İsveç IŞİD'lileri iyileştirecek!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in Lund kentinde, nedamet getiren IŞİD üyelerine topluma yeniden entegre olabilmeleri için bir dizi 'kolaylık' sağlanması planlanıyor. Buna, ehliyet, eğitim ve para yardımı da dahil.

300'ü aşkın İsveç vatandaşının aşırılıkçı örgütlere katılarak Irak ve Suriye'ye gittiği bilinirken, yerel yetkililer eve dönen militanları topluma kazandırmaya karar verdi. Belediyenin aşırılıkçı şiddetle mücadele yetkililerinden Anna Sjöstrand eski IŞİD militanlarına yönelik planın tartışmalı olduğunu kabul etse de, militanların başka örgütlere katılmasının bu yolla engellenebileceğini söyledi. Sjöstrand, neo-Nazi örgütleri veya mafyayı terk eden kişilere de benzer bir uygulama bulunduğuna dikkat çekerek, "Bir insanı topluma kazandırmak, onu terk etmekten daha ucuzdur" dedi.

Eski IŞİD militanlarına yönelik bu planların, belediyenin kriminolog Christoffer Carlsson'a hazırlattığı raporun ardından ortaya atıldığı belirtildi. Carlsson da, "IŞİD gibi bir örgütü terk edebilmek için kaynaklara, istihdama, ehliyete ve başınızın üzerinde bir çatıya ihtiyacınız var" dedi.

IŞİD'in militanlarının yaklaşık beşte birinin Batı Avrupalılar olduğu sanılıyor. İsveç ise Fransa, İngiltere, Belçika ve Almanya'nın ardından en çok 'militan gönderen' ülkelerden biri. Lund kentindeki planın benzerlerinin Malmö, Borlänge ve Örebro'da da gündemde olduğu belirtildi.

Etiketler İsveç IŞİD