Fotoğraflarla Halep'in son dört yılı

Dünyanın gözü, Suriye'de dört yıl sonra hükümet kontrolüne geçen Halep'te. Peki Halep'te bu süreçte neler yaşandı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de Beşar Esad yönetiminin Halep'te tam kontrolü sağlaması bir dönüm noktası sayılıyor. Tekstil ürünleri, sabunları, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan eski kentiyle, Halep'in ekonomik, tarihi ve kültürel önemi büyük. Peki Halep'te iç savaşın başından bu yana neler yaşandı, nasıl bu noktaya gelindi?

SAVAŞIN İLK YILI 'SAKİN' GEÇTİ

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı ilk protestolar Mart 2011'de başlarken, Halep nispeten sessizdi. Kentin dış mahallelerindeki bazı küçük gösteriler dışında bir hareketlilik yoktu.

Haziran 2012'de Halep'te çekildiği belirtilen bir protesto fotoğrafı. Haziran 2012'de Halep'te çekildiği belirtilen bir protesto fotoğrafı.

2012'DE SİLAHLI GRUPLAR KIRSALDAN GİRDİ

Silahlı gruplar 2012 başında, Halep'in kuzeybatısındaki kırsal bölgelerde kontrolü ele geçirdi. Bu gruplar, bölgedeki Miniğ Hava Üssü'yle büyük ölçüde Şii nüfus barındıran Nubl ve Zahra köylerini kuşattı.

TEMMUZ 2012 DÖNÜM NOKTASI

Halep merkezdeki protestoculara yönetim güçleri tarafından ilk kez Temmuz 2012'de ateş açıldı ve silahlı gruplar kent merkezi için savaşmaya da ilk kez bu tarihte başladı. Daha yoksul olan doğu mahalleleri hızla bu grupların eline geçti. Eski kentteki çatışmalar, tarihi kapalı çarşının büyük kısmına zarar verdi.

Ah Halep, güzel Halep...Ah Halep, güzel Halep...

2013 başında, silahlı gruplar Halep-Şam yolunu keserek stratejik bir kazanım elde etti; kentin hükümet kontrolündeki batısı kısmen kuşatma altında kaldı. Ekim ayında hükümet bu yolları yeniden açtı. Tarihi Ulu Cami'nin 1000 yıllık minaresi çatışmalar nedeniyle Nisan 2013'te yıkıldı.

RUSYA DEVREDE

2015'e gelindiğinde silahlı gruplar hükümet güçleri üzerindeki baskıyı artırırken, Rusya Ekim 2015'te ilk kez devreye girdi.

SON KUŞATMA

Halep'in doğusundaki Seyf el Davla mahallesinde kurulan barikatlar. (6 Mart 2015) Halep'in doğusundaki Seyf el Davla mahallesinde kurulan barikatlar. (6 Mart 2015)

2016'daysa işler tersine döndü. Suriye hükümeti Rusya'nın da hava desteğiyle isyancıların önce Türkiye'yle bağlantı yollarını kesti, temmuz ayının son günlerinde Halep ilk kez kuşatıldı. Silahlı gruplar kuşatmayı 10 gün sonra Ramuse bölgesinden kırsa da, Rusya'nın hava desteği ve Irak'la Lübnan'dan Şii milislerin yardımını alan Suriye ordusu bu bölgeyi 22 Eylül'de ele geçirdi. Kısa süre sonra da, bugünkü gelişmelerle sonuçlanacak taaruz ve hava bombardımanları başladı.

halep-8 Halep'in Bustan el Kasr bölgesindeki muhaliflerin 28 Aralık 2012'de düzenlediği bir gösteri.

halep-23 Haziran 2016'da muhaliflerin elindeki bölgelerden birine düzenlenen bombardımanda bir kadın böyle yaralandı...

halep9 Bombardımanların sivil halk arasında yarattığı korku kameralara böyle yansıdı. (2013)

halep-21 Suriye askerleri devriye geziyor. (Şubat 2012)

halep-17

halep-19

halep-14

halep-6 Bir ÖSO üyesi, Hafız Esad'ın kafası kopmuş heykeliyle poz veriyor. (Temmuz 2012)

halep-7 Halep'in Selahaddin bölgesinde bir ÖSO militanı. (7 Ağustos 2012)

halep-12

halep-1 1000 yıllık minaresi yıkılan Halep Ulu Cami'nin son hali.

halep-son2 Suriye ordusunun Halep'in doğusundaki sivillere kendilerine destek verme çağrısı yapan broşürler. (Eylül 2016)

halep-son 30 KAsım 2016'da, muhaliflerin kontrolündeki Doğu Halep'ten hükümet kontrolündeki bölgeye tahliye edilen siviller Rusya'nın gıda yardımını alırken...