Marakeş'te gündem iklim değişikliği

Marakeş Zirvesi'nde Paris Anlaşması'nın nasıl uygulanacağına dair teknik detaylar tartışılacak. Türkiye ise anlaşmayı henüz onaylamadığı için önemli oturumlara katılamayabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - BM İklim Zirvesi bugün Fas'ın Marakeş kentinde başladı. Paris İklim Anlaşması’nın resmi olarak yürürlüğe girmesinden (04.11.2016) sadece üç gün sonra başlamış olan  zirvede alınacak kararlar, özellikle Paris İklim Anlaşması’nın nasıl uygulanacağını belirleyecek. Bu yüzden Marakeş İklim Zirvesi oldukça kritik kararların alınacağı bir toplantı olacak.

İklim değişikliğinin ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri artmaya devam ederken Marakeş Zirvesi’nin önemi artıyor. Üstelik son bilimsel çalışmalar üye ülkelerin Paris Anlaşması öncesi taahhüt ettikleri ulusal katkılar, iklim krizini engellemeye yetmediğini ortaya koydu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün yayınladığı çalışma durumun aciliyetini ortaya koyuyor. The Emissions Gap 2016 (Seragazı Salımlarında Azaltım Açığı) raporuna göre, ülkeler mevcut taahütlerrine uysa bile, küresel sıcaklık ortalamasındaki artış bu yüzyılın sonunda 2.9 ila 3.4 dereceyi bulabilir. İklim değişkliğiyle mücadele edilebilmesi için sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derece ile sınırlandırılması umuluyordu.

Yeni ortaya çıkan bu durum, Marakeş İklim Zirvesi’nin önemini daha da arttırıyor.

BM TARİHİNİN EN HIZLI ANLAŞMASI

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler kurulduğundan bu yana çok taraflı anlaşmalar arasında en hızlı yürürlüğe giren anlaşma oldu. Anlaşma aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 196 ülke tarafından onaylandı. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için küresel sera gazı salımlarının toplamda en az %55’inden sorumlu 55 ülkenin anlaşmayı onaylaması gerekiyordu. Bugüne kada 94 ülke anlaşmayı onayladı ya da farklı şekillerde anlaşmaya katıldı. Bu ülkeler, küresel sera gazı salımlarının %66’sından sorumlu.

TÜRKİYE NE YAPACAK ?

Türkiye,  özellikle iklim değişikliği ile daha etkin mücadele edebilmek için özel koşullara sahip olduğunu iddia ediyor ve gelişmiş/gelişmekte olan ülke ayrımının daha net yapılması gerektiğini savunuyor. Taahhütler hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için geçerli ama gelişmekte olan ülkelere gelişmiş ülkeler tarafından teknoloji transferi ve iklim finansmanının sağlanmasına dair hükümler yer alıyor.

Türkiye İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, Paris İklim Zirvesi’nin hemen ardından anlaşma hakkında “Ülkeler, gelişmiş ve gelişmekte olan olarak ayrıldı. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olanlara finans desteği verecek. Ancak kim gelişmiş ülke, kim gelişmekte olan ülke bilmiyoruz." şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Anlaşmanın teknik detayları “Paris Anlaşması Tarafları Toplantıları (CMA) olarak adlandırılan oturumlarda devam edecek. Bu toplantılarda uygulama, yönetim ve teknik detaylar konuşulacak. Öte yandan kendi ülkelerinde anlaşmayı resmileştirmemiş ülkeler bu toplantılara katılamayacak. Paris Anlaşması Türkiye'de henüz meclis tarafından onaylanmadı.

Etiketler Fas iklim zirvesi