AB'de sandıktan Rusya çıktı!

Rusya, AB sınırlarındaki siyasi nüfuzunu artırdı. Halkın yolsuzluktan şikayetçi olduğu Bulgaristan ve Moldova'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Rusya yanlısı sosyalist adaylar kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'deki etkinliğini artıran, ABD'de yakın ilişkileri savunan Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle 'rahatlayan' Rusya, AB'nin de 'kapısına dayandı'. AB üyesi Bulgaristan ve Brüksel'le üyelik müzakerelerini sürdüren Moldova'daki seçimlerde, Rusya yanlısı partiler kazandı. Bu iki Sovyetler Birliği üyesindeki seçim sonuçları, Rusya'nın dünya sahnesindeki gücünü giderek artırdığı yorumlarına yol açtı.

MOLDOVA CUMHURBAŞKANI MOSKOVA'YA GİDECEK

Moldova’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Sosyalist Parti lideri Igor Dodon ilk resmi ziyaretini Moskova’ya yapacağını açıkladı. AB yanlısı rakibinden beş puan fazla oy alan Dodon'un seçim vaatleri arasında, 2014’te AB'yle yapılan ticaret antlaşmasını değiştirme sözü vardı.

MERKEZ SAĞCI BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ

2007'de AB'ye giren ancak Rus doğalgazına bağımlı olan Bulgaristan’daysa, cumhurbaşkanlığı seçimlerini Sosyalist aday Roumen Radev kazandı. Eski bir hava kuvvetleri komutanı olan Radev'in yaklaşık yüzde 60 oranında oy alması sonrası, AB yanlısı merkez sağcı başbakan Boiko Borisov da istifasını sundu.

Rusya'yla ilişkileri geliştirmeyi vaat eden Radev, Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarına karşı çıkacağını ve Moskova'yla güçlü ilişkiler kuracağını söylüyordu. Radev seçim kampanyasında, "Kırım zaten fiili olarak Rusya’nındı" demişti.  (Dış Haberler)

Etiketler Bulgaristan Moldova