Canlı blog: Dakika dakika ABD'nin seçimi

Gazete Duvar, ABD'deki başkanlık seçimlerini dakika dakika canlı blog'da aktarıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, son yılların en heyecanlı başkanlık seçimlerinden birine sahne oldu. Cumhuriyetçi aday Donald Trump, beklenmedik bir başarıyla çok sayıda eyaleti Demokratlardan alarak ezici bir zafer kazandı; Demokrat aday Hillary Clinton yenilgiyi kabul etti. İşte dakika dakika son gelişmeler:

10.48: ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump kürsüde. Konuşmasından satır başları şöyle:

"Sizi beklettiğim için özür dilerim. Karmaşık işler.. Karmaşık... Biraz evvel Clinton'dan bir telefon aldım. Zaferimiz için bizi kutladı, ben de onu ve ailesini kutladım. Hillary bu ülkeye çok uzun zaman boyu hizmet etti ve ona çok şey borçluyuz.... Artık ABD'nin bölünmüş bir ülke olmaktan çıkıp bir araya gelmesi gerekiyor. Bütün Amerikalıların başkanı olacağım."

ABD'yi yeniden inşa etme vaadinde bulunan Trump, dünyaya da işbirliği mesajı verdi. Trump, "Dünyaya şunu söylemek istiyorum. ABD'nin çıkarlarına öncelik vereceğiz ama herkese adil davranacağız. Dünyada düşmanlık değil, ortaklık inşa edeceğiz" dedi.

baskan


10.45: Trump'ın başkan yardımcısı adayı Mike Pence kürsüde: "Bu, tarihi bir gece. Amerikan halkı konuştu ve yeni şampiyonlarını seçti." Pence, seçim sonuçları için Amerikan halkına teşekkür edip Trump'ı kürsüye çağırdı.


10.40: Clinton Trump'ı arayarak, yenilgiyi kabul etti. CNN International, Clinton'ın rakibini telefonla aradığını duyurdu. CNN'e göre, Trump, Clinton'ın yenilgiyi kabul etmesi üzerine birazdan kürsüye çıkıp seçmenlerine seslenecek.


10.33: Amerikan haber ajansı AP, son gelen sonuçlara göre Trump'ın yeterli delegeye ulaşarak ABD seçimlerini kazandığını duyurdu.

CNN ve New York Times ise Trump'ı hâlâ 270 delegeye ulaştırmış ve başkan ilan etmiş değil.

trump-kursu


10.29: Trump, Wisconsin eyaletini de kazandı. CNN, Trump'ın delege sayısını 257'ye çıkardı.


'LADY GAGA AĞLIYOR'

10.18: Demokrat aday Clinton'a aktif destek veren şarkıcı Lady Gaga'nın, Clinton seçmenlerinin toplandığı seçim merkezinde, sahne arkasında ağladığı iddia edildi. MSNBC muhabiri Kasie Hunt, iddiayı bir kaynağına dayandırdı.


10.17: Trump kampanya merkezine geldi. Konuşma yapması bekleniyor.


CLINTON BUGÜN KONUŞMA YAPMAYACAK

10.03: Clinton'ın kampanyasının başkanı John Podesto açıklama yapıyor: "Hâlâ oylar geliyor, her bir oy sayılmalı. Bu gece başka bir şey söylemeyeceğiz."

Henüz sonuçların açıklanmadığı eyaletler bulunduğuna dikkaat çeken Podesta, "Hepiniz evinize gidin. Biraz uyuyun. Yarın söyleyecek daha fazla şeyimiz olacak" diye konuştu.


09.48: Trump'ın zafer konuşmasına hazırlandığı, seçmenlerine seslenmek için 270 delegeyi resmen geçmeyi beklediği açıklandı.


PENNSYLVANIA'YI DA ALDI

09.41: AP ajansı, Pennsylvania eyaletini Trump'ın kazandığını duyurdu. Bu eyalet, 1992'den bu yana Demokratlara oy veriyordu.

