İtalya'da dördüncü 'seçilmemişler' hükümeti

Siyasi istikrarsızlıktan kurtulamayan İtalya'da, yeni hükümet de 'seçilmemiş' bir başbakan tarafından kuruldu. Muhalefet tepkili: Demokrasi dolandırıcıları.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya'da Matteo Renzi'nin reform iddiasıyla gittiği referandumda kaybedip istifa etmesi üzerine hükümeti kurma görevi verilen Paolo Gentiloni'nin yeni kabinesinde pek değişiklik olmadı. Dışişleri Bakanlığı görevindeyken Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Paolo Gentiloni, 18 eski bakanın 11'ini görevlerinde tuttu.

BERLUSCONI'DEN SONRA 'SEÇİLMİŞ' YOK

Siyasi istikrarsızlıklardan kurtulamayan ülkede Gentiloni, Silvio Berlusconi'nin 2011'deki istifasının ardından dördüncü, 1946'da ilan edilen cumhuriyetin tarihindeyse halkın seçimiyle göreve gelmemiş 28'nci başbakan olma özelliğini taşıyor.

RENZİ ÇİZGİSİNDE HÜKÜMET

Gentiloni, dün akşam ilk Bakanlar Kurulu'nu toplayarak iş başı yaptı. Renzi liderliğindeki Demokrat Parti üyesi olan Gentiloni, kabinesini sunduktan sonra 'ülkenin sorunlarını çözmek için hükümetinin derhal çalışmaya başlayacağını' söyledi.

Renzi hükümetindeki 12 bakana görev veren Gentiloni, “Yapısından da görüldüğü gibi yeni hükümet, Renzi'nin çizgisinde devam edecek” dedi. Yeni hükümet üyeleri daha sonra Cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de düzenlenen törenle, Sergio Mattarella'nın huzurunda tek tek yemin etti.

bakanlar

KOALİSYON HÜKÜMETİ

Parlamentonun her iki kanadında en fazla sandalye sayısına sahip olmasına karşın, Demokrat Parti'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu bulunmamasından ötürü Gentiloni, koalisyona da başvurmak zorunda kaldı. 18 bakanın 11'ini Demokrat Parti'den, 3'ünü Yeni Merkez Sağ'dan (NCD), 1'ini Hristiyan Demokrat Birliği'nden (UDC) seçen Gentiloni, 3'ünü ise teknik isimlerden belirledi.

MUHALEFET TEPKİLİ: DEMOKRASİ DOLANDIRICILARI

Gentiloni'nin, seçim kazanmadan son 5 yılda peş peşe bu görevi alan 4'üncü başbakan olması, Renzi'ye çok yakın bir isim olmasının yanı sıra, bakanlarının 3'te 2'sini de onun kabinesinden seçmesi muhalefetin tepkisine yol açtı. Muhalefet, referandumdaki ağır yenilgisinin ardından Renzi'nin istifasıyla "çok şey değiştiğini" ama yeni hükümetle aslında "hiçbir şey değişmediğini", eskisinin kopyası bir yönetimle karşı karşıya bırakıldıklarını ifade ediyor.

Ana muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi'nden Alessandro Di Battista, “Demokrasi dolandırıcıları koltuğa yapıştı” sözleriyle eleştiride bulunurken, İtalya'nın Kardeşleri (FDL) partisi lideri Giorgia Meloni ise, “Bu hükümetin diğerinden ne farkı var? Resmen İtalyanların yüzüne tükürüyorlar” diye tepkisini ortaya koydu.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Kuzey Ligi (Lega Nord) lideri Matteo Salvini ise, yeni hükümeti "gülünç" olarak nitelerken, "Angelino Alfano, içişleri bakanıyken ülkeyi göçmenlerle doldurdu, şimdi de dışişleri bakanlığına atandı. Bu bir hükümet değil, koltuğu boşuna işgal edenler topluluğu" diye öfkesini dile getirdi. Salvini de, 5 Yıldız Hareketi ve FDL gibi derhal erken seçime gidilmesi çağrısı yaptı. (DHA)