Rusya'dan Kürtler ve Esad'a federasyon önerisi

Rusya'dan Suriye'ye giden bir heyetin Kürt örgütleri ve Şam yönetiminden temsilcilerin katıldığı bir toplantıda federasyon önerdiği iddia edildi. Rejim temsilcilerinin 'Özerkliğe evet' dedikleri ancak öneriye soğuk baktığı belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Suriye'de federasyon kurulması için girişimde bulunduğu öne sürüldü. İddiaya göre Rusya’dan bir heyet geçtiğimiz günlerde Rojava’ya gitti ve Kürt temsilciler ile Şam yönetimine ‘federasyon’ teklif etti.

Rus heyetin elinde 5 maddelik bir belgeyle geldiği ve Kürtler ile Şam yönetimi arasında arabuluculuk yaptığı belirtiliyor. Kürt temsilcilerle bir araya gelen heyetin ‘Suriye Demokratik Cumhuriyeti’ önerisi sunduğu kaydediliyor. Rusya'nın önerisinde Kürtlerin yaşadığı bölgelerin federasyon olarak yer almasının öngörüldüğü de iddialar arasında.

Tüm bu bilgilerin kaynağı Al-Monitor’dan Mahmut Bozarslan’ın haberi. Bozarslan haberinde Rusya heyetinin Kürt örgütlerinin temsilcileriyle toplantı yaptığını aktardı. Toplantıya, Suriye Kürdleri Demokratik Sol Ppartisi, Suriye Kürdleri Demokratik Partisi, Suriye Kürdleri Sol Partisi, Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarının yöneticileri ile PYD’ye yakın siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını bünyesinde barındıran Demokratik Toplum Hareketi'nin (TEV-DEM) katıldığı da hberde yer alan bilgiler arasında.

ŞAM'DAN BİR HEYET GELDİ

Toplantıya ilişkin Al-Monitor bilgi veren Suriye Kürdleri Demokratik Sol Partisi Genel Sekreteri Salih Gedo Rus heyetin beraberinde yazılı belgeler getirdiğini aktardı. Gedo toplantıya ilk etapta yönetimden bir katılım olmadığını ancak daha sonra Şam’dan bir heyetin de geldiğini belirterek şu bilgileri verdi: “Başta Ruslarla toplantı yaptık, Moskova’dan gelmişlerdi. Daha sonra rejimden de bir heyet geldi. Onlar da bize katıldı. Ruslar bir belge hazırlamışlardı. Maddeleri KürTlerin çıkarınaydı. Suriye’de federalizm olsun istiyorlardı. KürTlerin hakkının verilmesini içeriyordu. Biz hepsini kabul ettik hatta bazı eklemeler yaptık.”

ADI SURİYE DEMOKRATİK CUMHURİYETİ

Gedo Rusya'nın sunduğu anlaşmanın beş maddeden oluştuğunu ve Kürt tarafının da iki madde eklediğini belirterek şöyle devam etti: “Suriye federal bir devlet olacak. Suriye’nin bir devlet olmasını öneriyor. Tam bizim istediğimiz gibi. Suriye’nin Suriye Arap Cumhuriyeti olan adı Suriye Demokratik Cumhuriyeti olacak. Yani Arap kalmasın. YPG ve Asayiş ve özerk yönetimler, bunlar bölgenin doğal yapılarıdır, Suriye halklarını savunuyor ve desteklenmeli. Suriye’de Kürdlerin haklarına, medeni ülkelerdeki gibi resmi bir yolla saygılı olunmalı. Suriye anayasası değiştirilerek kapsayıcı yeni bir anayasa hazırlanmalı. Bu anayasa, üzerinde tartışılan bu maddeleri kapsamalı.”

KÜRTLERİN EKLEDİĞİ MADDELER

Gedo Kürt tarafının eklediği maddeleri de şöyle sıraladı: “Bunlardan biri Cezire bölgesinde 40 yılı aşkın süredir oluşturulan Arap kemeri meselesi. Arapların yerleştirildiği köyler var. Bu sorunun barışçıl olarak çözülmesini istiyoruz. Kürdlerin topraklarının geri verilmesini istiyoruz. Zarar gören Kürdler meselesi var. Zarar gören Kürdlerin zararları karşılanmalı, sorunlarına çözüm aranmalı.”

Ancak rejim heyetinin bu anlaşmayı kabul etmediğini ifade eden Gebo şöyle devam etti: “Bunun Suriye’nin parçalanması anlamına geleceğini söylediler. Özerk yönetimle ilgili diyalog kurabiliriz ama bunlarla ilgili diyalog kuramayız. Bu nedenle bir sonuca ulaşamadık. Ruslara hazır olduğumuzu söyledik, ‘Rusların ve Amerika’nın yardımıyla diyalog olacaksa biz hazırız’ dedik.”

Öte yandan, Rus tarafının plandan vazgeçmediğini vurgulayan Gebo Moskova’nın Şam yönetimiyle görüşmeyi sürdüreceğini söyledi.