CNN, delege sayılarını şu an 247'ye 215 olarak veriyor.

The Guardian'a göreyse, Trump 264 delegeye yükseldi.


ALMANYA ŞOKTA

09.38: Almanya Savunma Bakanı Von der Leyen, ABD seçimlerindeki gelişmelerin 'çok büyük bir şok' olduğunu söyledi. Leyen, Trump'ın 'bu oyların kendisine değil, müesses düzene verildiğini bildiğini' savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin üst düzey bir üyesi de, 'Trump'ın başkan olarak ne yapacağını bilmediklerini, jeopolitik açıdan çok belirsiz bir durumun söz konusu olduğunu' söyledi.


İLK 'KUTLAMA' AŞIRI SAĞCI LİDERDEN

09.35: Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin lideri Marine le Pen, Donald Trump'ı daha seçimi kazanmadan kutladı.

marine ic


09.26: Meksika sınırına duvar inşa edeceğini söyleyen Trump'ın seçimleri önde götürmesiyle Meksika'nın para birimi peso tarihi bir düşüş yaşıyor. Meksika Merkez Bankası bu konuda bir açıklama yapacak.


HUFFINGTON POST TEMİZ SAYFA AÇIYOR

09.11: Trump Beyaz Saray'a giderek yaklaşırken, Huffington Post gazetesi de tartışmalı adaya yönelik aylardır devam ettirdiği protestoya son veriyor. Gazete, bugüne dek Trump'la ilgili her haberinin sonuna şu notu düşüyordu: "Donald Trump düzenli olarak siyasi şiddeti kışkırtıyor ve o, seri bir yalancı, gemi azıya almış bir yabancı düşmanı, ırkçı, kadın düşmanı, bütün Müslümanların - bir dinin 1.6 milyar mensubunun- ABD'ye girmesini yasaklamayı tekrar tekrar vaat etmiş bir kişi."

Huffington Post'un bir çalışanı Politico sitesine, artık bu notu kullanmayacaklarını söyledi.


09.09: Donald Trump Utah eyaletini de kazandı. Trump'ın delege sayısı 244'e çıktı. CNN International'a göre Clinton hâlâ 215 delegede.

Demokratların kalesi Kaliforniya Clinton için cepte görünse de, Trump oyların sayıldığı eyaletlerin birçoğunda önde gidiyor.


CLINTON RÜZGARI TERSİNE ÇEVİREBİLİR Mİ?

08.48: Büyük resimden bakıldığında Clinton'ın hâlâ kazanma ihtimali var. Pennsylvania, Michigan, Wisconsin ve New Hampshire'da sonuçlar hâlâ açıklanmış değil. Clinton'ın delege sayıları açısından ilk üçünü kazanması şart. Ancak son altı seçimde Demokratlara oy veren Pennsylvania'da bile Trump öne geçmiş durumda.

Bu sonuçlarda, Trump'ın 'salıncak eyaletler' adı verilen kilit noktalardan Florida, Ohio ve Kuzey Carolina'yı kazanması etkili oldu.


NEVADA'YI CLINTON ALDI

08.35: Clinton'ın Nevada eyaletini kazandığı kesinleşti. Delege sayılarında son durum:

Trump 238 -Clinton 215


PENNSYLVANIA'DA ÖNE GEÇTİ

08.08: Trump Iowa eyaletini de kazandı. Cumhuriyetçi aday, delege sayısını 238'e çıkardı. Clinton hâlâ 209'da. 270 delegeye ulaşan seçimi kazanacak. CNN International, Donald Trump'ın Pennsylvania eyaletinde de öne geçtiğini duyurdu. Pennsylvania, 1992'den bu yana Demokrat bir eyaletti.


