözler önüne serdi.

Bütün bu gelişmeler ışığında "Bodyguard" filminin Kahire ve İskenderiye'deki sinema salonlarında gösterime gireceği yönündeki haberler, Mısır'ın Suudi Arabistan'a karşı "İran'la yakınlaşma" mesajı olarak yorumlanıyor.

Suudi Arabistan, 2013 yılında Müslüman Kardeşler ve cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı gerçekleştirilen askeri darbede Mısır ordusuna en fazla destek veren ülkelerden biriydi.

(DIŞ HABERLER)