'Hz. İsa'nın mezarı' ilk kez açıldı
Hz. İsa'ya ait olduğuna inanılan mezarın üzerindeki mermer plakalar 1555'ten bu yana ilk kez kaldırıldı. Arkeologlar, plakaların altındaki kalıntılar üzerinde testler yapacak.
DUVAR - Kudüs'te Hz. İsa'ya ait olduğuna inanılan bir mezar yüzyıllar sonra ilk kez açığa çıkarıldı. Araştırmacı ekibi, bir dizi test ve analizin ardından Hz. İsa'ya dair soruların yanıtlanmasını umuyor.
Kudüs'teki Kutsal Kabir (Yeniden Diriliş) Kilisesi'ndeki kaya mezarın üzeri, en az 1555 yılından bu yana mermerle kapalıydı. Arkeologların mermer plakaları 1555'ten bu yana ilk kez kaldırmasıyla, İsa'nın gömüldüğüne inanılan kaya mezar yaklaşık 500 yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu.
National Geographic'te yer alan habere göre, mezardaki kazıyı Atina Ulusal Teknik Üniversitesi'nden bir ekip gerçekleştiriyor. Söz konusu araştımacılar daha önce de, Atina'da Akropol ve İstanbul'da Aya Sofya Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarına önderlik etmişti.
Araştırmacılar, mermer 'kapağın' altında mezarın doldurulduğuna işaret eden bir 'dolgu tabakası' tespit etti. Kaya ve taşlardan oluşan bu dolguya neden ihtiyaç duyulduğu bilinmezken, analizlerle tarihlendirme yapılması amaçlanıyor. Arkeolog Fredrik Hiebert, mermer plakanın altından çıkan dolgu malzemesinin miktarının kendilerini şaşırttığını aktardı.
Söz konusu kazı, mezarıın ve içinde bulunduğu 'Edicule' adı verilen küçük yapının restore edilmesini amaçlıyor. 4 milyon dolarlık projenin bir bölümü Ürdün Kralı Abdullah tarafından finanse ediliyor.
Hristiyan inancına göre, Hz. İsa Romalılar tarafından M.S. 30 yılında çarmıha gerildikten sonra bir mağarada kireçtaşından yontulan bir mezara gömülmüştü. İnanca göre, üç gün sonra mezarı ziyarete giden kadınlar Hz. İsa'ya ait hiçbir kalıntıyla karşılaşmamıştı. Bu nedenle Hristiyanlık'ta, İsa'nın göğe yükseldiğine inanılır.