08.05: Yıllardır başkanlık için hazırlanan Hillary Clinton'ın Manhattan'daki seçim merkezinde gerilim hâkim. Demokrat adayın ABD'nin ilk kadın başkanı olma ihtimali giderek azalırken, ajanslardan gelen fotoğraflar derin bir üzüntüye işaret ediyor.

destek-3

destek-1


YASAL MARIJUANA

07.51: Kaliforniya eyaletinde marijuana artık yasal. Kaliforniyalılar, belirli bir yaşın üzerinde belirli miktarda marijuana bulundurulmasını öneren yasa tasarısını kabul etti.

marijuana

ABD bunları da oyluyor: Ölüm, marijuana, prezervatifABD bunları da oyluyor: Ölüm, marijuana, prezervatif


TRUMP DURDURULAMIYOR

07.48: Trump Georgia eyaletinde de kazandı. Delege sayısını 232'ye yükselterek seçimleri kazanması için ulaşması gereken 'sihirli sayı' 270'e iyice yaklaştı. Clinton'ın delege sayısı 209.


07.42: Clinton, batıdaki Washinton eyaletinde 12 delegeyi aldı. Son durum şöyle:

Trump 216 - Clinton 209


07.35: CNN de Florida'yı Trump'ın kazandığını duyurdu. Trump delege sayısında 216'ya yükseldi. Clinton'ın sayısı 197.

Florida'daki oylama saatlerdir başa baş gidiyordu.


07.25: Trump'ın beklenmedik başarısı sonrasında, Kanada hükümetinin göç ve iltica talebinde bulunanlara bilgi verdiği internet sitesi birkaç defa çöktü. Site şu an çok yavaş çalışıyor. Aralarında ünlülerin de bulunduğu çok sayıda Amerikalı sosyal medyada Trump'ın kazanması halinde Kanada'ya göç etmekten söz ediyordu.

kanada


07.17: Clinton Oregon'u, Trump Nebraska'yı kazandı. CNN International'a göre son durum:

Clinton 197 - Trump 187


07.08: CNN'e göre, Trump 15 delegesiyle kilit önemdeki Kuzey Carolina eyaletinde de iği göğüsledi. Kuzey Carolina, salıncak eyalet olarak görülüyor.

Trump 186 - Clinton 190


FLORIDA MUAMMASI

07.01 Clinton Hawai ve California'yı aldı; Trump Idaho'yu kazandı. CNN'e göre son durum şöyle: Clinton 190-Trump 171.

Ancak bu sonuçlar, Associated Press'in Florida tahminini içermiyor. CNN, Florida'da sonuçların hâlâ kesin görülemeyecek kadar yakın olduğunda ısrarcı.

06.55: Associated Press ajansına göre, kilit eyalet Florida'yı Trump kazandı. Florida'nın 29 delegesi bulunuyor.

Cumhuriyetçi adayın 29 delegeyi birden kazanması, Clinton'ın hâlâ yarışta kalmak için Michigan ve Pennsylvania'yı kazanması şart.


06.50: Clinton, dokuz delegesi bulunan Colorado'yu aldı. Son durum:

Clinton 131 - Trump 167


06.43: New York Times, Trump'ın kazanma ihtimaline dair tahminini yüzde 91 oranına yükseltti.

nyt


VIRGINIA CLINTON'IN

06.37: CNN, Virginia eyaletini Clinton'ın kazandığını duyurdu.

Trump 167 - Clinton 122


TWITTER'DA REKOR

06.31: Twitter, #Election2016 etiketiyle dünya çapında şu ana dek 40 milyon tweet atıldığını duyurdu.


KİLİT EYALETİ TRUMP KAZANDI

06.26: CNN International, 18 delegesiyle kritik eyaletlerden biri olan Ohio'yu da Trump'ın kazandığını duyurdu. Trump, delege sayısında arayı açtı. Son durum: Trump 167 - Clinton 109. 270 delegeye ulaşan aday seçimi kazanacak.


ÇİN MEDYASI SONUÇLARDAN MEMNUN

06.19: Çin devletinin sahibi olduğu Global Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Trump'ın kazanmasının iki ülke arasındaki zarar verici rekabete son vereceği yorumu yapıldı.


