Amerikalı Yahudiler: Trump'a direnin

200 Amerikalı Yahudi akademisyenden bildiri: Amerikalıları, Trump ve destekçilerinin nefret dolu dilini kınamaya çağırıyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de özellikle Müslüman göçmenler hakkındaki ırkçı açıklamalarına rağmen başkan seçilen Donald Trump'a Yahudi akademisyenlerden tepki geldi. 200 Yahudi akademisyen, Trump'ın azınlıklara karşı 'nefret dolu ve ayrımcı söylemiyle tehditlerini' kınayıp, Amerikalılara 'zayıf grupları ırkçılığın hedefi haline getirme girişimlerine karşı direniş' çağrısı yapıldı.

Holokost uzmanı olan Yahudi akademisyenlerin bildirisinde, Yahudi toplumunun dünyanın diğer yerlerinin aksine ABD'de ayrımcılıkla karşılamadığına dikkat çekilip, ABD'nin özgürlük temeli üzerinde kurulduğu hatırlatıldı: "ABD'nin Amerikan yerlileri, siyahlar ve başka etnik/dini azınlıklar konusunda rahatsız edici bir tarihi var. Fakat bu ülke özgürlük ve adalet ideallerinin üzerine kuruldu ve tarihsel yanlışları düzelterek, herkes için eşit hak ve fırsat yaratarak yavaş bir ilerleme kaydetti.... " Metinde, Trump'ın seçilmesi sonrası bu idealler hakkında duyulan endişe şöyle aktarıldı:

'DİRENMEK GÖREVİMİZ'

"Trump'ın seçim zaferinin ardından, ülkenin durduğu yeri yeniden gözden geçirmenin vakti geldi. Seçim kampanyasına Müslümanlara, Latinlere, kadınlara ve başkalarına karşı daha önceden görülmemiş derecede ırkçı, etnisite, cinsiyet temelli ifadeler damga vurdu; bunlardan bazıları adaydan, bazıları destekçilerinden geldi. Seçimden sonra göçmen grupalrına karşı bir dizi saldırı düzenlendi. Bazıları muhtemelen Trump'ın ABD başkanlığına yükselmesinden ilham alıyordu. 

Göçmenlere ve sığınmacıalra yönelik nefret biz Yahudi tarihçilerine özellikle tanıdık geliyor. Bir göçmen halk olarak, Yahudiler bu ülkede de olmak üzere, ayrımcılığın ve dışlanmanın acısını çekti. Geçmiş bizi, herhangi bir zayıf grubu ırkçılığın hedefi haline getirme girişimlerine karşı direnmeye zorunlu kılıyor. Onların yardımına koşmak ve Trump'ın söyleminin ortaya çıkardığı gibi bir hak ihlaline direnmek bizim görevimiz."

'PASİF KALMA LÜKSÜMÜZ YOK'

Metinde Trump'ın kampanyası sırasında Yahudilerin de hedef alındığını, yeni başkanın anti-Semitik açıklamaları kınamayı reddederek Yahudi düşmanlarının önünü açtığı belirtilerek, şu çağrı yapıldı:

"Amerika'da adil düşünen herkesi, Trump ve destekçilerinin Müslümanlara, kadınlara, Latinlere, siyahlara, engellilere, LGBT'lere ve diğerlerine yönelttiği nefret dolu, ayrımcı dili ve tehditleri tartışmasız biçimde kınamaya çağırıyoruz. Bir azınlığa yönelik nefret, diğer hepsine yönelik nefrete dönüşür. Pasif kalmak ve moralimizin bozulması gibi bir lüksümüz yok. Bütün Amerikalıların anayasal haklarını ve özgürlüklerini savunmak için bir mücadele başlatmaya hazırız. Dayanışma eylemleri için çok erken değil." (Dış Haberler)