ABD'nin yeni sert adamları

Trump'ın CIA, Ulusal Güvenlik Danışmanlığı ve Adalet Bakanlığı'na atadığı isimler, yeni dönemde ABD'nin 'daha sert bir politika' yürüteceğinin işaretleri olarak yorumlanıyor. Bu ekibin, Türkiye hakkındaki değerlendirmeleri de dikkat çekici...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin ocak ayında görevi devralacak olna yeni başkanı Trump'ın ekibi şekillenmeye başladı. Trump'ın hafta için Ulusal Güvenlik Danışmanlığı'na atadığı Mike Flynn ile Adalet Bakanlığı'na getirilecek Jeff Sessions ve yeni CIA Direktörü Mike Pompeo'ın söylemleri, yeni yönetimin sert yüzünü oluşturuyor. Bu isimlerin radikal İslam ve Türkiye hakkındaki söylemleri de geleceğe dair ipuçları veriyor.

Hürriyet'ten Tolga Tanış, köşesinde Trump döneminde dünyayı nasıl bir yönetimin beklediğini yazdı. Yazının kısa bir bölümü şöyle:

...Erdoğan şimdi Trump’la kuracağı kişisel ilişkiye ağırlık verecekmiş gibi görünüyor. Nitekim Obama’nın Ocak’ta görevi devretmesini beklemeden Trump’la Aralık’ta New York’ta yüz yüze bir görüşme yapmak istediğini öğrendim. Ama Trump’ın vaktinin çoğunu başkanlığın protokol kısmıyla geçireceğini... Mitingler yapmaya devam edeceğini... Ayrıca dış politikayla ilgili hiçbir bilgisi olmadığını düşünecek olursanız... İki lider arasındaki ilişki, aşağıda işi yürütecek, “Radikal İslam”la savaşa hazırlanan ekibin yaklaşımlarına nasıl etki edecek emin değilim. Zira hem Flynn’in hem diğerlerinin ‘terörist’ kabul ettiği Müslüman Kardeşler unsurlarının, Hamas üyelerinin, Ankara için nasıl bir yüke dönüşeceğini öngörmek pek zor değil.

Daha devam edeceğiz tartışmaya. Ama önemli olan, bu yeni ekibi doğru okumak gerek. Her şey Ankara’nın istediği gibiymiş gibi bir görüntü sunmak, Gülencilerin yaşayacağı sıkıntının iki ülke arasında her konuda bir mutabakata dönüşeceği izlenimi vermek doğru değil. Şahin değiller. Her zaman müdahale yanlısı bir çizgiyi savunmuyorlar çünkü. Irak Savaşı’nı, Libya’da Kaddafi’nin devrilmesini yanlış bulan insanlar bunlar. Ama sertler. Sekiz yıllık Obama Yönetimi’nde dünyaya karşı hükümetin yüzü olmuş kimsenin olmadığı kadar sertler. Çok farklı dinamikler var artık Washington’da. Farklı bir oyun planı, farklı bir ton ve en önemlisi farklı yöntemlerin devreye gireceği yeni bir dönem bu.

Yazının tamamı