TRUMP ARAYI AÇIYOR

06.15: CNN, beş delegesi bulunan New Mexico eyaletini Clinton'ın, dokuz delegesi bulunan Missouri'yi ise Trump'ın kazandığını duyurdu.

Delege sayılarında son durum şöyle: Trump 149- Clinton 109

uzgun


ÜÇ DELEGE DAHA ALDI

06.04: Trump, Montana eyaletini de kazanmış görünüyor. 1968'den bu yana Cumhuriyetçilere oy veren eyalette tek bir istisna yaşanmıştı: Hillary Clinton'ın eşi Bill Clinton, 1992'de Montana'yı kazanmıştı.

270 delegeye ulaşılması gereken yarışta son delege sayıları şöyle:

Clinton 104 - Trump 140


NEW YORK TIMES'IN BİLE İBRESİ TRUMP'A DÖNDÜ

05.54: Seçimlerde Clinton'ı destekleyen New York Times, uzun zamandır internet sitesinde tuttuğu sonuç tahmininde Trump'ı ilk kez öne geçirdi. Bugüne dek Clinton'ın kazanma ihtimalini yüzde 70'lerde tutan NYT, şu an için Trump'ın kazanma ihtimalini yüzde 59 oranında görüyor.


DOKUZ EYALETTE DAHA ÖNDE

05.46: Delege sayılarında Clinton'ın önünde giden Donald Trump, oy sayma işleminin devam ettiği şu kilit eyaletlerde de önde gidiyor: Florida, Ohio, Virginia, Georgia, Kuzey Carolina, Michigan, New Hampshire, Wisconsin.


TRUMP HÂLÂ ÖNDE

05.39: Clinton'ın Connecticut'ı, Trump'ın Louisina'yı aldığı haberi geldi.

Son durum şöyle: Clinton 104 - Trump 137


CLINTON'DAN 'TEŞEKKÜR' AÇIKLAMASI

05.33: Oylamada geride giden Hillary Clinton, Twitter'dan kampanya ekibine teşekkür etti: "Bu ekiple gurur duymamı gerektirecek çok şey var. Bu gece ne olursa olsun, her şey için teşekkürler."


MEKSİKA PEZOSU ERİYOR

05.18: ABD başkanlık seçimlerinde Meksika sınırına duvar inşa etmeyi 'vaat eden' Donald Trump önde giderken, Meksika pezosu da yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybetti.


BILL CLINTON'IN EYALETİ TRUMP'ÇI ÇIKTI

05.13: Trump, rakibi Clinton'ın eşi ve eski başkan Bill Clinton'ın memleketi olan Arkansas'ı da kazanmış görünüyor.

CNN International'a göre, son durum şöyle: Clinton  97 - Trump 128


TRUMP YİNE ÖNDE

05.07: Trump'ın Teksas'ı da kazandığı belirtiliyor.

Son durum şöyle: Clinton  97 - Trump 124


NEW YORK'U CLINTON KAZANDI

05.00: CNN, sandıkların son kapandığı altı eyaletten beklenen sonuçları açıkladı. Clinton 29 delegeye sahip New York'u kazanırken, Trump Kansas, Nebraska, Wyoming, Kuzey Dakota ve Güney Dakota'yı aldı.

Son durum şöyle: Clinton  97 - Trump 84


FLORIDA'DA TRUMP ÖNDE

04.37: Cumhuriyetçi aday, seçimin kilit önem taşıyan eyaleti Florida'da çok az bir oranla önde gidiyor. Clinton'la fark yaklaşık yüzde 1.


TRUMP ARAYI KAPATTI

04.31: CNN International, Donald Trump'ın Güney Carolina ve Alabama'dan dokuzar delege daha aldığını duyurdu. Son durum şöyle: Clinton 68 - Trump 66.

270 delegeye ulaşan aday seçimleri kazanacak.

