Afganistan'dan HDP'ye dayanışma mesajı

HDP'li eşbaşkan ve vekillerin tutuklanmasına Afganistan'dan tepki geldi. Afganistan Dayanışma (Hambastagi) Partisi dayanışma mesajında ülkede dayanışma eylemleri yapıldığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

Zennure Durukal   [email protected]

DUVAR - Afganistan'da yasal olarak olarak faaliyet gösteren tek sol parti olan Hambastagi (Solidarity/Dayanışma) Partisi'nden HDP'li milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarına tepki geldi. Parti sözcüsü Selay Ghaffar, HDP'yle dayanışma içinde olduklarını dile getirerek, "HDP, diğer ilerici partiler gibi hegemonya, emperyalizmle beraber dinci ve dinci olmayan gerici güçlere karşı mücadele veriyor. Sizler, dünyada azınlık olan toplumsal cinsiyet, din ve ırkları temsil eden nadir partilerden birisiniz" dedi. "Umut verici bir şekilde, HDP'lilerin yüzündeki gülümseme zaferlerinin bir göstergesidir" denilen açıklamada, Afganistan'da da gösteriler yapıldığı ve tutuklu vekillerin serbest bırakılmasının istendiği ifade edildi.

2004'TE KURULDU

Hambastagi Partisi 2004 yılında, bir grup Afgan devrimci, aydın ve genç tarafından kuruldu. Parti, resmi internet sitesinde tanıtımını şöyle yapıyor: “Rus işgalinden beri devam eden ağır sorunlar ve CIA destekli Afgan kukla rejimine, İran dini rejimi tarafından desteklenen radikal İslamcılara karşı, 30 binden fazla üyemiz bulunuyor. Bu üyelerin ise yüzde 30'unu kadınlar oluşturuyor. Tarihte yasaklı Devrimci Afgan Kadınları (RAWA) olmasaydı, biz de olmazdık!”

MALALI JOY'DAN ÇAĞRI

Dünyaca ünlü Afgan aktivist, yazar ve eski milletvekili Malali Joy da HDP'li vekillere destek mesajı gönderdi. Joy mesajında şunları söyledi: "HDP liderleri Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Sebahat Tuncel ve diğer HDP'li üyelerin tutuklanması Erdoğan hükümetinin anti demokratik uygulamalarının zirveye ulaştığını gösterir.  Baskılar, hapislikler ilerici Türkiye halkının sesini asla susturamaz. Tarih bu tür baskıların mücadele verenlerin kararlılığını güçlendirdiğini kanıtlamıştır. Afganistan'ın baskı gören halkı adına Erdoğan hükümetinin bu politikasını şiddetle kınıyorum ve Kürt halkının taleplerini, çıkarlarını dillendiren HDP'yle dayanışmamı açıklıyorum. Dünyanın vicdanlı insanlarına Kürt halkıyla koşulsuz dayanışma yapmaya çağırıyorum."

Malali Joy, Afganistan Parlementosundan 'savaş lordları', 'kadın düşmanları' ve 'savaş suçluları' diye hitap ettiği için 2007'de milletvekilliğinden çıkarılan, yazar, kadın ve barış aktivisti Malali Joy, Afganistan'ın en cesur kadını unvanını taşıyor.