ABD seçimleri: Sihirli sayı 270ABD seçimleri: Sihirli sayı 270


İKİ KEZ OY VERİNCE TUTUKLANDI

04.17: Teksas'ta ikinci defa oy vermeye çalışan bir kişi tutuklandı. The Guardian, bu seçmenin Trump için çalıştığını söylediğini yazdı.


'CLINTON ÖNE GEÇTİ'

04.03: CNN International, Clinton'ın yedi, Trump'ın altı eyalette daha kazandığını duyurdu. Clinton memleketi olan Illinois eyaletinin yanı sıra New Jersey, Massachusets, Maryland, Rhode Island ve Delaware eyaletlerinin yanı sıra özel statüsü olan District of Columbia bölgesini (D.C.) de kazanarak öne geçti. CNN'e göre delege sayılarında son durum şöyle:

Clinton 68 - Trump 48


FLORIDA'DA CLINTON ÖNDE

clint

03.49: Kilit önemdeki eyaletlerden biri olan Florida'da oyların yüzde 71'i sayıldı. Clinton yüzde 50.1 oranında önde görünürken, Trump'ın oranı yüzde 47.2.


BATI VIRGINIA DA TRUMP'IN

03.32: Batı Virginia eyaletini de Trump'ın aldığı belirtiliyor. Son delege sayıları şöyle:

Trump 24 - Clinton 3


'TRUMP MUCİZE BEKLİYOR'

03.24: Trump'ın ekibinde kötümserlik hâkim. CNN International, Cumhuriyetçi adayın üst düzey bir danışmanının "Kazanmamız için mucize gerekiyor" dediğini aktardı.


TRUMP İKİ EYALETİ KAZANDI

03.04: Trump Kentucky ve Indiana eyaletlerini, Clinton ise Vermont'u kazandı. Bu sonuçlara göre Trump şu ana dek 19, Clinton 3 delege kazandı. Bu sonuçlar sürpriz içermiyor.

ABD seçimleri: Sihirli sayı 270ABD seçimleri: Sihirli sayı 270


ALTI EYALETTE OYLAMA BİTTİ

03.00: Florida, Güney Carolina, Virginia, New Hampshire, Kentucky ve Indiana'da sandıklar kapandı.


KALİFORNİYA'DA SİLAH SESLERİ

02.27: Kaliforniya'nın Azusa kentindeki bir oy kullanma merkezinin yakınlarında silah sesleri duyuldu. Los Angeles Times'a göre olayda bir kişi hayatını kaybetti.


DONALD TRUMP'TAN GAF

02.12: Cumhuriyetçi aday, Twitter'da yaptığı gaf nedeniyle sosyal medyada manipülasyonla suçlanıyor. Trump, Utah'ta bir seçim bölgesindeki oy verme makinelerinde sorun olduğuna dair CNN International'da yayınlanan haberi 'tüm ülkede sorun varmış' gibi yansıtınca tepki çekti. Trump'la, 'Utah'ı bütün ülkeyle karıştırdığı için' dalga geçiliyor.


İLK ANKETLER AÇIKLANIYOR

01.52: ABC kanalı, ilk sandık başı anketlerini açıkladı. Anketlere göre, seçmenlerin yüzde 54'ü Clinton'a olumsuz bakıyor; yüzde 61'i de aynı şekilde Trump'ı olumsuz buluyor. 2012 seçimlerinde bu oran Demokrat Başkan Barack Obama için yüzde 46, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney için yüzde 50'ydi.

ABC'nin açıkladığı sonuçlar, Amerikan halkının bu seçimde iki adaya da güvenmediğini doğrular nitelikte.


'ÜZGÜN' PASTA

01.35: Donald Trump'ın seçim sonuçlarını New York'ta izleyeceği Trump Tower'a götürülürken görüntülenen bu pasta, 'üzgün' olması nedeniyle Twitter'da dikkat çekti.


TRUMP'A BUSH BİLE OY VERMEDİ

01.10: ABD'nin eski Cumhuriyetçi başkanlarından George W. Bush ve eşi Laura Bush'un Rump'a oy vermediği açıklandı. Çiftin sözcüsü Freddy Ford, CBS kanalına eski başkan ve first lady'nin oy pusulalarını boş bıraktığını açıkladı.


ARALARINDAKİ MESAFE İKİ DAKİKA!

01.03: Trump seçim sonuçlarını Manhattan'daki Trump Tower'da, Clinton ise iki dakika uzaklıktaki Peninsula New York Otel'de izleyecek.


LINDSAY LOHAN DA RENGİNİ BELLİ ETTİ

00.44: Amerikalı oyuncu Lindsay Lohan da seçimlerle ilgili tweet atan ünlülerin arasına katıldı. Ancak Lohan'ın 'Hillary için kalp, Trump için retweet' yazdığı paylaşımı dalga konusu oldu. 'Hillary için kalp' ifadesi oyunu Demokratlar lehine kullandığına yorulurken, Twitter kullanıcıları Lohan'a 'anket yapmanın daha kolay yolları var' gibi mesajlar attı.


TRUMP'A İLK DARBE

00.30: Cumhuriyetçi Partili Senatör Lindsey Graham Trump'a oy vermedi. Güney Carolina Senatörü, bağımsız aday Evan McMullin'a oy verdiğini duyurdu. Graham, Cumhuriyetçi parti içindeki adaylık seçimlerinde Trump'a karşı yarışmış fakat kaybetmişti. McMullin ise Trump'a alternatif muhafazakâr aday olarak yarışıyor.


SEÇİMİ KENDİ 'KULESİNDEN' İZLEYECEK

00.20: Seçimlerden önce paylaştığı tartışmalı mesajlar nedeniyle Twitter hesabına kampanya ekibinin el koyduğu iddia edilen Trump, bu geceye dair bir tweet attı. Trump, sonuçları Manhattan'daki Trump Tower'da ailesi ve dostlarıyla izleyeceğini yazıp "Çok heyecanlı" dedi.


İLK ANKET AÇIKLANDI

00.15: Reuters/IPSOS'un 50 eyalette sandık çıkışında 10 bin 64 seçmen arasında yaptığı anketin ilk sonuçları açıklandı. Seçmenlerin aday tercihlerine verdiği yanıt oylama devam ettiği için henüz kamuoyuna açıklanmadı; diğer sorulara verilen yanıtlar şöyle:

  • Amerikalıların yüzde 75'i, ülkenin 'zengin ve güçlülerden geri alınması için güçlü bir lidere ihtiyaç duyduğunu' düşünüyor.
  • Yüzde 72'si, ülke ekonomisinin zengin ve güçlülerin lehine işlediğine inanıyor.
  • Yüzde 68'i, 'geleneksel partilerin ve siyasetçilerin sıradan insanlarla ilgilenmediğini' düşünüyor.
  • Yüzde 76'sı, 'ana akım medyanın gerçeği söylemekten çok para kazanmakla ilgilendiğine' inanıyor.
  • Yüzde 57'si "Amerika'nın dönüştüğü şeyle kendimi giderek daha az bağdaştırıyorum" dedi.
  • Yüzde 54'ü, kendileri gibi insanların ABD'de ilerleme kaydetmesinin giderek zorlaştığını söyledi.


KAÇ DAKİKA KALDI?

00.03: İlk sandık başı anketlerin açıklanmasına 57 dakika kaldı.


TRUMP'IN SONUÇLARI KABUL ETMEDİĞİ SENARYOLAR 

22.48: Geceye, son başkanlık tartışmasında seçimleri kaybetmesi halinde sonucu tanımayabileceğini söyleyen Trump'ın açıklamaları damga vuruyor. Cumhuriyetçi aday, şimdiden Nevada'daki bir bölgede oylamayı mahkemeye götürmeyi denedi; Demokratlar lehine hile yapıldığını öne sürdü. Peki sonuçları tanımazsa ne olacak?

1- Trump'ın seçenekleri sınırlı. Eğer oy oranları 2000 seçimlerindeki gibi çok yakın çıkarsa, Al Gore'un yolundan giderek oyların yeniden sayılmasını talep edebilir.

2- Eğer hile yapıldığını öne sürerse, sorunlu gördüğü eyaletlerdeki yetkililere dava açabilir.

3- Clinton'ın ezici bir zaferle kazanması halindeyse yenilgiyi kabullenmeyi reddedebilir. Fakat bu senaryoda Trump'ın ama sonucu değiştirmek için yapabileceği bir şey yok. Böyle bir durumda seçmenleri arasında huzursuzluk başgösterebilir. Fakat böyle bir tavır Amerikan demokratik ve siyasi sistemine ciddi bir saldırı olarak görülecektir.


RUS DEVLET TELEVİZYONUNDA ABD 'GERİLİMİ'

23.38: Rusya'da devlete ait haber kanalı Rossiya 24, ABD seçimlerine ilişkin 'geri sayımı' sosyal medyadan tepki gelince kaldırmak zorunda kaldı. Kanalın ekranında oylamanın başladığı dakikalarda yer alan saat birkaç saat sonra 'yok oldu'.

rus-televizyonu


WIKILEAKS: SEÇİMİ ETKİLEMEYİ AMAÇLAMADIK

23.20: Amerikalı yetkililerin gizli yazışmalarını yayımlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, 'Clinton e-postaları' hakkında açıklama yaptı. Assange, Clinton'ın FBI soruşturmasına konu olan e-postalarını Amerikan seçimlerinin sonuçlarını etkileme amacıyla yayımlamadıklarını söyledi. Assange, son aylarda bu konuda büyük baskı altında hissettiğini belirterek, "Amacımız seçim sonuçlarını etkilemek değildi" dedi.


TRUMP'IN DAVA GİRİŞİMİ REDDEDİLDİ

22.57: Donald Trump'ın Nevada eyaletinde bir seçim merkezinde ihlal yaşandığı iddiasıyla derhal dava açılması yönündeki girişimi mahkemede reddedildi. Nevada, seçimin sonucunu değiştirebilecek 'salıncak' eyaletlerden biri ve Trump, Nevada'yı Latin seçmenlerin Clinton'a oy vermesi nedeniyle kaybetmekten endişeli.


100 YAŞINDA OY VERDİ

22.50: 100 yaşındaki Grace Bell Hardison da oy kullandı. Hardison'ın seçmen kaydının silinmesi geçen hafta ABD'de sosyal medyada tepki çekmişti.

100


JEFF KOONS'UN OYU CLINTON'A

22.41: Ünlü Amerikalı heykeltıraş ve ressam Jeff Koons, Hillary Clinton'a oy verdiğini açıkladı.


TRUMP'TAN HİLE İMASI

22.30: Kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını tanımayabileceğini açıkça dile getiren Trump, şimdiden hile imasında bulundu. Fox News'a konuşan Cumhuriyetçi aday, 'seçimin bugün bitip bitmeyeceği'ne dair bir soruya çeşitli ihlal iddialarını aktararak, "Ne olduğuna bakacağız. Umarım işler iyi gider ve umarım endişelenmemiz gerekmez, yani umarım kazanırız. Her şeyin dürüst olmasını istiyorum" yanıtını verdi.


TRUMP'IN OĞLU HAKKINDA ŞİKÂYET

22.26: Trump karşıtı Demokratik Koalisyon adlı kuruluş, oy verdikten sonra seçim pusulasını Twitter'da paylaşan Eric Trump hakkında New York Eyaleti Seçim Kurulu'na şikayette bulundu. Eric Trump, tartışma yaratan tweet'ini sildi.

tweet


'SOSYALİST' ADAYIN OYU ESKİ RAKİBİNE

22.14: Demokrat parti içi adaylık yarışında Clinton'ın rakibi olan Bernie Sanders da oyunu verdi. Bir vicdani retçi olan ve sol eğilimli görüşleriyle tanınan Sanders, beklentilerin aksine parti içi yarışta Clinton'ı son anlara kadar zorlamıştı. Sanders oyunu Clinton'a verdi; Twitter'dan da "Umarım bugün Donald Trump'ı yenilgiye uğratırız ve ağır bir yenilgiye uğratırız" mesajını paylaştı.


TRUMP ŞİMDİDEN MAHKEMEYE GİDİYOR

21.55: Son başkanlık tartışmasında kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını tanımayabileceğimi ilan eden Trump'tan ilk hamle geldi. Cumhuriyetçi aday, Nevada eyaletinin Clark Bölgesi'nde erken oy verilen bir seçim merkezinde sandıkların saatinde kapatılmadığı iddiasıyla dava açacaklarını açıkladı. Trump sandıkların iki saat geç kapatıldığını öne sürüyor; yetkililer ise bu sürede sadece zaten sırada girmiş seçmenlerin oy vermesine izin verildiğini söyledi.


'BABASINA BAK OĞLUNU AL'

20.10: Donald Trump oy verdiği sırada eşi Melania Trump'ı 'kontrol ederken' görüntülenince sosyal medyada dalga konusu oldu. Oğlu da oy verirken aynı şekilde eşini 'kontrol etti'.

oyyyy

oglu


MERKEL'DEN CLINTON'A 'DESTEK'

20.38: Almanya'nın ilk kadın başbakanı Angela Merkel'den, ABD'nin ilk kadın başkanı olmak için yarışan Hillary Clinton'a 'destek' geldi. Merkel, Clinton'ın kazanması halinde 'liderlik poziyonlarında kadın-erkek dengesine biraz daha yaklaşılacağını' söyledi.


TRUMP OYUNU KULLANDI

19.24: Trump, oy vermeye giderken yuhalandı. Cumhuriyetçi aday, yuhalanarak girdiği salonda eşi Melania Trump'la oy verirken asık suratlıydı.

trump-oyy

Donald Trump oy verirken yuhalandıDonald Trump oy verirken yuhalandı


FEMEN'DEN TRUMP'A SANDIK BAŞI PROTESTOSU

18.20: Siyasi eylemleriyle dikkat çeken Ukraynalı kadın örgütü FEMEN, seçim öncesi kadınlara yönelik aşağılayıcı açıklamalarıyla gündeme gelen Cumhuriyetçi aday Trump'ı sandık başında protesto etti.

FEMEN'den Trump'a üstsüz protestoFEMEN'den Trump'a üstsüz protesto


STEVIE WONDER'DAN TRUMP'A SERT ELEŞTİRİ

18.15: Amerikalı efsanevi müzisyen Stevie Wonder, "Trump'ın başkanlığı, benim araba kullanmam gibi" dedi.

Stevie Wonder: Trump'ın başkanlığı, benim araba kullanmam gibiStevie Wonder: Trump'ın başkanlığı, benim araba kullanmam gibi


OĞUL TRUMP'TAN İHLAL

17.55: Donald Trump'ın ortanca oğlu Eric Trump, babasına oy verdiğini Twitter hesabından duyurdu. Eric Trump'ın oy pusulasının fotoğrafını paylaştığı tweet'i, seçim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle tepki çekti.

tweet


CLINTON OYUNU VERDİ

16.05: Demokrat aday Hillary Clinton, eşi Bill Clinton'la birlikte New York'ta oy verdi. Evlerinin bulunduğu Chappaqua semtinde oy kullanan Clinton, "Son derece mutluyum" dedi.

clinton-oy


OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

TSİ 14.00: ABD'nin doğusunda bulunan dokuz eyalette - Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont ve Virginia- oy verme işlemi yerel saatle 06.00'da başladı.

oy